WhatsApp Image 2022 05 13 at 7.44.07 PM_1440x961
La tarda de divendres s'ha inaugurat l'exposició 'Calidoscopi' al vestíbul del Mercat Municipal, i els primers visitants han pogut gaudir de les originals creacions i efectes visuals - R.G.
13/05/2022 Actualitat
El Mercat Municipal s'omple dels calidoscopis de Joan Serra i Alfons Llobet

La mostra 'Calidoscopi' arriba a la vila de la mà de CIPO i de l'Ajuntamet amb l'objectiu de recaptar fons per a la fundació i l'associació 'Ningú sense sostre' a través d'un programa d'apadrinament

Rocío Gómez

Segons el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans un calidoscopi és "un instrument òptic, cilíndric, en el fons del qual hi ha fragments de vidre de color i miralls disposats de manera que apareix a la vista una figura de simetria radiada de múltiples colors que varia il·limitadament en agitar-lo". Però per a la Fundació CIPO, que treballa en l'àmbit de la diversitat funcional, un calidoscopi és molt més: una eina per transformar el món.

 

Aquest divendres s'ha inaugurat al vestíbul del Mercat Municipal la mostra Calidoscopi, una exposició interactiva de calidoscopis gegants, mòbils i periscopis, gratuïta i apta per a tots els públics, que CIPO ha portat a Castellar amb la col·laboració i el suport l'Ajuntament, que ha patrocinat la seva estada a la vila. A l'espai s'hi exposaran una selecció de vint-i-quatre creacions originals que combinen materials, llums i colors, i que sorgeixen de la mà dels artesans Joan Serra, de l'Art del Vitrall, i Alfons Llobet, del taller de ciència i tècnica per a infants L’Obrador.

 

De fet, el projecte Calidoscopi es va inaugurar el 1991, i després de recórrer diversos equipaments culturals d'arreu de Catalunya, Serra i Llobet, la van cedir a l'associació Ningú sense sostre. L'objectiu era que la mostra explorés un vessant més social, a banda del cultural.

 

En aquest sentit, fa a uns mesos, els calidoscopis van viatjar fins a la Fundació CIPO amb l’objectiu de donar continuïtat al projecte i obrir una nova línia de captació de fons per a l’entitat. "Va sorgir com una exposició de cap de setmana per a la festa Major de la Creu Alta, però la moStra va créixer i es va moure durant trenta anys arreu del país. És una exposició que es resisteix a plegar", explica Joan Serra, que va ser present a la inauguració de l'exposició. "Una de les peces més curioses és el calidoscopi doble, obert en ambdós extrems, amb un prisma que no apunta a res". És un calidoscopi que necessita dos participants, un observador i un creador de composicions, de jocs de llums i colors. A la mostra també hi ha una reproducció d'una obra de Miró "que s'observa amb un canó que en crea una imatge calidoscòpica", i mobles que "fan una lectura calidoscòpica de vitralls".

 

Ara, amb la Fundació CIPO Calidoscopi pren una nova dimensió perquè han dissenyat un programa d'apadrinament de calidoscopis, per a entitats, empreses o particulars, que poden fer una aportació simbòlica o fins i tot del valor total de la creació artística. Els diners que es recaptin es destinaran als usuaris del Centre Ocupacional de CIPO i també als professionals amb diversitat funcional del Centre Especial de Treball de la fundació que es troben en situació de vulnerabilitat. Una part dels fons també es destinarà a programes d'emergència residencial i alimentària de l'associació Ningú Sense Sostre, detalla el director de la Fundació CIPO, Xavier Martínez. Per participar en el programa, la Fundació CIPO ha habilitat una pàgina web (cipo.cat/calidoscopi), a través de la qual es poden fer les donacions telemàticament. "És un molt bon final per a l'exposició. Aquest nou enfocament ha permÈs dinamitzar-la i nodrir algunes entitats de fons que necessiten. A més, alguns d'aquests calidoscopis aniran a parar a altres espais, com per exemple hospitals, perquè la gent pugui continuar gaudint dels calidoscopis", remarca l'artesà Joan Serra.

 

D'altra banda, la regidora de Diversitat Funcional, Anna Margalef, explica que es va triar el Mercat Municipal perquè és un equipament ben viu, un dels punts de trobada de la ciutadania, i que a més disposa d'un horari que cobreix tot el dia i que permetrà que la mostra rebi un gran nombre de visitants. Calidoscopi es podrà visitar fins el 28 de maig, de dilluns a dissabte, de 8.30 h a 21 h. La regidora apunta que aquesta mostra és una manera "de donar a conèixer la fundació CIPO i també de parlar de diversitat, i de totes les entitats que treballen en aquest àmbit".

 

La regidora valora molt positivament la nova vinculació de CIPO amb Castellar, que abans de l'estiu posarà en marxa un nou centre especial de treball a Castellar. Concretament,  traslladarà al polígon del Pla de la Bruguera el Servei de Gestió de Residus, a una nau ubicada a la cruïlla entre els carrers de Solsonès i Osona. "CIPO és una entitat vallesana però el cert és que estem molt contents de venir a Castellar, un poble que ens ha acollit molt bé. Estem molt engrescats de poder tirar endavant molts projectes a Castellar", diu Martínez. "El nou centre tindrà un retorn a Castellar, serà una oportunitat de crear llocs de treball. Entre tots hem de pedalar fort perquè tiri endavant", assevera el director de la fundació.

 

Margalef reconeix la importància d'establir sinergies amb les entitats del tercer sector i anuncia que s'estudia posar en marxa nous projectes d'inserció sociolaboral amb la fundació. "CIPO treballa per vetllar per la igualtat d'oportunitats de les persones amb diversitat", diu Margalef. "És una sort tenir un centre especial de treball a Castellar com el del TEB, i ara CIPO hi portarà el Servei de Gestió de Residus", afegeix.

 

WhatsApp Image 2022 05 13 at 7.44.33 PM

L'artesà Joan Serra, amb membres de l'equip de la Fundació CIPO, com el director Xavier Martínez, acompanyats de l'alcalde Ignasi Giménez, i la regidora de Diversitat, Anna Margalef, en la inauguració de l'exposició Calidoscopi - R.G.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris