IMG 8303_1440x961
Lectura del manifest del 25N a l'Auditori d'El Mirador aquest dijous, amb diverses representants del teixit associatiu de Castellar i la regidora de Feminisme, Àngela Bailén - J.MELGAREJO
24/11/2022 Actualitat
El 25N posa el focus en les violències sexuals

L'Auditori ha acollit l'acte central del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, amb la lectura del manifest unitari del 25N i el monòleg autobiogràfic de l'actriu Pamela Palenciano

Rocío Gómez

Castellar del Vallès ha començat aquesta tarda de dijous amb la programació d’actes amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència envers les Dones. L'Auditori d'El Mirador ha estat el punt de trobada de l'acció reivindicativa i de la lectura del manifest del 25N a partir de les 19 hores. Enguany, la presidenta de Suport Castellar, Cristina Torras, la presidenta del Centre Excursionista, Carme Pelayo, i la vocal de la secció de Marxa Nòrdica, Maria Lluïsa Oliveres, i la presidenta de Centre d’Estudis de Castellar, Marina Antúnez, acompanyades de la regidora de Feminisme, Àngela Bailén, han estat les encarregades de llegir el manifest. Un text que recorda que "la violència masclista té moltes formes i l’impacte en les seves vides depèn, en gran mesura, de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació".

 

El manifest unitari que signen la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, entre altres ens públics, ha remarcat que de totes les formes de violència masclista, "les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades". En aquesta línia, el document subratlla que les violències sexuals són un component central del patriarcat, "que no tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder". "El poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les dones".

 

D'altra banda, el text fa referència al fet que sorprenentment encara es culpabilitza a les víctimes d'una agressió sexual, que carreguen injustament amb un sentiment de vergonya i són qüestionades "en lloc d'assenyalar l'agressor com a únic responsable". Una violència que s'exerceix tant en l'espai públic com el privat, per desconeguts o pel cercle més íntim de la víctima. La violència és transversal i travessa la frontera econòmica i social.

 

A més, el manifest posa en valor els moviments feministes i de la consciència col·lectiva, "una onada de sororitat per reconèixer la veu de les dones que denuncien i per acompanyar-les", que s'erigeix com el motor d'un canvi real en l'àmbit legislatiu i social, per combatre de manera efectiva i real qualsevol tipus de violència, inclosa la institucional en àmbits com la revictimització. "Una responsabilitat que abasta tant les polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d’estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial", s'assevera en el document. Aquest compromís que adquireixen totes les institucions polítiques que signen el manifest es contreta al text unitari com un compromís per la llibertat de les dones i per garantir "tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política".

 

Després de la lectura del manifest del 25N per part de les representants del teixit associatiu de Castellar, va tenir lloc el monòleg No sólo duelen los golpes  a càrrec de Pamela Palenciano, a l’Auditori d’El Mirador. L'espectacle es basa en l'experiència personal de l'actriu, comunicadora i activista feminista, que va viure una situació de violència masclista en una relació que va durar sis anys. "És una obra de teatre que parla de la construcció d'estereotips que generen la desigualtat que permet exercir la violència envers una persona des de diversos àmbits", detallava l'actriu. Tot un reguitzell d'emocions per remoure els assistents, per interpel·lar-los amb ironia, però també amb l'honestedat brutal de qui ha viscut en primera persona la vulneració dels seus drets pel fet de ser dona.

 

Els actes amb motiu del 25N continuaran aquest divendres. A partir de les 10 hores, tant al matí com a la tarda, (10 a 13 h i de 17 a 20 h) s'instal·larà al carrer Sala Boadella, davant de la Biblioteca, l'espai Per què el 25N?. És una proposta de la regidoria de Feminisme i de La Fàbrica, una activitat de sensibilització per informar i donar a conèixer el Dia internacional contra la violència envers les dones. S'hi farà el taller Personalitza la teva xapa contra la violència masclista i s'hi podrà trobar informació sobre el 25N i recollir una bossa amb el lema de la campanya “Només sí és sí”. A més, La Fàbrica acollirà l'activitat Cafè feminista de 16.15 h a 18h, una iniciativa que s'adreça a joves i adolescent, per obrir un espai de comunicació sobre educació sexual i afectiva amb perspectiva feminista.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris