7R 03480_1440x961
S’han col·locat senyals a diversos punts del poble per conscienciar de la necessitat d’eradicar la violència masclista. || Q. Pascual
20/11/2020 Actualitat
25N, contra les agressions masclistes

Castellar organitza iniciatives a l’espai públic perquè la violència envers les dones no quedi emmascarada per la pandèmia

Cristina Domene

Castellar del Vallès s’uneix un any més a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra arreu del món el 25 de novembre i que aquest 2020 respon al lema “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes”. Malgrat la situació d’emergència sanitària actual provocada per la Covid-19, la Regidoria de Feminisme i la comissió municipal per la igualtat d’oportunitats proposen diverses activitats que s’han adaptat al context de la pandèmia. “No volem que la crisi sanitària emmascari el problema de la violència masclista. És una xacra social. Segueixen havent-hi assassinats, dones maltractades... Com que no podíem muntar un acte presencial, vam pensar, per donar-li un cert pes, en visualitzar el dia amb diferents accions a l’espai públic”, va afirmar Àngela Bailén, regidora de Feminisme.


D’una banda, Castellar s’adhereix al manifest institucional que es pot consultar al web www.castellarvalles.cat/25, i el mateix dimecres 25 es publicarà un vídeo a les xarxes socials de Fem Castellar que ha comptat amb la participació de la Comissió de prevenció de la violència masclista. Per a Bailén, cal seguir fent accions perquè aquest dia no passi desapercebut en aquests temps de pandèmia: “Els drets de les dones poden retrocedir en qualsevol moment, per això no hem de deixar de reivindicar-los”


També el dia 25, durant tota la jornada, la plaça d’El Mirador acollirà un acte d’art i memòria contra els feminicidis organitzat per Castellar Jove. Es tracta d’una acció inspirada en la performance de sabates vermelles creada l’any 2009 per l’artista visual mexicana Elina Chauvet per denunciar la violència envers les dones. 


Les activitats a l’entorn del 25N es completaran amb diverses mostres i propostes, com l’exposició La tortura, a l’Escola Municipal d’Adults, que inclourà un recull de frases contra el masclisme i fotografies de sabates de taló com a instrument de tortura i símbol de control de les dones. Aquesta mostra és oberta a la participació de tothom que vulgui fer arribar pensaments i/o imatges al centre, al carrer dels Pedrissos, 9, baixos, o per correu electrònic a escoladults@castellarvalles.cat.


D’altra banda, el Club Cinema Castellar Vallès proposa una llista de pel·lícules de denúncia contra la violència sexista que es podrà consultar al web www.clubcinemacastellar.cat, mentre que la Biblioteca Municipal Antoni Tort prepararà una mostra de bibliografia relacionada amb aquesta temàtica.


Iniciatives a l’espai públic
L’espai públic també es tenyirà de lila contra la violència envers les dones. D’una banda, l’escultura de la Dona Acollidora, que dona la benvinguda a la vila des de la carretera de Sentmenat, es converteix en un nou emblema feminista amb una mascareta de color violeta que, a més, vol sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de dur-ne sempre mentre duri la pandèmia. “És un doble missatge:sanitari i feminista”, va apuntar la regidora. A més, amb l’objectiu de conscienciar de la necessitat d’eradicar les violències masclistes, s’han col·locat senyals a diversos punts del poble. “A l’entrada i a la sortida de la vila es podran llegir cartells que recordaran que el municipi de Castellar està en contra de les agressions sexistes”.


A més, l’Ajuntament continua adherit a la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”, una proposta que facilita que les dones que es troben en situació de violència masclista comptin amb el suport dels comerços per trucar al 900 900 120 o al 112. “Hem volgut reforçar aquesta campanya durant aquesta segona onada”, va assegurar Bailén. 


Finalment, Castellar s’ha adherit a la campanya de l’Institut Català de les Dones que pretén desmuntar el masclisme per llençar-lo a la paperera. Aquesta acció serà visible gràcies a uns adhesius que s’enganxaran a les papereres de la vila.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris