certamenatenea1_950x634
Foto de família a l’acte de lliurament del Certamen Atenea 2021 / AJ. Castellar
08/04/2021 Actualitat
El Certamen Atenea reconeix quatre treballs de recerca de Castellar del Vallès

Les armes biològiques, el càncer, la memòria històrica i el canvi climàtic protagonitzen els treballs de recerca guardonats

Cristina Domene

El Certamen Atenea és una iniciativa anual impulsada pel Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII que pretén potenciar i donar a conèixer els treballs de recerca elaborats per alumnes de 2n de Batxillerat dels centres educatius de Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat.

 

Enguany el lliurament dels premis s’ha hagut d’adaptar a la situació sanitària, per això s’ha optat perquè cada municipi ho faci individualment i no rotatòriament entre les diferents ciutats que pertanyen a la zona VIII dels Vallès Occidental, com es feia fins ara.

 

L’acte de lliurament va tenir lloc ahir dimecres a la sala de Petit Format de l’Ateneu, amb la presència de l’alumnat reconegut, els seus tutors de treball, l’inspector d’Educació, Iñaki Olaortua, el regidor d’Educació de Castellar del Vallès, Joan Creus i l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez.

 

L’objectiu del certamen és el de reconèixer la bona feina que el professorat i l’alumnat de batxillerat realitzen en l’elaboració dels treballs de recerca i donar-los projecció pública. També recordar que a 2n de Batxillerat acaba una etapa i s’obre un nou ventall d’especialització d’estudis de tots els participants. “Crec que als treballs de recerca se’ls hi hauria de donar més valor, fins i tot, del que els donem. Quan mires el valor que se li dona a un treball de recerca dins del currículum de Batxillerat, jo sempre trobo que és poc. Perquè estem parlant d’una feina d’investigació, de síntesi i d’anàlisi on els alumnes són capaços de donar el millor que tenen. Estem parlant de desenvolupar capacitats de l’alumne més que no simplement la gimnàstica de passar controls”, va manifestar Olaortua.

 

Davant d’alguns familiars, tutores de treball i directors dels centres, els diferents alumnes van pujar a l’escenari a presentar breument el treball i recollir el reconeixement. Berta Camacho, Aina Farré, Èlia Grau, Laura Querol i Maria Vallmitjana, de l’Institut Castellar, van presentar el treball Matar amb vida. Armes Biològiques, tutoritzat per Dolors Bonafeu.

 

Des de l’Institut Puig de la Creu i tutoritzats per Marga Oncins, Lucía Alejandre i Guillem Crego van presentar la seva recerca Estem destinats a patir càncer? Com ens afecta en el cos i en la ment.

 

La memòria històrica. Una necessitat de justícia? va ser el treball presentat per la Carla Boix, Inés Durán, Glòria Falgueras i Alba Torres, guiats per Montserrat Caballero, totes de l’Institut Castellar.

 

L’Helena González, alumna de l’Institut Puig de la Creu, va compartir les reflexions que va extreure del seu treball El canvi climàtic a la Terra, que va escriure sota el monitoratge de Rosa M. Blasco.

 

Ignasi Giménez va cloure l’acte adreçant unes paraules a l’alumnat: “Ha estat un any complicat i un curs extraordinari, però entre tots heu fet que funcioni. El futur consisteix a treballar en equip i en equips més multidisciplinaris i això, en part, és el que heu après també en aquest treball de recerca. No ho teniu gens senzill. Segurament ja comenceu a sentir el nerviosisme característic de la selectivitat i els nous reptes que es divisen en el futur, en una situació d’absoluta incertesa”, va afirmar l’alcalde.

 

 

En el següent vídeo podeu escoltar un breu resum de cadascun dels treballs explicats per les alumnes.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris