07 pacocandel_1440x961
El periodista Genís Sinca, dimarts passat, a L'Aula - R.G.
02/04/2025
La veu dels altres catalans

El periodista Genís Sinca va oferir una conferència sobre el carismàtic escriptor Paco Candel

Rocío Gómez

L’Aula va dedicar la xerrada d’aquesta setmana al famós i carismàtic escriptor i periodista Paco Candel. Un altre periodista i escriptor, Genís Sinca, va ser l’encarregat d’oferir una fotografia de la seva biografia amb la conferència Candel, la màquina d’escriure.


I és que de fet, Candel, va ser un autor molt prolífic amb gairebé una seixantena de llibres. Sinca, biògraf de Candel, va narrar les seves primeres trobades amb l’autor, quan era un jove periodista que volia ser escriptor, i estava fascinat per llibres com Els altres catalans. Aquesta obra, la més coneguda de Paco Candel, és un retrat social de la immigració a Catalunya. Es va publicar per primera vegada el 1964 per Edicions 62, amb una traducció de Ramon Folch i Camarasa. El ponent va apuntar que Candel escrivia sobre el seu entorn i les seves etapes vitals, com a cronista d’una època però també com “la veu dels sense veu”. Les barraques, les Cases Barates, el barri de Can Tunis, la seva trajectòria com a senador, la seva relació amb l’associacionisme i el moviment obrer, són algunes de les temàtiques que va abordar Candel. En són un tastet llibres com Ser obrero no es ninguna ganga; ¡Échate un pulso, Hemingway!;  ¡Dios la que se armó!; Donde la ciudad pierde su nombre; o Un charnego en el senado. Una de les anècdotes més celebrades de la conferència va ser quan Sinca va recordar com l’escriptor es va marcar un Madame Bovary dels seus veïns però amb els noms reals, i tot seguit el van perseguir per apedregar-lo. Va ser un èxit de vendes. Sinca es va embutxacar el públic amb humor i a còpia d’anècdotes.


ÚLTIM TRIMESTRE DE L’AULA
La programació de l’últim trimestre de L’Aula estarà marcada per la diversitat temàtica. Abans del parèntesi de Setmana Santa, l’escriptor i filòleg, Antoni Dalmases, passarà per L’Auditori d’El Mirador, amb la conferència Joan Maragall, l’home i el poeta (08/04). També visitarà L’Aula, la catedràtica en Genètica, Gemma Marfany, amb la xerrada Crims, reis i genètica (06/05) o la directora de l’Institut de Cultures Americanes Antigues, Ariadna Baulenas, amb la ponència Machu Pichu: tresor arqueològic dels andes (13/05).


Destaquen també les xerrades del periodista de TV3 Xesco Reverter Els Estats Units de Trump (10/06) o Els Beatles, un fenomen sempre vigent (27/05) amb Jordi Padrós, autor del llibre Beatles, sisplau, un  recull de 403 cançons de la banda britànica, traduïdes al català. Sílvia Sàiz se suma al cicle de conferències amb El camí dels republicans espanyols cap al KL Mauthausen (20/05). Finalment, la cloenda del curs (17/06) tindrà lloc amb el grup d’havaneres Les Anxovetes amb Havaneres en femení.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris