ELqW2MfXYAArLAl_617x412
Treballs dels ADF a les urbanitzacions de Castellar a causa de les ventades. O. Moreno
13/12/2019 Actualitat
Castellar del Vallès activa el Pla d'Emergències Municipal

El pic del vent es produirà aquest migdia i es mantindrà durant tota la tarda. Han caigut unes plaques de policarbonat de l'escola El Sol i la Lluna

 
✅ 16 municipis ja han activat el seu pla d'emergències per
#ventades

 

Redacció

Castellar és un dels 16 municipis de la demarcació de Barcelona que ha activat el pla d'emergència muncipal, el PAM. Segons les previsions del Meteocat, el pic del vent es produirà aquest migdia i es mantindrà durant tota la tarda. La carretera de Sentmenat ja s'ha obert al trànsit després de la retirada del cartell publicitari d'una pròxim promoció d'habitatges. D'altra banda, han caigut unes plaques de policarbonat del sostre de l'escola El Sol i la Lluna.

Protecció Civil de la Generalitat  manté activada l’Alerta del pla VENTCAT per l’episodi de fort vent que està afectant especialment a les comarques de Tarragona, del prelitoral de Barcelona i del sud de la Catalunya Central, i que ha d’assolir el seu pic màxim en breu coincidint amb les hores centrals del dia. Es preveu especial afectació a les comarques del Vallès, l’Alt Penedès, l’Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i l’Anoia. S’estan registrant ratxes fortes a l’entorn de 70 km/h a molts punts del prelitoral de Tarragona i Barcelona i vents sostinguts propers als 30 – 40 km/h en aquesta mateixa zona.

 

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès des de l’inici de l’episodi i fins a les 11 hores 198 trucades per 169 incidències relacionades amb el vent. Per comarques s’han rebut 62 trucades del Barcelonès, 45 del Vallès Occidental i 23 del Baix Llobregat. Per municipis: 53 des de Barcelona, 18 de Sabadell i 12 des de Reus. Cap d’aquestes ha estat per una incidència de gravetat. En la majoria de casos han estat trucades per caiguda de branques o arbres, obstacles a la calçada i caiguda d’elements estructurals.

Els Bombers de la Generalitat han atès, fins les 12h d’aquest migdia, 168 serveis relacionats amb el vent. La majoria d’incidències han estat per retirar arbres o branques de la via pública, o també altres elements inestables de façanes o del cas urbà. Les zones on es concentren els avisos són el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. En destaca la comarca del Vallès Occidental.

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en la mobilitat, així com en les activitats de lleure a l’aire lliure a l’entorn de boscos, zones arbrades, o a fires i paradetes de Nadal en zones urbanes.

Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència en les activitats a l’aire lliure demà ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris