niñefoto_1440x961
04/03/2021 Actualitat
20 anys de coneixement col·laboratiu

La Wikipedia va néixer el 2001 amb la idea d’esdevenir una enciclopèdia lliure, poliglota i construïda entre tots

Cristina Domene

Més de 55 milions d’articles, escrita en 317 idiomes, llegida 8.000 vegades per segon. Són algunes de les dades impressionants del projecte anomenat Wikipedia, que naixia el 2001, fa ara 20 anys, amb Jimmy Wales. L’enciclopèdia Wiki (‘ràpid’ en hawaià) ha assolit sobradament l’objectiu pel qual va néixer: posar a l’abast de tothom el coneixement humà de manera gratuïta. Als tres mesos de la seva creació, al març, s’obria el projecte a altres idiomes. Així, després de l’anglès, va sorgir la proposta alemanya. La tercera llengua a incorporar-s’hi va ser la catalana. El 16 de març de 2001 es creava  la Viquipèdia i un dia després, el 17 de març, es publicava el primer article, dedicat a l’àbac.


Els encarregats de fornir de contingut l’enciclopèdia col·laborativa són els viquipedistes, escriptors voluntaris que es dediquen a escriure, publicar i editar articles de manera altruista. N’hi ha 280.000  a tot el món i un d’ells és el castellarenc Jordi Niñerola. “És la consolidació d’un projecte, d’un moviment social. Significa que durant 20 anys, milers de persones han estat treballant a tot el món, cadascú des del seu racó de coneixement i des de la seva llengua, per obrir-lo a tothom. Un coneixement públic i gratuït construït entre tots”. Una de les fonts d’inspiració de Niñerola per fer articles a la Viquipèdia és el cinema. No és casualitat que el seu primer article, escrit el 2006, estigués dedicat a l’actriu californiana Sam Doumit: “Feia cinema independent nord-americà, m’agradava molt, era poc coneguda i no tenia cap entrada, així que vaig decidir provar de fer-la jo. D’aquí em vaig enganxar”. Tot i que la Viquipèdia no és una xarxa social, reconeix que s’hi estableixen relacions interessants. “Parlem, comentem entre nosaltres, ens ajudem. Coneixes gent i evidentment amplies la teva xarxa de relacions. Això provoca que et vagis engrescant i facis més articles”. El nivell d’implicació depèn de cadascú. Hi ha persones que només han escrit una entrada, altres que són mitjanament actius –com Niñerola durant uns anys–, gent que s’hi dedica moltíssim, i fins i tot persones per a qui és el seu modus vivendi, que treballen dins de la fundació Wikipedia.


Anècdotes al voltant d’aquest projecte n’hi ha moltes. Per exemple, amb el temps, Niñerola ha arribat a conèixer, a través de les xarxes socials, Sam Doumit. “La segueixo a Twitter i algun missatge m’ha respost. Li vaig explicar que jo havia escrit l’article sobre la seva biografia”.
Avui dia la Viquipèdia conté més de 672.000 articles, mig miler escrits i compartits pel castellarenc. Niñerola ha participat activament en l’entrada dedicada a Castellar del Vallès, que a més està considerada article de qualitat. “Recordo que un estiu em vaig proposar aconseguir que l’entrada de Castellar obtingués la menció i vaig estar buscant molta informació, referències... vaig passar moltes tardes a la biblioteca. Finalment va passar al comitè de qualitat de la Wikipedia i li van atorgar aquesta concessió, que de moment manté”.


La comunitat d’usuaris considera que aquests articles són el bo i millor de la Viquipèdia. Només un 0,12% dels 672.652 articles que hi ha en aquests moments a la versió en català es consideren de qualitat

Comparteix
M'agrada
Comentaris