03   ple març_1440x961
El ple es va fer de forma telemàtica, fet habitual des de fa ja un any a excepció del ple de juliol passat que va ser presencial. || youtube
31/03/2021 Actualitat
Consens per ampliar 8 milions la despesa del pressupost municipal

El ple aprova una ampliació del pressupost que permetrà pal·liar els danys de la crisi de la Covid però també la compra de la Playtex per fer pisos de lloguer públic o avançar els cost de les obres de l’institut escola del Sant Esteve, entre d’altres projectes

J. G.

Fa un any, amb l’eclosió de la pandèmia i el confinament estricte, ningú no es podia imaginar la sotragada que es produiria. En aquells primers moments, els grups municipals van impulsar una taula de crisi que encara és vigent i que ara ha tirat endavant en el ple de març la despesa més gran que es recorda en un sol exercici, més de 8 milions d’euros, que s’adreçaran a pal·liar la crisi de la Covid-19 però també a desplegar millores importants a la vila. L’alcalde, Ignasi Giménez, ho va resumir destacant que aquesta despesa aprovada procedent dels romanents de tresoreria suposa “una tercera part del pressupost i posa en valor el consens” entre els grups municipals –tots els grups van votar-hi a favor a excepció de la CUP, que es va abstenir-.


La tinenta d’alcalde d'Economia, Yolanda Rivera, va oferir detalls d’aquesta ampliació del pressupost vigent que “posarà uns recursos importants per afrontar les conseqüències de la crisi i sense endeutar-nos gràcies a la gestió prudent que ha fet l’Ajuntament en els darrers anys”. Rivera va detallar que destinaran recursos per a la compra del terreny de la Playtex per fer pisos de lloguer protegit, s’avançaran els diners per a l’ampliació del Sant Esteve que ha esdevingut un institut escola (que posteriorment haurà de pagar el departament d’Educació), es promourà “un Castellar més sostenible” amb la retirada del fibrociment que queda a l’Espai Tolrà i adoptant energies netes amb la instal·lació de plaques solars o renovant la flota de vehicles municipals amb criteris de sostenibilitat. S’incrementarà el manteniment dels carrers tant del nucli urbà com de les urbanitzacions i es farà un carril bici que connecti el casc urbà amb les urbanitzacions. Altres projectes destacats per Rivera van ser la rehabilitació del casal de gent gran de la Plaça Major o l’aprovació d’uns plans d’ocupació per contractar aturats de Castellar. 


A banda del conjunt d’inversions, es generaran nous fons d’ajut a les persones més afectades per la crisi econòmica que ja es van desplegar l’estiu de l’any passat: ajuts directes a autònoms, comerciants o a persones amb problemes per pagar el lloguer. Finalment va destacar també l’augment de les subvencions a les entitats de la vila que han vist tallada en sec l’activitat per culpa de la crisi (la cultura, l’esport o les AMPES, però també entitats sociosanitàries en primera línia de la pandèmia com Suport Castellar o Càritas, entre d’altres).


Josep Maria Calaf (ERC) va posar en valor la importància de la taula de crisi -“un primer pas per trobar consensos”- que han permès a ERC introduir propostes  “reivindicades fa temps”. Entre diversos exemples, va citar la rehabilitació de la torre del Pont, l’eficiència energètica o la retirada del fibrociment, la reordenació de l’espai natural i la seva posada en valor i l’increment dels ajuts socials. Totes aquestes propostes, segons va assenyalar, es poden resseguir amb la feina que en els darrers anys ERC ha anat fent amb mocions o a través de negociacions amb l’equip de govern. Per Calaf ara arriba un gran repte: “Quin serà el grau de compliment de les actuacions?”, es va preguntar per expressar la seva temença que serà baix  perquè implica “un volum de feina per al qual l’Ajuntament potser no està dotat”. Finalment va avançar que l’equip de govern també s’ha compromès  a estudiar a fons el projecte de la biomassa als boscos de Castellar, un dels grans cavalls de batalla d’ERC.


L’altra força de l’oposició que va intervenir, Junts per Castellar, també va destacar el pes que pot tenir la taula de crisi en els temps excepcionals que s’estan vivint i que permet “sumar idees de tothom”. El seu portaveu, Pau Castellví, però, va alertar que també caldrà  “més rebaixa de la pressió fiscal i bonificacions al comerç de proximitat i apostar per la formació i guanyar competitivitat”. Com ERC, Castellví també va posar sobre la taula la necessitat de millorar la gestió de la biomassa forestal.

 
Compra de la Playtex
Les primeres gestions derivades de l’ampliació de la despesa va ser promoure una nova convocatòria d’ajuts al lloguer (1.600 euros com a màxim) i l’inici dels tràmits  per canviar al POUM  l’ús del solar de l’antiga Playtex per aixecar pisos de lloguer públic, que es podran fer a través d’un conveni amb l’Incasòl amb la compra prèvia del terreny. El tinent d’alcalde de Territori, Pepe González, va detallar que hi havia previstos 1,5 milions per a la compra, que “permetrà abordar des d’una perspectiva estratègica el problema de l’habitatge a la vila i sense endeutar-nos”. Oriol Martori (ERC) va qualificar l’operació de la Playtex de “carambola” que havia permès finalment recollir l’oferiment de l’Incasòl de fer pisos a la vila. Castellví va abundar en aquesta mateixa direcció i va lloar la feina feta pel conseller Damià Calvet en matèria d’habitatge.  En tot cas, tothom es va mostrar d’acord que aquesta operació dona la volta a la situació de manca d’oferta d’habitatge de lloguer a preus raonables al municipi, com va subratllar el regidor de Territori. 


Liquidació del pressupost
Abans del debat sobre la nova despesa aprovada, els grups de l’oposició van criticar la baixa execució justament de la despesa aprovada l’any passat segons la liquidació del pressupost de 2020, incloent els fons extra per ajuts a persones i negocis afectats per l’impacte de la pandèmia. En aquest sentit, Rafa Homet va assenyalar que  s’havien deixat d’executar 3 milions d’euros “i calen explicacions”. La regidora d'Economia, Yolanda Rivera, va donar com a arguments els mesos d’aturada de l’administració pel confinament i va subratllar que la situació de l’Ajuntament de la vila estava dins dels paràmetres de la resta de consistoris vallesans pel que fa a l’execució de la despesa extra destinada a pal·liar la Covid, situada per sobre del 50%.  “Els diners no s’han perdut, formen part dels romanents actuals”, va aclarir Rivera.

 

S’aproven tres mocions de l’oposició

La part deliberativa del ple va incloure tres propostes d’ERC i una de Junts. Esther Font (Junts) va aconseguir el consens per a la seva proposta: millorar els equipaments per afavorir la inclusió de col·lectius amb diversitat funcional i discapacitat, dificultats auditives o visuals, entre d’altres. “Cal seguir treballant en una vila molt més accessible per a tothom”, va dir Font.


Per part d’ERC, Oriol Martori va defensar una moció per crear una empresa municipal d’habitatge, proposta que va ser rebutjada per l’equip de govern. Martori, però, va reivindicar la necessitat “d’una administració àgil, moderna i eficient”. “Necessitem eines que aportin solucions reals”, va dir per defensar el projecte de creació d’una empresa d’habitatge. Pel regidor de Territori, Pepe González, “crear una empresa pública seria externalitzar un servei que ja és municipal”. 


Sí van prosperar les altres dues mocions presentades per ERC. D’una banda, van obtenir unanimitat la proposta al voltant de l’escola municipal d’adults  per instar la seva comunitat educativa a iniciar “un procés
participatiu per proposar un nom per a l’escola, preferentment de dona, que pugui ser ratificat per acord d’aquest ple”, va detallar el portaveu republicà Rafa Homet.


Finalment, gràcies a l’abstenció de l’equip de govern i el vot favorable de Junts i CUP -C’s va dir ‘no’-, ERC també va poder aprovar una proposta per reclamar l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’una Llei d’Amnistia que ajudi a resoldre una part del conflicte polític que viu Catalunya.

 

En el següent vídeo es pot recuperar el ple íntegrament:

 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris