DSC4051_1440x961
Foto de família amb alguns dels participants i els creadors de 'Jo soc', amb el regidor Dani Pérez i l'alcalde Ignasi Giménez, dimecres passat - A.P.
23/06/2022 Actualitat
Castellar per la igualtat del col·lectiu LGTBIQ+

La presentació del projecte i l'exposició 'Jo soc' va ser el tret de sortida de la programació d'activitats amb motiu del Dia de l'Orgull i l'Alliberament LGTBIQ+

Rocío Gómez

Castellar se suma, una vegada a més, a la celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb la programació d'activitats del cicle Castellar per l'orgull. És una jornada que reivindica la igualtat de les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual i el gènere. Tot i que el dia de l'orgull és el 28 de juny, Castellar va donar el tret de sortida de les activitats reivindicatives dimecres passat, amb la inauguració i presentació de projecte i de l'exposició 'Jo soc'  que romandrà al vestíbul del Mercat Municipal fins dimarts de la setmana que ve, i a partir del 29 de juny a la Biblioteca Municipal Antoni Tort.

 

La Sala de Petit Format de l'Ateneu va acollir la posada de llarg del projecte Jo soc, que va comptar amb la participació del combo Canvi de Plans de l'Escola Municipal de Música Torre Balada i de la coral Lua d'EspaiArt. El monogràfic que es va publicar el 2021, i que compta a més amb material audiovisual, elaborat per Quim Pascual i Carles Martínez  Jo soc. Una declaració sobre el gènere i la sexualitat s'ha transformat en una exposició que té per objectiu visibilitzar el col·lectiu LGTBIQ+, donar-los veu perquè expliquin en primera persona les seves vivències i experiències personals.

 

El fotògraf Quim Pascual i el dissenyador Carles Martínez van presentar el projecte acompanyats per dos dels protagonistes: la Pilar i en Samuel. Tant Martínez com Pascual van agrair la implicació dels participants, que van fer una passa endavant i es van despullar davant la càmera per visibilitzar el col·lectiu, que van aportar el seu granet de sorra per normalitzar una realitat social que fa unes dècades quedava soterrada pels prejudicis i la discriminació envers les persones LGTBIQ+. Al seu torn, tant la Pilar com en Samuel, van celebrar que tirin endavant propostes per la igualtat del col·lectiu LGTBIQ+, que els posa a primera línia perquè puguin explicar el seu procés, verbalitzar les seves emocions, els seus problemes i necessitats, i les situacions quotidianes que poden passar desapercebudes. És una manera de sensibilitzar el conjunt de la societat i de mostrar, a persones que potser estiguin en el mateix procés, altres possibilitats de fer-hi front.

 

De fet, Dani Pérez, regidor de Cicles de Vida i LGTBQ+, va explicar que l'acte de presentació també volia ser un agraïment a totes les persones que han participat al monogràfic, "per la seva valentia, per dir que són ciutadans de Castellar de ple dret, i que són gais, lesbianes, transsexuals o del gènere o l'orientació sexual amb què s'identifiquin. No deixa de ser un acte de reivindicació per dir que nosaltres formem part de la societat, que som participatius. Volem reivindicar els nostres drets però també mostrar a la societat que patim discriminació pel sol fet de no estar dins uns paràmetres heterosexuals". El regidor va anunciar que l'Ajuntament de Castellar ha arribat a un acord amb le Generalitat per impulsar un servei d'atenció integral al col·lectiu LGTBIQ+ que es preveu que es posi en marxa abans que finalitzi el 2022. "Ens ajudarà a crear una xarxa de suport al col·lectiu", va dir.

 

Tant Dani Pérez com Jaume Clapés, presentador de l'acte, van tenir un record per Samuel, el jove de 24 anys que va ser assassinat el juliol de 2021 a La Coruña. En Samuel va morir a causa d'una pallissa quan tornava a casa, de nit. Una agressió homòfoba que va tornar a posar damunt la taula una situació insostenible. Des de l'1 de gener de 2022, l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat 107 incidències per LGTBI-fòbia. La xifra es dispara des del 2 d'octubre de 2014 amb 1178 incidències. "Les agressions homòfobes, verbals i físiques, existeixen. Cada vegada se'n denuncien més perquè la gent està més empoderada, sap que no és normal i que s'ha de posar en coneixement de les autoritats. Cal acabar amb el silenci i visualitzar-les. La societat va avançant però queda molt de camí per recórrer. És per això que són necessaris actes de sensibilitatzació com aquest", va afegir Pérez.

 

Després de la inauguració de Jo soc, la pogramació continuarà amb més propostes. Concretament, dilluns 27 de juny, l'equipament juvenil La Fàbrica ha organitzat el taller Pintem la vidriera de La Fàbrica, a partir de les 10h i fins a les 14h, que comptarà amb la col·laboració dels alumnes del Batxillerat artístic de l’Institut Castellar, i també  Vine a fer la teva polsera amb els colors de la bandera, que en aquest cas es farà a les 18h a la Biblioteca Municipal Antoni Tort.

 

El mateix dilluns, però a les 20h, la Biblioteca acollirà l'espectacle Per gustos, colors al pati de Les 3 Moreres. Serà una lectura dramatitzada de textos de temàtica LGTBIQ+ d’autors com Eva Baltasar, Marc Rosich, Safo, David Mamet, Federico García Lorca, Maria Mercè Marçal, Sònia Moll o Biel Mesquida. Els actors i les actrius Agnès Hernández, Bet Tena, Dolors Ruiz, Héctor Hernández i Mònica Mimó, seran els encarregats d'interpretar-los. A més, en el ple municipal de juny, que tindrà lloc dimarts 28, Dani Pérez va apuntar que tots els partits polítics s'han compromès a donar suport a una declaració institucional per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBIQ+. Serà a partir de les 19h a la sala de plens de Ca l'Alberola.

 

Les activitats finalitzaran dimecres 29 de juny amb una sortida titulada Camina i fes salut per l’orgull, organitzada amb la col·laboració de l’Àrea Bàsica de Salut, a partir de les 9h al CAP de Castellar.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris