A l’esquerra, William Guerra i a la dreta Humberto Carrero, ambdós cubans establerts a Castellar / C. Domene
A l’esquerra, William Guerra i a la dreta Humberto Carrero, ambdós cubans establerts a Castellar / C. Domene
22/07/2021 Actualitat
Una aproximació a les protestes de Cuba

Els cubans William Guerra i Humberto Carrero, establerts  a Castellar, opinen sobre  les manifestacions a la seva illa natal 

Cristina Domene

Fa 21 anys que va arribar de Cuba. William Guerra, de 82 anys, va acabar a Castellar de manera fortuïta. El 2000 va fer un primer viatge perquè la seva filla, ja establerta aquí, va ser mare. Després d’estar-s’hi un any va regressar a Cuba, i finalment, va decidir tornar definitivament animat pels fills. Que estigui establert a Castellar no vol dir, però, que s’hagi desvinculat de la seva Cuba natal. Per això, segueix atent la situació actual del seu país, després de les protestes que van tenir lloc l’11 de juliol, a diferents indrets de l’illa. Malgrat els talls en el servei de dades que s’han patit, Guerra ha pogut mantenir el contacte amb els familiars i amics. “Segons el que m’expliquen des d’allà i el que hem pogut llegir, el que ha passat a Cuba és un esclat social. No han estat unes protestes planificades ni dirigides, sinó que sorgeixen de l’espontaneïtat. És la resposta a l’esgotament de part de la ciutadania”, explica el cubà castellarenc.


És difícil escriure sobre la situació del país caribeny a milers de kilòmetres i sense entrar en polarització, però hi ha una dada que és inqüestionable: la jornada de protesta va ser inèdita en els darrers 60 anys: “En 62 anys que fa que va triomfar la revolució cubana només s’ha donat un conat semblant i va ser l’any 1994, conegut com el ‘maleconazo’ de l’Havana. Però allò va tenir una solució fàcil. Fidel va anar personalment on eren els manifestants, va parlar amb ells, va negociar i es van posar d’acord”, recorda William Guerra.


D’això han passat 27 anys i ara Cuba pateix una desesperació generalitzada fruit de diferents motius: la crisi sanitària de la pandèmia, la falta de medicaments i menjar, els apagaments continuats, la pèrdua del valor del salari, el bloqueig comercial i les fortes directrius que va imposar Donald Trump i que encara manté el govern estatunidenc de Joe Biden. El periodista i escriptor cubà Carlos Manuel Álvarez afegeix encara un motiu més en una entrevista a Eldiario.es: un sistema polític que ha caducat i que molts joves no se senten com a seu.


Humberto Carrero, candidat de Podem a les darreres eleccions municipals de Castellar del Vallès, va arribar des de Cuba fa 27 anys. Allà, també tenia relació amb la política, ja que formava part del poder popular del seu municipi. Carrero és crític amb les lectures que redueixen el problema cubà al bloqueig dels Estats Units: “No es pot culpar de tot als EUA. El plàtan, l’arròs, la vianda… venen dels Estats Units? No, es poden produir a l’illa. La població de Matanzas, per exemple, està plena de granges agrícoles. El que passa és que s’han incrementat molt els preus de l’agricultura”.


El polític explica que els seus fills, que viuen a Cuba i amb els quals està en comunicació constant, asseguren que a les botigues d’allà no hi ha res. “Ni pagant en dòlar ni en pesos cubans. Els recursos que dona l’illa no arriben als mercats. Per la pandèmia van tancar tot, també els mercats i van concentrar els aliments en llocs concrets. I en fer-ho, les cues van ser tremendes”. També comparteix l’experiència de la seva filla. “Vaig parlar amb ella i em deia que estava esperant que arribés el pollastre i altres productes a la bodega, però no va arribar res. El que fan és ser al carrer per si surten productes d’algun lloc. Jo això ho vaig viure a la dècada dels 60, i havies d’enginyar-te-les. La diferència és que als anys 60 tu anaves al camp i tornaves amb alguna cosa, i ara, no”.


Cuba va superar dimarts passat, 20 de juliol, les 2.000 morts per covid-19 des de l’inici de la pandèmia al març de l’any passat, segons el Ministeri de Salut Pública (Minsap). Les autoritats sanitàries van notificar 6.057 nous casos amb la qual cosa el país del Carib suma 294.449 positius fins al moment dels 12 milions d’habitants amb què compta la República de Cuba: “Per a nosaltres no és una xifra impactant, però per a ells, és moltíssim”, assegura Humberto. William ho ratifica: “És un fenomen, no estan acostumats, perquè allà la sanitat és molt bona”.


El que estan demanant els cubans que van sortir al carrer l’11 de juliol passat és una reforma social. Humberto Carrero creu que això s’ha d’arreglar. “El govern ha de garantir que els guajiros [els pagesos] portin els seus productes als agros [mercats]”. I va més enllà: “El que necessita Cuba és un canvi econòmic, res més”. William Guerrero espera que de tot això surti alguna cosa bona: “Que hi hagi una mica d’obertura, que es revisin algunes mesures que ja estan obsoletes després d’haver-les aplicat durant 60 anys, que aleshores estaven bé, però que ara no tenen l’efecte d’aquell moment. Que la població se senti afavorida amb els canvis, que tinguin perspectives. El poble de Cuba no és un poble conflictiu, el que tenen és una necessitat enorme”

 

Relacions internacionals
Després de dècades de tensió entre els dos països, les relacions que es van establir entre Cuba i els Estats Units amb el president demòcrata Barack Obama es van acabar de cop amb l’arribada a la presidència del republicà  Donald Trump:  “Amb Barack Obama es va establir una ambaixada a l’Havana, la gent sentia més apropament, molts americans van visitar l’illa, es feien tractats comercials, però va arribar Donald Trump i va acabar amb això i encara ho va endurir més, amb centenars de directrius”, recorda Guerra. Ell espera que Joe Biden iniciï alguna mesura que propiciï l’apropament entre els EUA i Cuba. “És moment que mogui fitxa”, opina.


Respecte la relació d’Espanya amb el país caribeny, Carrero opina que el govern espanyol no es vol mullar gaire amb el conflicte: “Jo crec que Pedro Sánchez li té una mica de por ‘a lo rubio’, com dic jo”, conclou Humberto Carrero fent referència als estatunidencs.

Comparteix
M'agrada
Comentaris