22/09/2023 Opinió
Català a Europa i al Congrés
Joan Juni

Aquesta setmana hem arribat on mai ha arribat el nostre país. És un dia històric per dos motius: es respectaran els drets dels catalanoparlants al Congrés dels Diputats i el català està molt més a prop de ser oficial a nivell europeu.
Reconeixem l’esforç per arrencar el procés d’oficialitat del català a la UE i és un procés que no té marxa enrere.
Es tracta d’un acord de mesa que va liderar Junts: vam demanar fer una carta i que es posés sobre la taula Consell de la UE.
Celebrem que no hi ha hagut cap estat membre del Consell de la UE que s’hagi oposat a la proposta presentada.
Junts amb el seu l’equip tècnic farà un seguiment i monitorització de tot el procés que comença ara. Hi haurà una instauració gradual que començarà amb el català.
Malgrat el ministre Albares hagi sortit a dir que el procés de l’oficialitat del català a la UE ha començat, nosaltres, que desconfiem dels partits espanyols, quedem a l’expectativa. Mai s’havia arribat tan lluny en tan poc temps, però cal acabar la feina.
La portaveu de Junts recorda que “no s’ha fet per convicció, sinó per necessitat”, Miriam Nogueras, ha pogut fer, per primera vegada, la seva intervenció íntegrament en català a l’hemicicle sense interrupcions. “Avui, 19 de setembre de 2023, en aquesta cambra, ressona per primera vegada, sense censura, sense limitacions, també la llengua catalana. Una llengua mil·lenària que, com el nostre país, Catalunya, ha resistit segles de repressió i una llarga llista de lleis i decrets que en volien la seva abolició”

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris