IMG 20240319 112659_1440x961
Moltes famílies aprofiten el mercat de productes artesanals per comprar i preparar l’àpat festiu d’avui / C. D.
19/03/2024 Actualitat
Avui és festa, Sant Josep la fa!

Gran afluència a la fira durant el matí. El pont no pot amb la festa més nostrada

Cristina Domene

Passejant entre les parades muntades des de primera hora del matí a la plaça d'El Mirador, entre l'olor de les ametlles garrapinyades, les aromes de la xocolata, i el perfum dels formatges, ve al pensament que, a Castellar, Sant Jordi és als lletraferits el que Sant Josep és als bocafins. Encara no són ni les 11 del matí i ja veiem la plaça amb prou ambient, malgrat venir d'un pont i quatre dies de festa seguits per als infants i joves que estudien a la vila. Ha ajudat el reclam de la coca. El tradicional repartiment, acompanyada de rajoles de xocolata negra o amb llet, que enguany ha arribat fins a les 600 porcions. "Déu-n'hi-do, la gent que ja ha sortit al carrer. La gent que som d'aquí és un dia per no faltar, ens trobem a plaça i compartim. I per a la gent gran, és un pretext per sortir i gaudir de la festa", ha dit la regidora de Cultura, Joana Borrego. Una d'aquestes persones és l'Encarna, que recorda que abans, Sant Josep, es celebrava molt més. "Ara els sants ja no tenen tanta importància com fa uns anys. Tot i això, m'agrada fer una volta pel mercat". També li agrada fer-ho a la Maria, que està comprant ametlles garrapinyades i no es perd mai la festa: "És molt maca, és la del poble. La gent surt a passejar i si fa bo, com avui, encara més".

 

Moment del repartiment de coca i xocolata / C. D.

Moment del repartiment de coca i xocolata / C. D.  


La Rosa està acabant de pagar unes secallones. Va amb part de la família. "És un dia molt maco, que els fills estiguin amb el pare, i poder estar tot junts, que la família és el més important. Hem comprat formatge, secallones, garrapinyades, pa, coca i farem el berenar, per celebrar tots junts el dia del pare".

Noves parades
De les 38 parades que trobem avui al mercat de productes artesanals, n'hi ha que són repetidores de fa molts anys, però d'altres, s'estrenen enguany.


És el cas de la paradeta La Mel, productors locals de Castellar i Sant Llorenç. Ells ja havien participat com a Associació d'Apicultors de Barcelona, però aquest any, ja que tenen molta producció de mel, han decidit posar la seva paradeta, per donar-se a conèixer al poble. "Fem la mel que ens dona el territori. La de romaní, que la fem a Sant Llorenç i la de mil flors, de Castellar, de la zona de Canyelles, Can Quer... tenim diversos apiaris", explica la propietària, Annabel Muñoz.

 

La paradeta La Mel, de productors locals de Castellar i Sant Llorenç / C. D.

La paradeta La Mel, de productors locals de Castellar i Sant Llorenç / C. D. 


Just al costat de la paradeta de mel, trobem una altra que s'estrena, Xocolates Escufí. Anna Maria Masferrer diu que es van assabentar d'aquest mercat per uns companys que parlaven molt bé de la fira de Sant Josep de Castellar. "Ens van informar companys, que era una fira entre setmana i vam dir, anem-hi. Oferim xocolata amb ratafia, amb sèsam, amb taronja, canyella, i fem uns artificis com paelles o sushi, tot de xocolata i tot ho fem nosaltres".


L'oferta és extensa i de vegades, costa decidir-se entre tantes delícies. Encara teniu temps fins a les 20 hores. Abans, però, tindrà lloc el repartiment de la crema de Sant Josep, a les 17.30 hores, i la tradicional audició de sardanes, a les 18.30, que cada any organitzen l'Ajuntament i l'Agrupació Sardanista Amics de Castellar, que anirà a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell i es farà a la plaça del Mercat.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris