Les veus d'Aspàsia
‘Les veus d’Aspàsia’ és un pòdcast de divulgació cultural amb perspectiva feminista i LGTBIQA+. El programa neix “amb l’objectiu de posar en valor històries i protagonismes sovint invisibilitzats als mitjans tradicionals, tot fomentant la reflexió crítica i la creació de comunitat al voltant de la cultura amb mirada feminista i queer”, expliquen des del col·lectiu Aspàsia. El pòdcast està conduït per Gina Rocher, Maria Bedson i Mireya Menchén
Aquest capítol especial de Les veus d’Aspàsia, celebrem la diada de Sant Jordi amb una mirada crítica i feminista sobre la història de la literatura. Ens endinsem en La literatura (in)visible, una trilogia imaginària que recorre els noms i les veus de dones i dissidències que han estat silenciades o oblidades pels relats tradicionals. Des de l’antiguitat fins als nostres dies, explorem escriptores com Safo, Murasaki Shikibu, Mary Shelley, Mercè Rodoreda o Ursula K. Le Guin, i reivindiquem la força transformadora de les seves paraules. A més, compartim recomanacions literàries, autores a descobrir i fragments que ens han fet vibrar. Un episodi ple de passió, història, poesia i resistència. Perquè llegir també és una forma de lluita.
En aquest episodi, ens submergim en el món de les sèries amb una mirada crítica i feminista. Parlem de les que ens han captivat, les que ens han decebut i les que reivindiquem sense pensar-nos-ho dues vegades. També abordem sèries cancel·lades massa aviat, clàssics que encara aguanten, produccions amb una bona representació LGTBIQA+ i, per descomptat, les que són un "guilty pleasure".
En aquest programa hem deixat volar la imaginació i hem creat les nostres pròpies sèries d’animació! A partir de les nostres animacions i animes favorits, hem construït nous universos, protagonistes amb històries potents i trames carregades de rebel·lia, màgia i crítica social. Com sempre, ho hem fet amb perspectiva de gènere, analitzant com es construeixen els personatges femenins, els sistemes de poder i les dinàmiques de resistència en la ficció. Quin món animat sortiria si poguéssim crear la nostra pròpia sèrie? Descobreix-ho en aquest episodi!
Quan parlem de feminisme al cinema, de què estem parlant exactament? Perquè hi ha qui diu que una pel·li és feminista només perquè té dones protagonistes... O perquè passa el test de Bechdel i ja està. També tenim el compte el test de Vito Russo sobre la representació LGTBIQA+ al cinema? En aquest capítol de "Les veus d'Aspàsia" parlem d'aquests temes en profunditat aprofitant la setmana de la 17a edició de la Mostra de Cinema BRAM!