20210315 103706_1440x961
Criem Castellar demana un espai municipal per trobar-se ||  @criemcastellar
15/03/2021 Actualitat
L’altra maternitat que no s’explica

Criem Castellar visibilitza la dificultat per conciliar la vida laboral i familiar, i reivindica el treball de cures dels infants

R.Gómez

De vegades la maternitat, i el treball de cures dels infants, és una de les reivindicacions que queden fora de la celebració del 8-M i de l’agenda feminista. I de fet, aquesta és una de les lluites del col·lectiu Criem Castellar, un grup de mares en diferents etapes de la criança, que comparteixen experiències i es donen suport mútuament. “Quan arribes a la maternitat et trobes sola, i aquesta xarxa de suport és essencial per tirar endavant”, explica Anna Garrido, membre del col·lectiu.


Criem Castellar, que es va constituir el juliol de 2018, vol posar en valor aquest treball de cures, la importància de fer tribu, però també visibilitzar quina és l’altra cara de la maternitat, la que no s’explica. Per fer-ho palès, van publicar la setmana passada a les seves xarxes socials (@criemcastellar) un manifest i un vídeo en què les protagonistes alcen la veu i prenen la paraula.


D’altra banda, Criem Castellar demana a l’administració pública que s’habilitin “espais oberts, gratuïts i desestructurats, per a l’acompanyament de la maternitat, la criança o la lactància”. Per al col·lectiu, també és una manera de valorar aquest treball de cures. A Castellar del Vallès també demanen un punt de trobada municipal.  “Tot i que es disposava d’un espai a Cal Gorina, ha desaparegut. Necessitem un lloc adequat, portat per les mares, que sigui gratuït i amb suport logístic”, puntualitza.  “La tasca que fa Criem és d’absoluta necessitat. No s’ha de considerar un privilegi, ni un luxe”, subratlla.


Una altra de les qüestions que volen visibilitzar és la pressió a què es veuen sotmeses moltíssimes dones que han de triar entre la carrera professional o la cura dels fills i filles, i complir les expectatives de la societat des d’una perspectiva patriarcal que no posa en el centre ni les necessitats dels infants ni de les mares. Conciliar vida laboral, familiar i social és una feina esgotadora i gairebé impossible. “Un tret comú de totes les mares és que ens sentim culpables. Demanem que les nostres decisions en la criança, tant si decidim tornar a treballar com si ens quedem cuidant els fills, siguin respectades. Hi ha tantes maternitats com mares”. Garrido recorda que cal cuidar i protegir els infants, però també les mares, les grans oblidades, però una peça fonamental de l’engranatge.


A causa de les restriccions de la pandèmia, s’han reduït les trobades de l’entitat tot i que mantenen obert un grup de lactància virtual divendres de 10.30h a 12.00h del matí, a través del compte d’Instagram de Criem Castellar.

 

 

Recupera l'entrevista de Criem Castellar al programa Connectats:

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris