7R 9989 1_617x412
Antonio Gómez, usuari del TEB Castellar des de fa 15 anys Quim Pascual
18/10/2019 Actualitat
Antonio Gómez. "Tenim molt a ensenyar, però hi ha gent que no ho valora"

L’Antonio és una apassionat de la història, especialment del Renaixement. Fa 15 anys que és usuari del TEB Castellar, on es troba com en família. Això fa que, encara que sigui sabadellenc, també se senti castellarenc

Cristina Domene

· Fa quinze anys que ets usuari del TEB Castellar. Recordes com van ser els teus inicis?
Tenia uns vint-i-tres anys quan vaig entrar, ara en tinc trenta-vuit. El TEB  just començava a Castellar i hi havia poques coses, només el taller. Vaig conèixer companys que encara avui hi són, com la Manoli, el Miguelito... hi som des de fa tants anys que som com una família. M’agrada molt estar aquí.

 

· El TEB és un taller escola per a persones amb discapacitat intel·lectual. Quina creus que és la situació d’aquestes persones respecte la societat actual?  
Crec que haurien de tenir més drets. Que puguin opinar sobre ells mateixos, a decidir per ells mateixos. La societat de vegades els té una mica apartats, com dient “pobrets”. I això tampoc pot ser. Al TEB demostrem que tots tenim capacitats, el que passa és que cadascú té les seves. Aquí aprenem moltes coses. 

 

· Què els diries a la gent que no us valora?
A la gent que pensa que nosaltres no tenim capacitats els diria que això no és així. Ens han de valorar. Nosaltres podem aprendre d’ells, però ells també poden aprendre de nosaltres. Tenim molt a ensenyar, però hi ha gent que no ho valora. És cert que potser cada vegada tenim una mica més d’espai a la societat. Ara, per exemple, podem votar, tenim dret a vot i n’estic molt content. 

 

· Com et definiries, Antonio?
Bé, la gent em diu que no tinc maldat, que sempre vaig amb el bé per endavant. Em considero una bona persona i sempre intento ajudar. Després, és veritat que quan estic intranquil per la feina, per coses que no em surten o per qualsevol altre tema, em preocupo, em poso pensatiu, però ho porto bé. 

 

· Quines aficions tens?
Jo formo parts dels Gegants de Sabadell des de fa cinc anys. Toco el bombo. Assagem cada setmana, els dimecres. M’agrada molt i a les cercaviles m’ho passo molt bé, és molt divertit. Els gegants que acompanyo són l’Avi i l’Àvia, que fa poc van fer noranta anys, el Vincentó, el Roger i l’Elisenda i el Feliu i la Salut. Però tot i que soc de Sabadell, fa tants anys que vinc a Castellar i em relaciono amb la gent i amb la vila que em sento part de Castellar.

 

· D’on ve l’afició per la història?
Em vaig començar a interessar aquí, al TEB, amb el Sergi. Després, agafo sempre llibres d’història a la biblioteca. M’agrada molt saber sobre l’Imperi romà, però la meva època preferida és el Renaixement, i concretament Leonardo da Vinci.

 

· Perquè t’agrada aquest personatge?
Va ser escultor, pintor i inventor. Ell va pensar molts artefactes i invents que si no fos per ell mai haguessin existit. No haguéssim avançat tant com a societat. Va inventar la màquina voladora, l’helicòpter, la ballesta o el tanc, entre d’altres.

 

· També fas esport?
Formo part de l’equip de futbol del TEB des de fa tres anys. Normalment jugo de davanter, tot i que de vegades he fet de defensa. Amb l’equip hem participat en els Special Olympics, una mena d’olimpíades. I el que m’agrada de participar-hi és que conec gent nova, d’altres llocs. Jo soc del Málaga, perquè el meu pare és d’allà. I m’agrada molt, tant la ciutat com l’equip. És a segona, però.

 

· Al teatre et passa una cosa curiosa. T’ofereixen el paper de dolent.  
L’any passat vaig fer d’Scar a El rei lleó i aquest any de Yafar a Aladdín. No m’agrada fer el personatge dolent, perquè jo soc bona persona. Però un actor ha de fer el que li diuen. Per aprendre el guió, el llegeixo moltes vegades. Aquest últim, en tres setmanes ja me l’he après, el vaig memoritzant, repetint-lo al cap. Em terroritza quedar-me en blanc sobre l’escenari. Per això cal assajar molt. 

 

· Quin somni t’agradaria complir?
Home, estaria bé que el Màlaga pugés a primera, però això no depèn de mi. El que m’agradaria de debò és anar a visitar el museu Leonardo da Vinci, que és a Florència, on va néixer Leonardo. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Bona persona


Un defecte que no pots dominar?
Poruc


Una persona que admires?
Leonardo da Vinci


Quin plat t’agrada més?
Les llenties


Un animal?
Els gossets


Un viatge pendent?
Itàlia


Un llibre?
M’agraden els de Stephen King


Un músic?
Luz Casal


Una pel·lícula?
Les de Harry Potter


Un somni
Visitar el museu Leonardo da Vinci


Un comiat?
Amb una abraçada

Comparteix
M'agrada
Comentaris