Ball de Bastons, Castellers de Castellar, Esbart Teatral, Ball de Gitanes, Grup Pessebrista i Acció Musical Castellar
08/05/2020 Cultura
I ara què fan, les entitats culturals?

Parlem amb Ball de Gitanes, Ball de Bastons, Esbart Teatral, Grup Pessebrista i Acció Musical Castellar

 

Marina Antúnez

Castellers

CASTELLERS DE CASTELLAR
Xavi Santin (president)
"La nostra activitat requereix contacte de gent de diferents edats"


Ens trobàvem cada dilluns i divendres al vespre, un parell d'horetes, i les actuacions els caps de setmana. Ens ha quedat tot aturat. La sisena diada, per exemple, o la botifarrada a Castellar Vell, que vam fer per xarxes socials. Hem buscat alternatives per fer-les per les xarxes. Seguim en contacte, hi ha un grupet de 10 persones que van crear la "comissió de confinament". Les primeres setmanes era un no parar! Vam fer rutines d'entrenament per no perdre la forma, vam fer reptes castellers, etc. Nosaltres comencem temporada a finals de gener i acabem a finals de novembre. La colla necessita molta cohesió i es nota la parada. A principi d'any acostumem a fer colles més petites i a finals de temporada fem coses més grans. L'estat d'ànim és el que és, no podem fer-hi gaire. Crec que la gent està animada i té ganes de tornar, però la nostra activitat serà de les últimes a reprendre's perquè requereix contacte de gent de diferents edats i que treballa a molts llocs diferents.

 

Bastoners

BALL DE BASTONS
Antoni Castillo (president)
"La Coordinadora de Ball de Bastons està molt activa"


L'inici de la temporada sempre son els assajos, amb el contacte, esperant les sortides. Ara queden aturades. A l'Aplec de Castellar Vell, per exemple.  El 5 d'abril, per Diumenge de Rams, gràcies a la tecnologia vam poder fer a casa de cadascú una coreografia, posant una música de Ball de Bastons, de tots els que es van adherir. El jovent va fer la recopilació de vídeos per fer-ne un de sol i  veure'ns entre tots.
La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya està molt activa i sempre ens informa de totes les novetats i les variacions que hi ha. A nivell de Catalunya, la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya prevista inicialment pel 9 de maig ha passat al 10 d'octubre; la 4rta Trobada Bastonera Infantil de Catalunya prevista pel 18 d'abril passa al 24 d'octubre, i de moment es mantenen les dates del 7, 8 i 9 d'agost pel 4rt Aplec Jove Bastoner, a Lleida.  La Coordinadora també va signar un conveni amb Colors.cat per editar un llibre de Ball de Bastons, de cara a l''any que ve. Nosaltres ara no podem assajar però no som un equip esportiu, que necessiti estar en plena forma. Nosaltres, quen arribi el moment ens tornarem a trobar, a assajar i a suar. De moment, seguim en contacte amb els grups de whatsapp.

 

ETC

ESBART TEATRAL DE CASTELLAR
Montse Gatell (presidenta)
"La nostra és una activitat molt col·lectiva [...] que necessita molt gruix de públic per a poder-se realitzar"


Ho vivim molt confinats amb tots els aspectes perquè la nostra és una activitat molt col·lectiva, que no només es fa en grup sinó que necessita molt gruix de públic per a poder-se realitzar, no hi ha escapatòria. El mes de març teníem dos espectacles, un a l'entorn del Dia de la Dona que s'havia de fer l'11 de març, organitzat per la biblioteca, que consta de la lectura d'unes biografies de dones. Ho teníem tot molt preparat. El dia 20 de març estava prevista l'estrena de l'obra 'Pulmons' i també va quedar suspesa. La Trobada de Bèsties que es fa a l'abril tambe va quedar aturada. Els actors de l'obra ja ho portaven molt assajat. Per tant, de moment, no han seguit. Totes les condicions de l'estat d'alarma han impedit trobar-nos. Parlàvem amb a directora, la Bet Tena, d'intentar refrescar l'obra amb alguns assajos de cara a l'estiu per mirar d'estrenar-la al setembre o octubre. No sabem si podrem participar a la Festa Major, de moment, no tenim cap notícia de l'Ajuntament des d'abans del confinaament, suposem que estan acabant de perfilar com podrà ser aquesta Festa Major. En tot cas, també tenim un tema pendent que es l'organització del Correfoc, ja que l'ETC està tenint problemes amb denúncies, per part de bàsicament comerciants. Vam posar en consideració de la regidoria de Cultura que busquin una solució o l'Esbart no podrà assegurar fer el correfocs. I si no tenim solució, no descartem anul·lar la resta d'activitats que l'Esbart fa per Festa Major, com la cercavila de gegants, el correfoc d'Espurnes i l'estrena de l'obra. Si se soluciona, estarem molt contents.

 

Acció Musical Castellar

ACCIÓ MUSICAL CASTELLAR
Laia Rocavert (presidenta)
"Més que mai, la música ha de ser present, fent-la, escoltant-la i gaudint-la"


Per Acció Musical Castellar, vivíem l'any amb molta il·lusió perquè passaven moltes coses noves, l'entitat creixia i teniem en marxa la consolidació de l'orquestra infantil, de la nova orquestra juvenil, a part de la JOCVA, etc. Hem vist truncada la projecció del curs. A les portes de celebrar Sant Josep vam haver de suspendre els Petits Concerts, que aportaven novetats. Per a nosaltres, és un dia desenfadat, una festa que sempre ens ve de gust fer. Teníem a finals de març un concert de l'orquestra infantil a l'església de Sant Feliu que també hem hagut de suspendre. Després de Setmana Santa, el 19 d'abril, haviem de fer un concert amb l'orquestra juvenil a Castellar Vell, una proposta arriscada perquè ara fa temps que no s'hi fa res. Amb la JOCVA just havíem acabat de fer els clàssics del cinema amb la Castellar Swing Band. A l'estiu vam descartar fer res més. També estàvem acabant de treballar el segon festival de combos moderns. I també al maig volíem recuperar la Passejada musical i també ens ha quedat al tinter. Al juny, volíem presentar la mostra amb l'Artcàdia, que ara gestionem, i era un moment especial perquè volíem celebrar els 10 anys de l'escola, però haurà d'esperar. També estàvem treballant amb una proposta que ha capitalitzat l'Ajuntament, per al 21 de juny, en el Dia de la Música, amb totes les entitats musicals de la vila. Era un projecte nou. S'està plantejant si hi ha alguna altra opció. El que estàvem preparant amb il·lusió era pel juliol, que ens ofereix la possibilitat de treballar d'una altra manera. No hi ha un "no", encara. La idea és començar al setembre. Hem fet un esforç per seguir mantenint el contacte amb els socis, a través de les noves tecnologies. Més que mai, la música ha de ser present, fent-la, escoltant-la i gaudint-la, ha de ser una eina que ens ha d'ajudar a passar el confinament, i entitats com la nostra han de ser ben presents.

 

pessebristes

GRUP PESSEBRISTA CASTELLAR
Joan Juni (president)
"Haurem de prendre mesures, posar franges horàries, i qui pugui anar-hi ja al juliol i agost perquè coincideixi menys gent fent el muntatge, millor"


Ho estem vivint amb una mica d'incertesa. No sabem ben bé què passarà, sembla ser que hi haurà franges de desconfinament, i que es podrà obrir amb restriccions, ens dona esperances que per als pessebres , que encara falta, es podrà obrir. Que no hi hagi recaigudes. Vam tenir reunió de junta i hi ha pessebristes com jo que som optimistes i que pensem que entrarem a la tardor amb solucions. Nosaltres, a finals del mes de maig, acostumem a desmuntar l'exposició i fem un arròs. Això ho hem endarrerit fins a una propera junta que farem a finals del mes de  juny, i desmuntar al juliol. En principi haurem de començar a preparar l'exposició a la tardor i tenim la intenció de tirar-la endavant, això sí, haurem de prendre mesures, posar franges horàries, qui pugui anar-hi ja al juliol i agost perquè coincideixi menys gent fent el muntatge millor, però encara no s'ha pres cap decisió en ferm. Hi ha algun pessebrista que ja ha començat el pessebre a casa. És fàcil de transportar. Aquesta és una altra opció.

 

Gitanes

BALL DE GITANES
Rosa Lladós (presidenta)
"Els balladors tenen fal·lera de tornar i són optimistes"


Se'ns ha quedat tot parat, completament tot, perquè aquest any teniem una gran innovació per la gran ballada del 29 de maig i no l'hem pogut fer. Havíem fet només un assaig i ja no vam poder fer el següent. El mateix 29 ens vam enviar missatges de suport, com si estiguéssim fent una ballada. Nosaltres, a casa, tenim la sort que tenim el pati gran i les nens i vam poder fer una mica el pas per ballar, i ho vam enviar a Facebook. L'Aplec de Castellar Vell s'ha suspès. També havíem d'anar a altres pobles i, sobretot, ens feia il·lusió la ballada a Montserrat, per a finals de maig, que aquest any arribava al 40è aniversari. Castellar i Sentmenat fèiem 40 anys ininterromputs ballant-hi. Els balladors tenen fal·lera de tornar i són optimistes. Els assajos, però, depenem de les escoles i no sabem si es podran fer aviat o no. A veure si podem fer ballada per Festa Major, que ens agradaria! I recuperar abans els assajos, perquè sinó no podrem ballar.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris