vih_617x412
Txell Genescà, a la dreta, forma part de l'equip de la Vall d'Hebron que ha dut a terme la recerca - CEDIDA
19/02/2021 Actualitat
Combatre el VIH a través de la nanotecnologia

La investigadora castellarenca, Txell Genescà, ha participat en un estudi de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) per eliminar els reservoris del virus a les cèl·lules infectades de VIH

Rocío Gómez

És possible estimular l’eliminació dels reservoris del virus VIH a través de la nanotecnologia, concretament, de nanopartícules que activen les cèl·lules natural killer (NK) del sistema immunitari. Aquesta és una de les principals troballes que han fet arran d’un estudi els grups de recerca en Malalties Infeccioses i CIBBIM-Nanomedicina, i Nanopartícules Farmacocinètiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que compta amb la participació de la investigadora castellarenca Txell Genescà.

 

L’estudi, que ha estat publicat a la prestigiosa revista Nano Today, també ha estat possible gràcies a la col·laboració del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el grup de recerca Nanopartícules Inorgàniques de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat Autònoma de Barcelona, l’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP. Tal com han remarcat els investigadors en un comunicat, “en el cas de les cèl·lules infectades per VIH, les NK juguen un paper clau en la seva eliminació i es troben especialment actives a l’inici de la infecció”. “Sabem que les natural killer són molt importants en la lluita contra el VIH, així que el nostre objectiu és trobar noves teràpies que potenciïn la seva activitat perquè tornin a actuar com a l’inici de la infecció”, explica la Dra. María José Buzón, responsable de la línia de Recerca Translacional del VIH al grup de recerca en Malalties Infeccioses del VHIR.

 

Per estimular les cèl·lules natural killer, els investigadors han desenvolupat nanopartícules que contenen dos tipus d’anticossos que  ajuden a que les NK s’activin de forma més eficaç i eliminin la infecció.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris