09 Torxa olímpica_950x634
El portador de la torxa al seu pas pel carrer Passeig sota una pluja intensa. || ARXIU
16/06/2022 Actualitat
D’aquesta foto en fa ara 30 anys...

Aquest dijous fa 30 anys del pas de la flama olímpica per Castellar, que es va fer sense rellevistes de la vila

Jordi Rius

Un fort aiguat el 16 de juny del 1992 –un mes i nou dies abans de la cerimònia d’inauguració dels jocs– va caure sobre Castellar i va aigualir en part la rebuda de la flama al seu pas per la vila. D’això ja fa avui 30 anys i unes 2.000 persones van sortir al carrer, desafiant la pluja, disposats a rebre els portadors de les torxes en un poble que aleshores s’acostava als 14.000 habitants. 


La comitiva arribava de Sabadell i anava en direcció cap a Terrassa, Granollers i Vic, en la mateixa jornada. La torxa feia dos relleus al seu pas per la vila, un a l’entrada del poble, a la carretera de Sabadell (B-124), i l’altre al centre, a l’actual plaça del Mirador. “El recorregut era de pagament, si volies que passés la torxa pel teu poble. Una mica a l’estil de les voltes ciclistes”, explicava ara fa cinc anys a L’Actual Antoni Mora, que va ser regidor d’Esports entre el 1991 i el 1995.

Cap castellarenc va participar en el relleu de la flama i el rebuig era evident amb diverses estelades pels carrers i una enorme senyera amb el lema Catalunya is not Spain que es va desplegar des dels pisos de Banc de Sabadell quan passava el portador de la torxa. 


De fet, moltes de les persones dels que reclamaven presència catalana als jocs van formar el 1988 l’Associació per a la Delegació Olímpica de Catalunya, que va arribar a tenir delegacions a tot Catalunya. La delegació de Castellar del Vallès va arribar a comptar amb una quarantena de membres, entre els quals hi havia Jordi Fusté, actual membre de CAL Castellar. “Vam lluitar perquè hi hagués una selecció catalana pròpia”, segons recordava Fusté ara fa 10 anys. en aquest setmanari. Entre les accions que es van portar a terme, “totes petites perquè aleshores els mitjans de comunicació no se’n feien ressò”, es va anar a Birmingham, on estava reunit el Comitè Olímpic Internacional a fer pressió o a la inauguració de l’Estadi Olímpic amb la celebració dels Mundials d’Atletisme el 1989. L’ADOC es va dissoldre el 1991, un any abans dels jocs. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris