panoràmica castellar_950x634
Imatge a vista d’ocell de bona part del casc urbà de Castellar del Vallès amb l’esglèsia de Sant Esteve en primer terme - DRONELESS-POLICIA LOCAL
08/04/2021 Actualitat
10 milions extra per a Castellar

Aquests diners formen part del pla d’actuació ‘+ Castellar que mai’, que vol donar resposta a la crisi del coronavirus

Redacció

Aquest 2021 l’Ajuntament de Castellar mobilitzarà un total de 9.600.000 euros de despesa extraordinària amb l’objectiu de donar resposta a les noves necessitats econòmiques i socials generades per la crisi del coronavirus. El pressupost municipal creixerà un 42%, i passarà de 24 a 34 milions d’euros, després que l’Estat hagi anul·lat el límit de despesa dels ajuntaments i hagi permès fer servir els romanents acumulats en els darrers exercicis.

 

D’aquesta manera, el consistori gestionarà la quantitat més elevada de recursos econòmics de la seva història, que es posarà al servei d’un pla d’actuació que s’ha batejat amb el nom de ‘+Castellar que mai’ i que consta de cinc grans eixos: l’atenció a les persones (‘+social que mai’), el medi ambient (‘+ecològic que mai’), la inclusió dels col·lectius més vulnerables (‘+solidari que mai’), la millora de l’espai públic (‘+accessible que mai’) i la reactivació econòmica (‘+actiu que mai’).

 

ÀMBIT SOCIAL I SOLIDARI
En matèria d’habitatge, destaca la compra del solar de la Playtex per destinar-lo a habitatge de lloguer (1,5 milions). La compra dels terrenys de l’antiga fàbrica tèxtil és el primer pas que farà possible la promoció d’habitatge de lloguer assequible adreçat a la població castellarenca. També es reeditaran els ajuts al lloguer per a persones que han patit l’impacte econòmic i social de la Covid-19.

 

Quant a educació, l’Ajuntament accelera la construcció de l’Institut Escola Sant Esteve (2,7 milions). D’aquesta manera, se signarà un conveni amb la Generalitat per tal que el consistori avanci el finançament d’una nova edificació i la reforma de les ja existents per fer front a les necessitats del centre, que des del curs passat acull els estudis d’ESO.


Pel que fa a l’ocupació, l’Ajuntament promourà per primera vegada un pla per reduir la taxa d’atur, totalment finançat íntegrament des de les arques municipals i que possibilitarà la contractació de 16 persones durant set mesos que reforçaran els serveis municipals. També es mantindran els ajuts a empreses per al forment d’ocupació. Dins d’aquest àmbit, es donarà un nou impuls per a la millora dels equipaments municipals com, per exemple, la rehabilitació de l’edifici de la torre del Pont; l’ampliació de la Biblioteca Antoni Tort; la reforma de l’edifici del Casal de Gent Gran de la plaça Major i de l’Espai d’Atenció a la Diversitat Funcional; o la rehabilitació de la façana del Centre d’Estudis de Castellar (Casa Ribas). També s’incrementen les dotacions per a material dels casals de gent gran i del nou equipament juvenil de l’Espai Tolrà.


També es posarà l’accent en l’atenció als col·lectius més vulnerables i es fa una aposta per la salut emocional. En aquest sentit s’incrementen les partides de subvencions a entitats dedicades a persones en situació de vulnerabilitat (Creu Roja, Càritas, Coral Pas a Pas, Sala Puigverd...). També es prioritzarà un programa de salut emocional que es considera del tot rellevant en el context actual de pandèmia, i amb una incidència especial sobre el col·lectiu de persones amb diversitat funcional.


ÀMBIT ECOLÒGIC I ACCESSIBILITAT
Es fa una clara aposta per energies netes: plaques solars fotovoltaiques, flota de vehicles sostenibles i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.  S’apostarà per l’energia solar a la coberta de l’Espai Tolrà (amb prèvia retirada de fibrociment) i a l’edifici d’El Mirador.  Entre altres inversions, s’impulsarà una segona fase de millora del parc de Canyelles que inclourà la seva connexió amb el camí del riu. També es promourà la creació d’un carril lateral a la B-124 que permeti connectar amb bicicleta Castellar i Sant Feliu del Racó. Finalment, també s’apostarà per impulsar un projecte de gestió de la massa boscosa amb els propietaris forestals i per a la renovació de l’arbrat viari.

 

El pla inclou una aposta important per a la reforma de carrers del nucli urbà i urbanitzacions (creació de nous espais de plataforma única, reforma de voreres, campanyes d’asfaltat) o la remodelació de diverses places. També se subvencionaran les obres que fomentin l’accessibilitat als establiments comercials.


ÀMBIT D'ACTIVITAT
S’impulsarà una campanya per afavorir el consum als establiments comercials i de restauració locals, amb la promoció de bons descomptes per a la ciutadania. Aquesta iniciativa permetrà injectar al comerç un total de 350.000 euros, dels quals el 50% seran finançats per l’Ajuntament. També es posarà en marxa una plataforma de venda per Internet i de servei de lliurament a domicili del comerç de proximitat. També es pretén millorar la seguretat als polígons industrials. En l’àmbit empresarial destaca la instal·lació d’un sistema de videovigilància als polígons industrials, així com el suport a la formació empresarial.

 

Dels prop de 10 milions d’euros de despesa extraordinària que s’afegiran a l’exercici 2021, 7,15 milions ja es van incorporar en la modificació pressupostària aprovada en el ple del mes de març passat, mitjançant els romanents d’anteriors exercicis (95%) i l’augment en la participació des tributs de l’Estat. Dels 2,7 milions restants, 2,3 milions també procediran dels romanents una vegada se signi el conveni amb la Generalitat per a l’Institut Escola Sant Esteve, mentre que els 300.000 euros restants procedeixen d’ajuts de la Diputació .

Comparteix
M'agrada
Comentaris