7R 4800_617x412
 Antònia Altimira, ha estat 45 anys treballant a l'Ajuntament Quim Pascual
19/07/2019 Actualitat
Antònia Altimira: "Passàvem les actes a mà en un llibre amb ploma estilogràfica"

Va començar amb 17 anys a treballar a l’Ajuntament i se n’ha estat 45. Fa tres mesos es va jubilar i confessa que no deixa enrere companys de feina, sinó amics. Ha vist passar vuit alcaldes i ha treballat braç a braç amb tres secretaris

Jordi Rius

· Vas entrar a l’Ajuntament el 1974. Quina va ser la teva primera feina?
Recordo que era un estiu que fèiem uns abonaments per a les piscines descobertes. En principi era per a juny i juliol. Potser els devia agradar perquè tots eren molt grans i quan vaig fer 18 anys ja em van cridar. Érem l’Anna Maria, que en devia tenir 40 i escaig, el Joaquim Lluch, el Joan Taló, el secretari i jo. Érem cinc persones a part de la policia i dues brigades.

 

· Pensaves aguantar tant de temps al consistori?
Ho veia com una feina temporal. Tota la vida havia vist l’Anna Maria, el Lluch i m’imaginava, mare de Déu, poder estar a l’Ajuntament! Vaig estar potser  tres o quatre anys amb aquests companys. La meva primera feina va ser el padró d’habitants, que el vaig fer a mà. Castellar tenia aleshores 6.000 habitants.

 

· Havies de fer bona lletra?
Sí , sí. Quan féiem les actes de plens i les juntes de govern també les passàvem a mà en un llibre amb una ploma estilogràfica. Primer en castellà i, a partir dels ajuntaments democràtics, en català i castellà. Van comprar una màquina d’escriure elèctrica que era una passada. Llàstima que no esborrava ni feia còpies.

 

· Durant la teva etapa a l’Ajuntament has conviscut ambvuit alcaldes. Com ha  estat l’experiència?
Ara treballen de polítics, abans els alcaldes tenien una altra feina i la dedicació al consistori era a més a més.  Cada època té la seva cosa i no pots tornar enrere.

 

· Com recordes el moment de la mort de l’alcalde Miquel Pont?
Va ser una situació molt estranya perquè no recordes ben bé què va passar. Sé que va anar a Itàlia i uns deien que havia menjat alguna cosa que no se li havia posat bé o un infart. Hi va haver una mica de caos. Aleshores teníem un secretari, el Norbert Llaràs, amb molta empenta, i va agafar les regnes de la situació. Van organitzar de seguida un viatge per anar a Itàlia per repatriar-lo. El seu fèretre va estar exposat durants dos dies i dues nits, custodiat per dos policies municipals vestits de gala. Va ser impactant.

 

· El 1994 l’Ajuntament es trasllada del carrer Major al Palau Tolrà. Teníeu problemes d’espai a la ubicació anterior?
Recordo que al carrer Major havien adaptat els baixos on hi ha ara l’Arxiu.  Allà hi havia Urbanisme i Recaptació. A dalt hi havia hisenda i alguna altra cosa. El que era Secretaria i Alcaldia era en un edifici adjunt. Havia començat a entrar gent i estàvem una mica justos. 

 

· Per la teva feina també has tingut molta relació amb els secretaris Norbert Llaràs, Juli Boadella i Josep Colell. Com ha estat la relació amb ells?
El Cristòfol Torra també va ser secretari durant un temps, ja que sempre que faltava un secretari l’agafaven a ell com a substitut. Tots érem joves, vam créixer junts i vam fer una bona pinya. El Llaràs va ser el primer secretari que vaig conéixer una mica més jove. La resta de secretaris venia aquí a jubilar-se i eren una mica més grans. I amb el Juli és amb qui més m’he avingut i he treballat amb ell durant 25 anys.

 

· Tenies clara l’edat de jubilar-te ?
Tenia clar que no volia fer-me gran a la feina, volia fer-me gran fora, fent coses que m’agradessin. El meu marit feia cinc anys que estava jubilat. De vegades arriba a un punt que ja en tens prou.

 

· Després d’estar-t’hi 45 anys, quin balanç fas de l’administració municipal?
Penso que si pots ajudar, s’ajuda. Evidentment que no tens la vareta màgica per solucionar tots els problemes. El resultat final és que Castellar pot estar content del servei que es dona des de l’Ajuntament.

 

· Quantes ordres del dia, actes de junta de govern, plens i edictes has fet?
No ho sé. Però multipliquem-ho ràpid. Una junta de govern per setmana per 45 anys, afegeix-li un ple al mes llevat d’un extraordinari i comença a comptar... Abans escoltaves el ple en una cinta, ho feies en fred i coneixies el tarannà de la gent quan parlava. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Alegre


Un defecte que no pots dominar?
Soc rondinaire


Una persona que admires?
Leo Messi


Quin plat t’agrada més?
Pasta de tota mena


Un color
Blau marí


Un animal?
Gat


Un cantant?
Leonard Cohen


Una pel·lícula?
‘Blade Runner’


Un llibre?
La trilogia d’’El guardián invisible’


Un viatge pendent?
Betlem i la zona de Palestina


Un record?
El Castellar de l’any 1965

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris