Rua de Carnaval 2017
- Q. Pascual
09/02/2018 Actualitat
Castellar es prepara per a la disbauxa
Aquest divendres comencen els actes d'aquest Carnaval amb l'arribada de Toltes Papallongues
Des d'ahir, la disbauxa ja està instal·lada a Castellar. Els excessos, les ganes de riure i de reunir-se prenen els carrers de la vila per acollir el Rei de carnestoltes, en Toltes Papallongues. Aquest matí de divendres, el rei del Carnestoltes farà una primera trobada a les places d'El Mirador (9.20 h), Lluís Companys (10 h) i Catalunya (10.40 h) amb les escoles de Castellar del Vallès i la presència del Grup Bufanúvols. Però la seva arribada oficial serà a partir de les 17 hores a la plaça d'El Mirador i ho farà acompanyat de danses d'en Carnestoltes de nou de la mà del Grup Bufanúvols.
El plat fort de la festa és la rua de Carnestoltes d'aquest dissabte. Per això, les carrosses i comparses s'han de concentrar al carrer Portugal. L'any passat van ser 9 les colles que van prendre part a la rua amb uns 850 participants, una xifra molt inferior a la registrada al Carnestoltes de 2016 on hi havia 17 colles. Com a novetat, la Rua farà el mateix recorregut que fa dos anys, ja que el carrer Major enguany no estarà tancat al trànsit com l'any passat ja que el veïnat i els comerciants han decidit no fer-hi cap celebració enguany. Així, començarà al carrer Portugal i seguirà pels carrers Lleida, Sant Esteve, Sant Pere Ullastre, passeig Tolrà, General Boadella, Major, plaça Calissó, Passeig, Pedrissos i arribada a l'Espai Tolrà.
Durant la rua, Colònies i Esplai Xiribec demanarà ous per fer la gran truitada popular de final de Rua, que ja va per la 32à edició. Aquells que ho desitgin ja poden donar ous durant el matí de dissabte -entre les 11 i les 13.30 h- a la plaça del Mercat i al carrer de Montcada. Al final de la rua, cap allà a les 19.30 h, es lliuraran els premis als grups participants a la rua mentre que en Toltes Papallongues pronunciarà el seu discurs de disbauxa. Pel que fa als guardons, s'atorgarà cinc premis de 300 euros cadascun als representants de les carrosses o comparses seleccionades pel jurat d'acord amb l'originalitat del tema, confecció de la carrossa (disseny, il·luminació i música), vestuari i maquillatge de la comparsa, coreografia, animació i regularitat de la rua.
Aquests dies, les escoles estan enllestint les seves disfresses a un ritme frenètic per tenir-les a punt per a la rua d'aquest dissabte. El tema que escull cada AMPA acostuma a ser un secret molt ben guardat per no desvetllar la sorpresa ni donar cap mena de pista respecte als altres participants. Establiments com Arttaller, al carrer Molí, ofereix diverses opcions per fer-se la disfressa, des de teixits fins a tallers per a cosir-se-la.
Els actes de Carnestoltes acaben diumenge 11 de febrer amb el gran ball de disfresses a la Sala Blava de l'Espai Tolrà a partir de les 18 h amb el grup Quin ritme. L'entitat organitzadora, Amics del Ball de Saló, promet premis sorpresa per a les millors disfresses.
Aquests dies, la gastronomia també té el su protagonisme. Hi ha moltes menges, plats i receptes associats a aquest cicle, segurament perquè és un període de laxitud i disbauxa abans de l'austeritat de la Quaresma. El bon menjar hi té un paper molt important, abans d'afrontar set setmanes d'abstinència i de 'bacallà salat', segons marca la tradició popular. Botifarra d'ou i truites, coques de llardons i greixoneres dolces, pròpia de la cuina balear Abans els infants anaven per les cases a fer captes d'ous per a elaborar els plats típics de la jornada i els senyors feudals convidaven tots els vilatans a fer un gran àpat a base de ranxo.
Comparteix
M'agrada
Comentaris