Pedro Sánchez2_950x634
El president del govern, Pedro Sánchez, fent l'anunci de l'avançament de les eleccions / Cedida
30/05/2023 Actualitat
L'avançament de les eleccions generals provoca opinions dispars

Els portaveus dels principals partits castellarencs valoren l'anticipació de les eleccions generals al 23 de juliol

C. D.

Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, avançava dilluns, de manera inesperada, les eleccions generals a diumenge 23 de juliol. Aquesta anticipació es va fer l'endemà de conèixer els resultats de les votacions del 28M, en què el PP va passar per davant del PSOE en les eleccions municipals i autonòmiques celebrades en 12 comunitats i a Ceuta i Melilla. Quina lectura fan els portaveus dels principals grups de Castellar del Vallès sobre aquesta anticipació?


Joan creus, portaveu del Som de Castellar-PSC considera que té una justificació prou rellevant des de la responsabilitat d'impedir que hi hagi un avenç de la dreta i de la ultradreta al nostre país. "És una decisió calculada veient els escenaris que han quedat després de les eleccions i segurament el pronòstic és optimista. Hi ha hagut un descens en la representació institucional, però en el nombre de vots a tot l'estat la diferència no ha estat tan abismal respecte del Partit Popular. En clau general, els resultats poden ser millors, segur".


Dolors Ruiz, portaveu d'ERC, diu que l'anunci arriba valorant encara les municipals. "No tenir ni dos mesos per preparar-nos i que coincideixi amb les vacances d'estiu em temo que afectarà la participació". Ruiz entén que després de l'increment dels vots de PP i VOX s'hagi de consultar la gent què és el que vol per al futur. "És una estratègia. Pot ser que al desembre els votants del PSOE encara estiguin més desencantats. I tindrà l'excusa, si no li funciona, que li ha anat malament perquè les vacances han fet que els seus votants no vagin a votar".


Per a Pau Castellví, portaveu de JuntsxCastellar, és un avançament interessat per part del PSOE. "Estan veient com els resultats se'ls estan torçant a l'estat espanyol, no tant a Catalunya. Des de Catalunya hem de saber aprofitar per fer arribar més alta i clara que mai la nostra veu a Madrid i sobretot enviar el missatge, que no s'ha acabat el procés d'independència".

 

Marga Oncins, portaveu de la CUP, assegura que la lectura que en fan és la mateixa que van fer l'altra vegada: "A Espanya no hem d'anar a fer res i si ens presentem seria o per deixar els escons buits o apel·lar a l'abstenció massiva. Espanya no ens representa". Oncins també ha opinat que els socialistes són els reis de l'estratègia, "per tant, alguna cosa estan pensant amb aquest avançament, però és una cosa en clau espanyola, a Catalunya segur que no ens beneficia en res perquè pensament en clau català no l'han tingut mai".

Matías de la Guardia, portaveu de Ciutadans, opina que en la política actual has de fer moviments ràpids: "El president s'ha vist en aquesta tessitura que o fa un moviment o després serà més difícil de recuperar el canvi de color polític". Segons les darreres informacions la cúpula de Ciutadans ha decidit no presentar-se a les eleccions: "Això no vol dir que sigui la desaparició definitiva. Ja ha passat a altres països europeus que durant uns anys han hagut de retirar-se i després d'agafar força, hi tornen. Però es veurà amb el temps".


Alicia García des del Partit Popular té clar que les dretes continuaran avançant, tal com ha quedat reflectit en les eleccions municipals i autonòmiques. "L'avançament és causat pels resultats del diumenge, en què el Partit Popular va doblar els vots. El PSOE està acabat, té data de caducitat. És una bona decisió per no acabar de desgastar-se. El PP ja tenim la confiança dels espanyols i fins i tot dels catalans. Crec que les dates no són les més apropiades, però sí que ens beneficien".

- NOTÍCIA AMPLIADA A LES 15:40 HORES DEL 30/05/23 -

Comparteix
M'agrada
Comentaris