L’escriptor Ramon Soler protagonitza la segona xerrada de L’Aula
L’escriptor i cronista del carbó al Berguedà, Ramon Soler Riba, va protagonitzar dimarts la segona conferència de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent gran de Castellar del Vallès. Soler Riba ha escrit 12 llibres (història, novel.la històrica, un diccionari tèxtil i pensaments) i ha treballat durant 51 anys en el tèxtil. A través de 37 imatges, Soler va esbossar la història de la indústria del carbó des del descobriment de la roca a Catllaràs, el poder de l’empresa Carbons de Berga, Carbons de Pedraforca -que va tancar la seva darrera mina el 2001- i la central tèrmica de Cercs.
Soler va parlar de tots els elemenst relacionats amb aquesta indústria que va mantenir moltes famílies berguedanes. El 1973, un industrial fabricant de camions amic íntim de Franco, Eduardo Barreiros, “va aconseguir que el transport del carbó es fes en camions”, en lloc de vagonetes, explicava Soler.
El conferenciant també va parlar de diferents accidents en el sector del carbó, conscient que “la mina és molt dura, ha deixat moltes vides pel camí i molts fills orfes”. Soler va relatar tres accidents tràgics: la Mina Clara el 1944 on van morir 34 persones; el 27 d’abril de 1951 a la Mina Campos amb 18 morts i l’accident del 3 de novembre de 1975 a la mina de La Consolació, a Fígols, amb 34 morts.
Tot i que es van fer reformes, amb l’accident del 75, “l’extracció del carbó va quedar tocada de mort”.