bombers_1440x961
Els bombers van fer dues sortides ahir per foc de xemeneia, una al carrer Major / Òscar Moreno
25/01/2023 Actualitat
Els Bombers Voluntaris fan dues sortides per foc de xemeneies

Amb l’onada de fred s’incrementa l’ús de les llars de foc, però cal tenir-les netes per evitar l’obstrucció del tiratge

Cristina Domene

Les baixes temperatures que s'estan registrant aquests dies i la pujada del preu del gas o del gasoil ha provocat que algunes persones hagin optat per encendre la xemeneia per escalfar la llar, ja que la llenya continua sent el combustible més barat. El problema es dona quan fa molt de temps que no es feia servir i el conducte pot estar obstruït o ple de sutge. Aquest fet pot provocar foc en el tub i les conseqüències que se'n deriven: fum a l'estança, possible trencament de l'estructura i, en els pitjors dels casos, incendis dins de l'habitatge.

 

Els Bombers Voluntaris de Castellar han notat l'augment d'aquests incidents a la vila. Tres sortides des que va començar el mes, dues d'elles justament ahir, al carrer Pomera i al carrer Major. El cap de Bombers Voluntaris, Oriol Garcia, recorda que el manteniment de la xemeneia és molt important: "Quan has cremat certa quantitat de llenya, una o dues tones, o d'un any per l'altre, cal netejar el tiratge i molta gent no ho fa". Les conseqüències de no fer-ho és que es tapona la xemeneia s'encén la sutja, s'escalfa el tub i s'esquerda i pot rebentar. “Per exemple, la primera sortida que vam fer ahir, el tub era d'acer inoxidable i el màxim que va passar és que es va escalfar, però l'altre, estava plena de sutge, es va taponar, es va escalfar el tub que era d'uralita va rebentar, pensa en l'ensurt de l'esclat i tot el pis ple de fum i amb la conseqüència que ha de venir el paleta, arreglar-ho...". La feina dels bombers, en aquest cas, va consistir a refredar el tub des de dalt i des de baix. "El problema és si aquestes espurnes o flames passen a sostres falsos o directament a l'habitació".

 

L'altra qüestió a tenir en compte amb relació a les xemeneies és el correcte tractament de les cendres a l'hora de llençar-les. "S'haurien de tenir un parell de dies en un bidó metàl·lic al pati i després llançar-les. Perquè si no, ens trobem que es cremen els contenidors, i la dificultat dels contenidors és que els vehicles s'aparquen molt a prop i poden haver-hi afectacions de cotxes", sosté Garcia.

Comparteix
M'agrada
Comentaris