06   0d6627e1 aa10 4d79 bf65 f8fcf57db03d_950x634
Imatge d'un moment del ple del 28 de març de 2023 ||R.G.
29/03/2023 Actualitat
5,2 milions per gastar dels romanents

El ple aprova una bateria d’inversions que s’afegeixen al pressupost de 2023. ‘Stop Playtex’ va tornar a protestar al carrer i el seu portaveu va demanar al ple una consulta

El ple de març acostuma a tenir com a principal qüestió a valorar la liquidació del pressupost municipal. És el moment de passar a net l’estat dels comptes de l’Ajuntament de l’any anterior i calibrar la salut financera així com l’execució dels compromisos adquirits. Segons la tinent d’alcalde d’Economia Yolanda Rivera, les turbulències provocades per la pandèmia “s’estan deixant enrere poc a poc tot i que ara hi ha la situació de la guerra a Ucraïna que ens obliga a mantenir l’alerta”. Sobre el grans números, Rivera va detallar que després de la liquidació i de la incorporació de romanents, el pressupost va arribar el 2022 als 35 milions i les xifres “mostren que es van acomplir globalment els objectius establerts”. 


Els ingressos corrents s’han executat per sobre de les previsions assolint un 104% i les despeses corrents s’han assolit en un 92%, percentatge que supera els dos anys anteriors. Pel que fa a les execucions de les inversions dins del 2022, han estat del 35% tenint en compte la data que mostra les obligacions reconegudes netes. El romanent ajustat és de 14 milions, una part dels quals serviran per afrontar despeses i inversions aquest 2023, 5,2 de moment.


Pel que fa al deute, la tinent d’alcalde va recordar que Castellar es troba molt per sota del que legalment és permès -una ràtio de deute del 75%- i ha tancat el 2022 amb una ràtio del 9,9% que es tradueix en 2,8 milions.


Rafa Homet (ERC) va assenyalar que “el gran drama el trobem en les inversions” perquè han quedat “molts milions per executar”. “Teníem 6 milions i han sobrat més de 5”, va dir, motiu pel qual el regidor republicà va demanar “una anàlisi seriosa i poc complaent” de com es gestionen els cabals públics. Com ha reiterat en aquest mandat, al seu parer, no s’han posat els recursos i les estructures necessaris “per agilitzar la contractació i comencem a trobar símptomes de col·lapse”.  Per posar sobre la taula dos elements claus del que es pot fer amb els grans romanents de la liquidació, Homet va citar la possibilitat d’haver avançat més en la compra d’habitatge per a emergències socials i ens projectes de transició energètica.


Pau Castellví (Junts per Castellar) va coincidir amb Homet que no és bon senyal “tancar uns comptes amb superàvit, l’objectiu ha de ser l’equilibri”, perquè l’esforç dels castellarencs “en el pagament de taxes i impostos fa que ens preguntem si tenim capacitat de gastar”. 


En el torn de rèplica, Rivera va recordar que s’han executat més de 20 milions en despesa i que darrera de cada euro “hi ha una tasca administrativa” i va citar dificultats per gestionar les inversions com l’increment de costos de les matèries primeres que han posat pals a les rodes de diverses licitacions –algunes han quedat desertes- i també la pròpia llei de contractació.


Feta la liquidació, el ple va aprovar mobilitzar més de 5 milions procedents dels esmentats romanents per donar resposta a tota una bateria d’inversions molt diversa. La regidora Rivera va destacar els 2 milions per a via pública, els 400.000 per a l’auditori o els més de 300.000 per a la biblioteca o els 500.000 euros de fons addicionals per a estalvi energètic i d’aigua. La regidora va convidar els grups de l’oposició a fer propostes que es puguin incloure en noves partides que es poden mobilitzar properament també procedents dels romanents.


El regidor d’ERC va insistir en el fet que “ens hauria de preocupar que això que estem aprovant en una bona part no ho podrem fer”, comentari relacionat amb la seva intervenció prèvia en el punt de la liquidació del pressupost.


El ple de març també va incorporar diverses qüestions urbanístiques més o menys de tràmit però amb un fet especialment destacat: el pla especial “que permetrà donar un ús d’equipament social a la Torre del Pont al camí de Can Barba”, segons va explicar el tinent d’Alcalde de Territori Pepe González. La proposta permetrà que l’espai pugui transformar-se en una llar residencial adreçat a persones del TEB. Tant el regidor d’ERC, Oriol Martori, com la regidora de Junts, Esther Font, van coincidir en valorar positivament que amb aquet pla especial es pot garantir la conservació d’un element patrimonial “amb una història molt lligada al Ripoll i al nostre municipi”, segons va dir Martori.

 

Moció de la CUP
La part deliberativa del ple va incloure una moció presentada per la CUP en nom del CDR de suport als encausats de l’Operació Judes, encara pendents de judici, debat que justament es va produir coincidint amb al detenció de Clara Ponsatí hores després d’arribar a Catalunya. “Volem dir prou a la judicialització de la política i als intents de l’Estat de guanyar als tribunals el que es perd a les urnes”, va resumir la regidora de la CUP Marga Oncins. Per part d’ERC, la seva portaveu Dolors Ruiz va reclamar en primer lloc la posada en llibertat de la Clara Ponsatí i va recordar que “l’independentisme és un moviment políticament legítim i pacífic avalat per les urnes reiteradament”. També Pau Castellví va voler referir-se a la situació de Ponsatí: “La seva detenció vulnera la democràcia representativa”, va dir. Finalment, el regidor de C’s Matías de la Guardia va dir no a la moció i va subratllar que l’Operació Judes va ser una “operació policial legítima”. L’equip de govern no va intervenir en el debat però amb la seva abstenció va facilitar que la moció tirés endavant.

 

Intervencions d'Stop Playtex i AV El Balcó
Com ja ha passat en plens anteriors Lander Zabala i Octavi Candela de l’AV El Balcó de Sant Llorenç van parlar al final de la sessió un cop tancats els punts de l’ordre del dia. Abans, però, van voler cedir el torn al portaveu de la plataforma Veïns de Castellar ‘Stop Playtex’, Ferran Bertolín, qui també havia demanat intervenir. De fet, durant el ple, un grup de veïns d'aquesta plataforma va cridar i fer soroll a l'exterior de Ca l'Alberola per palesar  el seu malestar amb l’Ajuntament. El primer que va dir Bertolín és que ‘Stop Playtex’ “no està aliada amb cap partit polític” ni tampoc estan “en contra de l’habitatge de protecció oficial”. El que reivindiquen és una consulta a la ciutadania “en una assumpte d’especial transcendència” com és el projecte de l’Incasol de fer pisos de lloguer amb preu protegit al solar de l’antiga Playtex cedit per l’Ajuntament. Segons va dir, el projecte s’ha tirat endavant “sense comptar amb la ciutadania i amb una informació esbiaixada” ja que, al seu parer, s’han generat unes expectatives entre els joves que no es poden garantir.


Les dues persones de l’AV El Balcó van intervenir per parlar de la situació econòmica de l’Ajuntament que consideren mal gestionada i per la situació legal de la plantilla de la policia local. Lander Zabala va posar en dubte que s’hagin fet les proves psicotècniques que ha de passar la plantilla com és preceptiu.


Justament abans del ple, un grup de treballadors municipals va lliurar als grups municipals un manifest amb diverses reivindicacions laborals.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris