04   ple_1440x961
Captura de pantalla del debat del ple de setembre que va tornar a ser telemàtica a causa de la pandèmia 
30/09/2020 Actualitat
El ‘col·lapse’ del CAP a causa de la pandèmia tensiona el ple

El ple exigeix millores al CAP amb el ‘sí’ de Som de Castellar-PSC i C’s i l’abstenció d’ERC, Junts i CUP enmig de retrets entre govern i oposició. La Junta de portaveus va acordar dedicar un    
ple extraordinari a la inhabilitació de Quim Torra que tindrà lloc properament

Amb la velocitat amb la qual es mou l’escenari social (la segona onada de la pandèmia) i polític (inhabilitació de Quim Torra i eleccions catalanes a la vista), el ple ordinari de setembre de l’Ajuntament de Castellar va trencar la tònica d’entesa que els grups municipals havien tingut entre el març i el juliol. Aquest nou escenari de desencontre es va apreciar especialment amb la moció presentada per l’equip de govern -Som de Castellar-PSC- per via d’urgència exigint solucions als problemes de funcionament i col·lapse que viu el centre de salut de la vila amb el rerefons de la pandèmia, però també en la moció presentada per ERC sobre cultura segura que demanava reprogramar els actes culturals que s’havien deixat de fer en els darrers mesos per por als contagis de la Covid-19.


En el cas de la moció sobre el CAP presentada per l’equip de govern, C’s va ser l’únic grup de l’oposició que va votar-hi a favor. Les altres tres forces -ERC, Junts i la CUP- es van decantar per l’abstenció però amb discursos molt crítics. De fet, la tensió del debat ja es va deixar notar en la votació de la urgència de la pròpia moció. El regidor de Salut, Joan Creus, va justificar la urgència pel “col·lapse al nostre CAP que pateix una situació força insostenible”. El posicionament d’ERC, Junts i CUP va coincidir perquè van assegurar compartir molts dels punts de la moció però van demanar la seva retirada “per millorar-la conjuntament, donada la importància del tema”, segons va dir el portaveu d’ERC, Rafa Homet.


En síntesi, la moció demana l’obertura dels consultoris i serveis que s’hagin tancat total o parcialment durant la pandèmia, la recuperació de la visita presencial i la recuperació dels serveis i professionats que es van retallar el 2011. Segons va defensar el regidor de Salut, “el pla d’enfortiment de l’atenció primària anunciat per la Generalitat és del tot insuficient i no recuperem ni de lluny la situació prèvia a les retallades”. 


En el torn de l’oposició, Rafa Homet (ERC) va dir que era “vergonyós maltractar un tema tan important amb debats de baixa volada. Amb una moció genèrica no es resolen els problemes”. També va acusar l’equip de govern de “buscar la confrontació” i va titllar la moció de “cortina de fum per tapar la pudor del Règim del 78”. Pau Castellví (Junts) va criticar també la moció i va preguntar l’equip de govern si l’havien presentat a darrera hora per compensar la moció que havien presentat ells de suport al president Quim Torra -moció que, per cert, es va retirar després que la Junta de Portaveus acordés dedicar un ple extraordinari al tema en els pròxims dies-. 


Qui sí va donar un suport clar a la moció va ser Matías de la Guàrdia (C’s). Va dir que no entenia el to dels altres grups de l’oposició i va acusar el govern de la Generalitat de “donar l’esquena al sistema sanitari en els últims anys”. “Les seves prioritats són unes altres i això és el resultat que tenim al CAP”, va dir.  L’alcalde, Ignasi Giménez, va intervenir en el debat per subratllar que la moció responia “a una demanda ciutadana, no a teories de la conspiració: volem que l’Ajuntament es posicioni a favor dels professionals dels nostre CAP i demanem més recursos. Cal urgència i celeritat”.  Abans de la votació, els portaveus d’ERC i Junts van coincidir a “lamentar que una moció d’urgència trenqués els consensos construïts en els primers mesos de la pandèmia”, en paraules de Castellví.


Cultura segura
Prèviament, també havia tingut un debat tens la moció d’ERC sobre cultura segura que demanava reprogramar els actes suspesos per la pandèmia i apostar per la cultura de quilòmetre 0. El ponent d’ERC, Oriol Martori, va defensar que “hi havia fórmules de reprogramar les activitats culturals” que es van suspendre des de l’esclat de la pandèmia a la vila. Martori va acusar l’equip de govern de “posar la cultura a baix de tot al calaix de les seves prioritats” i va dir que la moció s’havia fet amb aportacions de representants d’entitats de la vila. La regidora de Cultura, Joana Borrego, va repassar les accions que s’havien anat prenent en els darrers mesos i el retorn de la programació estable d’actes culturals a partir d’aquest cap de setmana “adaptant-nos als nous temps i a un principi de prudència”, va dir. Finalment, la moció no va prosperar perquè l’equip de govern va votar-la en contra.


Rebuig a la monarquia i petició de llibertat per als Jordis
Sí van prosperar les mocions d’ERC de rebuig al sistema monàrquic espanyol i de suport a un manifest que demana la llibertat dels  ‘Jordis’ que porten més de 1.000 dies a la presó amb els vots favorables de Junts i CUP i l’abstenció de l’equip de govern (C’s va votar-les en contra). En el cas dels ‘Jordis’ Dolors Ruiz (ERC) va dir que la moció pretén “donar visibilitat a un manifest que té el suport de nou formacions al Congreso de los Diputados escoltant els advertiments d’Amnistia Internacional en defensa dels empresonats”.

 

Increment del rebut de l'aigua
La CUP també va presentar una moció en relació a l’increment de la factura de l’aigua el tercer trimestre de 2020 a Castellar que no va tirar endavant. Marga Oncins va dir que la moció volia anul·lar “l’increment de la factura de SOREA del tercer trimestre a l’espera de ser recalculades” a causa de la pandèmia. Per part de l’equip de govern, Pepe Leiva va justificar el vot en contra explicant que s’estava treballant solucions amb la concessionària però abans calia valorar el volum de les reclamacions que s’estaven rebent. També va dir que l’Ajuntament disposa d’un fons per ajudar les famílies que ho necessitin.   

 

Pots recuperar el debat íntegre del ple de setembre en aquest vídeo:

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris