Rafael Serra Llanes, Nou president del Centre Excursionista de Castellar_617x412
Rafael Serra Llanes, president del Centre Excursionista de Castellar || Q. Pascual
03/02/2021 Esports
Rafael Serra: "És bo que s’omplin camins i muntanyes"

El president del Centre Excursionista de Castellar (CEC) repassa l'actualitat muntanyenca en un moment de gran efervescència a l'entorn natural de la vila i recorda el desaparegut Sergi Mingote, qui va morir baixant el K-2 el passat 16 de gener i havia visitat diverses vegades Castellar

Sense poder fer esport federat, ni poder fer ús d’instal·lacions esportives, la muntanya s’ha convertit en la sortida que han triat molts castellarencs que omplen camins, senders i corriols per a la pràctica de diferents disciplines. L’augment en el nombre de rescats i la recent mort de l’alpinista Sergi Mingote, ens ha de donar un toc d’atenció per a respectar el medi i visitar-lo amb els mitjans més adients. Parlem amb Rafael Serra, president del Centre Excursionista Castellar.

 

· Quins són els perills més desconeguts a la muntanya?
Són aquells més difícils de preveure. Això em fa recordar una entrevista a l’Alex Hoover, un gran escalador que escala sense corda parets de 400 metres. Li van preguntar per què portava casc i va contestar que ell no pot preveure que li caigui una pedra al cap. Sent previsors, minimitzem els perills que trobem a la muntanya.

 

· En els últims mesos s’estan veient més rescats a la muntanya.
Hi ha més rescats a la muntanya degut a un major nombre de gent que practica activitats a l’aire lliure. Practicar trekking sense anar ben preparat pot crear problemes. Hem vist pujar gent a l’Aneto amb sabatilles i normalment no passa res. Pugen, baixen i tot queda bé, però arriba el dia on es gira el temps i amb l’equipament lleuger tenen problemes. A la muntanya s’ha d’anar ben equipat!

 

· Quin és l’equipament necessari? 
S’ha d’anar ben equipat, adequant-se a l’activitat. Un bon calçat, amb roba d’abrigar adaptada a l’època de l’any. Roba impermeable a la motxilla,  ens pararà l’aigua o el vent. Consultar la previsió meteorològica abans de sortir i no oblidar mai el menjar i l’aigua suficients per a completar l’activitat que ens proposem fer.


· Es menyspreen els perills?
La muntanya per si sola no és perillosa. El perill el generem les persones quan volem fer les coses sense la preparació adequada o sense l’equipament adequat, que és quan les coses poden sortir malament. Això és extrapolable a la vida en general, ja quan les coses no es fan bé, generem perill.

 

· Amb el confinament, els camins i muntanyes estan plens de gent a diari. Quins efectes pot tenir a llarg termini?
Els camins i les muntanyes s’han omplert de gent que ha descobert els entorns més propers i nous indrets que els envolten. Aquestes persones seguiran fent l’activitat i a la llarga serà molt bo a nivell de salut i per a l’entorn, ja que si som conscients i respectuosos deixarem la muntanya millor que la trobem i a la llarga serà un benefici per a tothom. 

 

· L’Himàlaia ha estat el major repte dels muntanyencs professionals, però en els últims anys s’està massificant. Com afecta tot plegat al muntanyisme?
Són muntanyes increïblement espectaculars, a més de les més altes del món. Pels alpinistes és un repte molt important i necessari, però hi ha massificació, ja que s’ha convertit en un gran negoci. Aquest és el moment quan tot comença a anar malament. Hem vist cues per pujar a l’Everest i gent morint-se fent aquestes cues. Podem fer muntanya, però fins on el teu cos et pugui portar. Si necessites oxigen per pujar a dalt, vol dir que allà no has de ser-hi. L’Himàlaia s’ha convertit en una font de riquesa, però s’ha de canviar la política per evitar que es deteriori en molt poc temps.

 

Sergi Mingote, alpinista i polític català. || F. MUÑOZ

Sergi Mingote va visitar el 2018 la seu de Centre Excursionista per presentar la seva darrera pel·licula. || Arxiu

 

· Sergi Mingote va passar pel CEC el 2018. Com va ser l’experiència?
Va presentar una pel·lícula que havia preparat. Era una persona entranyable, un líder natural amb una força mental i física extraordinària. La seva pèrdua ha estat un daltabaix, després de liderar l’ascens al K2, on malauradament, baixant va relliscar i va caure. Era una persona amb molta empenta i que tenia una carrera pel davant extraordinària. Des del CEC volem fer sentir l’escalf a la seva família, en aquests moments difícils.

 

· A finals del 2019 vau presentar el projecte de l’Ama Dablam pel 2020. Com està a hores d’ara?
El projecte va quedar en stand-by, però no anul·lat, ja que ho tenim tot lligat per tirar-ho endavant sempre que la pandèmia ens ho permeti. No podem dir quan anirem, però el projecte i la il·lusió encara segueix viva per pujar aquesta magnífica muntanya, que ens va enamorar i captivar quan vam estar el 2016.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris