Vacunes0004_1440x961
Una infermera del CAP preparant una de les vacunes / Carles Díaz
16/04/2021 Actualitat
El CAP vacuna 180 persones al dia

El Centre d'Atenció Primària de Castellar està incrementant la velocitat de vacunació i ara se centra en els majors de 70 anys

C. D. / J. G.

El rebrot de contagis patits a Castellar en els darrers dies és un reflex que Catalunya ja està entrant en la quarta onada de la pandèmia malgrat els nivells d’immunitat que es comencen a aconseguir gràcies a la campanya de vacunació. La variant britànica ara és el principal factor de preocupació en l’augment de les hospitalitzacions a Catalunya i, per exemple, fan que l’hospital de referència de Castellar, el Parc Taulí, tingui 32 persones a l’UCI i 116 a semicrítics ingressats per Covid.


Castellar es troba en aquests moments amb un nivell de risc de rebrot molt alt de 322 i una incidència acumulada de contagis a 14 dies de 231 casos per cada 100.000 habitants. Malauradament es constata un augment de contagis i entre el 2 i el 8 d’abril es van detectar 38 casos a la vila, xifra que recorda els números de la tercera onada, quan en una setmana s’acumulaven més de 40 contagis. De fet, ara mateix, el risc de rebrot de Castellar és molt similar que la mitjana catalana –situada en 336– així com la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt 1,38 a Castellar i Rt 1,31 de mitjana a Catalunya). En canvi, la incidència acumulada a 14 dies és una mica més alta a nivell català (255). 


Vacunar-se, mesura més efectiva 
Segons dades treballades pel grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica (BIOCOMSC) l’àrea bàsica de salut de Castellar –que també inclou la població de Sant Llorenç Savall– ja arriba al 17% de la població vacunada almenys amb una primera dosi, en total, ja hi ha 4.644 primeres dosis administrades. La segona dosi arriba a un 6% (1.636 vacunes). 

 

Dades de vacunació contra la Covid-19 al EAP Castellar - Sant Llorenç / 15/04/21

 

En principi, la vila ja té tota la població major de 80 anys vacunada i ara el CAP se centra en les persones entre 70 i 79 anys mentre, en paral·lel, els majors de 60 anys de Castellar que han demanat hora s’estan vacunant amb AstraZeneca als punts designats a Sabadell i Terrassa. “En aquests moments estem vacunant amb Pfizer la franja d’edat d’entre 79 i 70 anys. Hem començat per les persones de 79 i anem baixant. Funcionem segons les vacunes que ens proporcionen. Quantes més vacunen ens proporcionen, més gent podem vacunar. Normalment ens arriben les dosis els dimarts i vacunem dimarts a la tarda, dimecres, dijous i divendres, a un ritme de 180 persones per  dia”, detalla Queralt Cebrià, adjunta de direcció de l’EAP Castellar del Vallés - St. Llorenç Savall.


El circuit de vacunació està funcionant força bé a la vila: “S’ha rebut amb moltes ganes, la gent té ganes de vacunar-se. Hi ha qui té algun dubte, nosaltres els acabem d’aclarir les preguntes que tenen, altres demanen parlar-ho amb el seu metge. Són pocs els que ens han dit que no”, diu Cebrià. Els gestors Covid-19 tenen uns llistats, fan la trucada al ciutadà, li ofereixen posar-se la vacuna i si accedeix, li donen dia i hora. “Els usuaris no s’han de preocupar perquè els trucarem a tots”, assegura Cebrià. Els convoquen en grups de 6, ja que amb cada vial de Pfizer es poden preparar 6 vacunes, i d’aquesta manera s’asseguren que no es perdi cap dosi. “Els convoquem en una de les portes laterals del CAP. S’esperen en una sala on els fem la benvinguda i els expliquem com anirà la vacunació, que poden tenir alguns símptomes, que poden prendre analgèsic si es troben malament i posar-se gel al braç si els fa mal.  Els cridem d’un en un per a la vacunació i després passen a la sala següent i s’esperen 15 minuts. Si es troben bé, ja poden marxar per l’altra porta lateral. És un circuit d’entrada i sortida ventilat en què no s’ajunten els diferents grups”


La vacuna pot provocar malestar, alguna cefalea, però a Castellar, que l’equip directiu tingui constància, no hi ha hagut cap persona vacunada amb efectes secundaris greus. “La majoria de persones són conscients de les bonances que té la vacunació. Saben que és bo per a ells, per als familiars i per als grups”.


D’altra banda, des del Departament de Salut ja s’està fent campanya perquè les persones nascudes entre 1952 i 1961 (franja dels 60 als 69) demanin cita per a la vacunació a vacunaciocovidsalut.cat.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris