Una bona prevenció de la malaltia permetria una atenció integral centrada en la persona
Aquest dimarts, s’ha celebrat el Dia Mundial de l’Alzheimer. A la comarca, l’entitat AVAN -que té representació a Castellar- ha organitzat una setmana d’actes dedicada a aquesta malaltia d’Alzheimer, la demència més freqüent en la població adulta. Es caracteritza per un deteriorament progressiu i global de les capacitats cognitives, psicològiques i del comportament.
Precisament, durant aquesta setmana l’AVAN ha fet una tasca divulgativa sobre l’Alzheimer posant paradetes informatives a Sabadell, Terrassa i Rubí. “Ara totes les mirades se centren en intentar detectar anys abans. Es parla fins i tot que la malaltia pot estar present 20 anys abans que es manifesti”, assegura Georgina Caballé, neuropsicòloga de l’AVAN. En aquest sentit, tots els esforços van encaminats a detectar “aquest deteriorament cognitiu lleu, aquesta fase preclínica per veure com podem intervenir i detectar els factors de risc”. De vegades, són canvis conductuals molts subtils “que et poden deixar intuir que allà hi ha una malaltia neurodegenerativa”.
Georgina Cabalé, neuropsicòloga d'AVAN
Ara el diagnòstic es pot obtenir amb puncions lumbars, tècniques de neuroimatge i amb analítiques. Les fundacions Pasqual Maragall i Ace estan fent tractament intravenosos i a Terrassa s’estan fent grups pilot d’estudis per veure si aquests nous tractament són eficaços. En tot cas, adverteix Caballé, “frenar el progrés de la malaltia és complicat, de moment el que estem intentant millorar és la simptomatologia”.
Un aspecte a tenir en compte quan hi ha un diagnòstic d’aquesta demència són els cuidadors i cuidadores. “Això implica una reorganització familiar per sostenir la nova situació: no només qui s’encarrega de què, com ho fem, com ens organitzem sinó també de totes les emocions que es deriven perquè l’Alzheimer és una pèrdua progressiva de les capacitats, de veure que la persona que tinc davant encara que físicament segueixi sent la mateixa persona, interiorment ja ho està deixant de ser”, assegura Caballé. Potser aquest procés de deteriorament del malalt d’Alzheimer és el que costa més d’assimilar, i “és com si fos un dol anticipat”,explica la neuropsicòloga de l’AVAN.
A Catalunya, el 2% de la població pateix algun tipus de demència. 86.000 persones amb una mitjana d’edat que s’apropa als 81 anys són pacients afectats per l’Alzheimer; el 64,5% són dones.
Segons dades recollides l’any 2020 les persones amb demència realitzen una mitjana de 19,1 visites als equips d’atenció primària, mentre que un 84,1% són visitats per un servei d’urgències i un 40,2% acaben necessitant ingrés en un centre hospitalari d’aguts. Un 15,8% dels pacients diagnosticats d’Alzheimer necessiten internament en un centre sociosanitari.
Les dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que, a nivell mundial, l’any 2030, 75 milions de persones estaran afectades per malalties que causen demència, la xifrà arribaria als 132 milions de persones l’any 2050. Al 2050 es podria reduir en 9 milions el nombre de persones amb Alzheimer si els símptomes de la malaltia es reduïssin en un any, mentre que si el retard d’aquests fos a cinc anys la prevalença de la malaltia es reduiria en un 50%.