20221021 080104_1440x961
Nenúfars ‘Nymphaea alba’, del Delta de l’Ebre, a l’estany del Viver Tres Turons. || C. PALAU
14/09/2023 Actualitat
Un autèntic ecosistema, en una bassa

El Viver Tres Turons, a Sant Feliu del Racó, recupera un estany per a la conservació de plantes aquàtiques autòctones

M. A.

La cooperativa Viver Tres Turons, especialitzada en plantes aquàtiques autòctones, ha recuperat una antiga bassa de la finca, als camps de Mas Olivet, a Sant Feliu del Racó, per convertir-la en un estany de 1.300 m2, amb l’objectiu de conservar-hi  un gran nombre de plantes aquàtiques autòctones, algunes d’elles, en perill d’extinció molt crític a Catalunya. Es tracta d’un tipus de jardí botànic, especialitzat en flora aquàtica, una iniciativa inèdita al nostre país.

 

El 2020 es va dur a terme la recuperació i impermeabilització de l’antiga bassa, construïda fa molts segles, amb un ajut del departament d’Agricultura. El 2022, el Viver Tres Turons va començar la naturalització per fer-ne un estany, amb la plantació de prop de 100 espècies de plantes aquàtiques diferents, tant d’espècies totalment submergides, com d’emergents i de riba. La naturalització es va iniciar amb un ajut d’Acció climàtica.

 

Les plantes aquàtiques representen el grup ecològic més amenaçat de tota la flora catalana. De fet, els ecosistemes aquàtics són els que estan perdent més biodiversitat a casa nostra, tant de plantes com d’animals. Les causes són nombroses: la contaminació, sequeres, dragats de punts d’aigua, etc. Per conservar algunes d’aquestes espècies es fan imprescindibles projectes com el del Viver Tres Turons, que esdevenen arques de Noè i que, en comptes de fugir de l’aigua, en busquen.

 

Hi ha un gran desconeixement de les plantes aquàtiques autòctones, sobretot, de les que viuen totalment submergides. No són algues, sinó que són plantes amb arrels, tiges, fulles, flors, fruits i vasos conductors. Les plantes, en general, reben menys atenció mediàtica i social que els animals, però les aquàtiques encara són més menystingudes.

 

L’accés a aquest estany de conservació està regulat. El viver hi organitza visites guiades per a escoles i també es poden sol·licitar visites per a activitats educatives.

 

Algunes de les plantes estrella d’aquest estany són els nenúfars blancs Nymphaea alba, procedents del Delta de l’Ebre - els darrers silvestres que queden al país - o l’Hydrocotyle vulgaris, una planta menuda en forma de barret. Només en quedaven dos peus en tot el país, a l’Alt Empordà i Baix Empordà.

 

La planta anomenada Llengua d'oca, a l'estany del Viver Tres Turons. || C. P.La planta anomenada Llengua d'oca, a l'estany del Viver Tres Turons. || C. P.

 

Salicària de l'estany del Viver Tres Turons. ||C. P.Salicària de l'estany del Viver Tres Turons. ||C. P.

 

Les feines de conservació i multiplicació d’algunes espècies amenaçades s’està duent a terme amb la col·laboració del Servei de Fauna i flora de la Generalitat. Aquest projecte també vol fer divulgació de les funcions ecològiques que les plantes aquàtiques tenen des del punt de vista humà. Milloren la qualitat de l’aigua amb processos de depuració natural.

 

A més de la gran riquesa de plantes, concentrades en tan poc espai, a l’estany també hi solen venir ocells d’hàbitats aquàtics, com el blauet, els ànecs collverds o el bernat pescaire, i nombrosos amfibis. Aquesta antiga bassa es comporta com un autèntic ecosistema i això fa que les larves de mosquit no hi proliferin, gràcies a la fauna depredadora, i que l’aigua sigui transparent bona part de l’any.

 

Ànecs a l'estany per a la conservació de plantes autòctones, al Viver Tres Turons. || C. P.Ànecs a l'estany per a la conservació de plantes autòctones, al Viver Tres Turons. || C. P.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris