accent_1440x961
Les tecnològiques estan patint aquests dies el col·lapse en les foses que produeixen el silici per muntar els microxips. || ACCENT SYSTEMS
27/10/2021 Actualitat
Alarma per la falta de matèria primera

La pandèmia, la crisi energètica i la falta de xips ha fet alentir la productivitat de les empreses

“Estem molt preocupats perquè la situació empitjora cada dia més”. Aquesta és la sensació que té Gabriel Torras, director general del Centre Metal·lúrgic i assessor d’ASEMCA -patronal castellarenca- en front del que molts analistes comencen a anomenar col·lapse mundial. I és que aquesta situació ha arribat a totes les esferes: “En l’àmbit agroalimentari, per exemple , en temes com la colza s’ha passat dels 300 euros que val la tona als 700”. En l’apartat  de matèries primeres per a la indústria,  “hi ha, d’una banda, un augment de preus desmesurat i, de l’altra, dificultats de subministrament”, constata Torras.


A més, hi ha el problema de l’encariment de l’energia fins al punt que “hi ha indústries que paren la producció fins que no baixi el preu de l’energia”. Això afecta, per exemple, a  les foneries o a la construcció, que prefereixen aturar fins que no baixin els preus del subministrament i el de les matèries primeres.


L’origen de tota aquesta tormenta perfecta rau en el fet que “l’economia es va aturar de cop per culpa de la pandèmia i això va fer que es buidessin els magatzems”  i després, “tothom va arrencar al mateix temps”. Llavors, segons Torras, s’ha creat un efecte bombolla. “Un industrial ha de comprar un quilo de ferro però no sap segur si el seu proveïdor habitual li servirà i aleshores fa la comanda  a tres proveïdors més i el primer que li serveixi se’l quedarà”. Amb aquest gest, “està triplicant la demanda i amb la por de no tenir matèria primera compra més del compte” .


Hi ha qui aprofita la situació davant de l’escassetat de matèria primera i “vol fer negoci apujant els preus”, assegura Torras.


FALTA DE MICROXIPS
L’empresa tecnològica Accent Systems, ubicada al carrer Terra Alta de Castellar, és una de les perjudicades per aquesta falta de microxips. “Som una empresa de fabricació electrònica que oferim solucions tecnològiques per a determinats problemes que van acompanyades d’un dispositiu electrònic que no deixen de ser unes plaques amb components electrònics  que no es troben en el mercat”, explica el conseller delegat,  Jordi Casamada. La pandèmia “ha canviat la demanda, un primer entrebanc que hem pogut superar bastant bé però el segon obstacle és que no podem servir les comandes que es fan, almenys al preu que haurien de ser”.  


Moltes empreses  tecnològiques el que han fet és comprar i acumular estoc. “Una mica és el que va passar amb el paper de vàter al principi de la pandèmia, ara és el que jo acostumo a dir el ‘corralito’ dels components electrònics, una mica intentant comprar al màxim quan teníem el model de ‘just in time’ i ara comprem a un any vista”. Aquest nou model de producció que ha alterat l’oferta i la demanda també ha provocat modificacions en els preus dels productes. “Amb alguns clients hi ha preu tancat però amb d’altres s’està renegociant”, admet Casamada.


En tota la cadena de producció del microxip, el col·lapse es produeix en les foses que produeixen el silici per a fer els microxips. El conseller delegat d’Accent Systems considera que la situació d’especulació de preus no s’arreglarà fins ben entrat el 2022. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris