ASA6744_617x412
El CB Castellar suma la cinquena derrota consecutiva Albert San Andrés
05/05/2019 Esports
La promoció s’haurà d’evitar a Sabadell

El Reus Ploms s’emporta la victòria al Puigverd i tot es decidirà enfront de la Pia

La Salle Reus Ploms ha aconseguit la victòria (59-63) en un partit on el CB Castellar ha estat desconegut, tot i tenir opcions fins al final. L’arbitratge d’Esteban Garcia Martínez ha tornat a ser una vegada més lamentable a Castellar i sense un criteri objectiu amb els dos equips. Els groc-i-negres es jugaran el ser o no ser a la promoció de descens, en el derbi vallesà de l’última jornada de lliga enfront l’Escola Pia de Sabadell, on l’equip que aconsegueixi la victòria quedarà fora de la promoció.

L’equip entrenat per Raúl Jodra recuperava al lesionat Albert Cadafalch, després de dues jornades sense tenir-ho, però tot i així el tècnic castellarenc només podia comptar amb dos recanvis de garanties a la banqueta, com a les últimes jornades, completant la convocatòria amb els jugadors dels equips filials, Marc Timoneda i Marc Parayre.

Els groc-i-negres començaven amb empenta, tot i que poc encertats de cara a cistella, amb un rival, el Reus Ploms, que tampoc aprofitava en excés les ocasions, acabant amb un just 10-9 el primer quart, on els locals aconseguien manar durant tot el temps, amb un resultat molt curt i poc vist aquesta temporada al Puigverd.

Al segon, l’equip d’Oriol Pozo prenia les regnes, capgirant el marcador amb un resultat de 0-9 i ja no deixaria de manar fins als primers minuts de l’últim quart.

Al descans s’arribava 19-23 amb Joelvin Cabrera tirant del carro i havent marcat set dels nou punts del seu equip, un Jordi Navarro desconegut, un Cadafalch desencertat i amb l’Albert Germà inèdit amb només cinc punts en tota la primera part.

La represa era el moment del protagonisme arbitral, on Esteban Garcia sembla haver-se especialitzat en perjudicar el Castellar, a qui ha arbitrat quatre vegades aquesta temporada, totes al Puigverd, on l’equip local només ha aconseguit una única victòria, enfront del Molins per 95-87 a la quarta jornada de lliga.

En aquest tercer quart, a banda de les decisions arbitrals discutibles, el Castellar aconseguia apropar-se al marcador per acabar 42 a 45.

Tot semblava canviar a l’últim període, on set punts consecutius de Jordi Navarro capgirava el marcador amb 49-45, entrant en uns fatídics cinc últims on es quedava sense Àlex Hernández, Joelvin Cabrera i el tècnic Jodra per tècniques a la banqueta.

16 eren els llançaments des del tir lliure pels reusencs per tres dels castellarencs que es desgavellaven davant l’allau d’incompetència de la dupla arbitral. Al rival només li xiulaven tres faltes en tot el quart, per 13 dels castellarencs, incloses tres tècniques a la banqueta. Garcia no aplicava el mateix criteri sobre les banquetes, ja que al Castellar li assenyalava a la mínima i al Reus només l’avisava –amb freqüència- sense arribar a sancionar. Una conducta que encenia la grada, d’un Puigverd amb una de les millors assistències de la temporada.

Els groc-i-negres arribaven a col·locar-se a només un punt a dos minuts del final (59-60), però ja fora del partit no era capaç de capgirar per aconseguir la victòria final, sumant la cinquena derrota consecutiva i la quinzena de la temporada, que fan caure a l’equip per primera vegada aquest any, en promoció de descens.

“No tinc paraules. No hem estat nosaltres en tot el partit, especialment en atac, on ens ha perjudicat molt les pèrdues de pilota. Ells han utilitzat molt les mans en defensa i nosaltres hem estat massa tous” ha explicat el tècnic que ha reconegut que estan “molt tocats” però que “depenen de nosaltres mateixos, gràcies al calendari”. “Tenim un partit a vida o mort, on una victòria ens salva i una derrota ens farà jugar la promoció” ha afegit.

El tècnic no ha volgut valorar l’actuació arbitral més enllà de reconèixer que “nosaltres no els hi hem pogut ni dirigir la paraula, mentre que el rival ha parlat el que ha volgut i més, però és el que hi ha. Nosaltres hauríem d’haver estat més intel·ligents i haver-nos centrat en el nostre joc i crec que hem perdut una mica els papers. Sap greu perquè era un partit important i amb molta gent al pavelló. Un dia per donar bona imatge, però la línia que portem no és bona i l’hem de capgirar per seguir. No val la pena perdre cap minut en pensar en l’arbitratge, tot i que és cert que ens han perjudicat” insistint en què “tampoc hem donat la nostra millor versió”.

Amb aquesta derrota, el CB Castellar es jugarà la temporada a la pista de la Pia, el pròxim dissabte a les 18:00 h.

Esteban García conversa amb Àlex Hernández abans d'assenyalar-li una tècnica

Esteban García conversa amb Àlex Hernández abans d'assenyalar-li una tècnica. || A. San Andrés

LES ESTADÍSTIQUES DE L’ARBITRATGE:

Evidentment, arbitral no és gens fàcil i en un alt percentatge d’ocasions els equips s’han de mirar el melic abans de queixar-se d’errades arbitrals, però algunes actuacions en una categoria com la Copa Catalunya no es poden deixar passar per alt, com és el cas de les de García Martínez, que sembla tenir un idil·li de tortura amb Castellar.

Esteban García ha arbitrat al CB Castellar en quatre ocasions aquesta temporada, totes al Puigverd, amb una única victòria de l’equip local qui sempre ha acabat amb pitjors números que el rival.

A la jornada quatre, els de Jodra superaven per 95-87 al Bàsquet Molins amb dues tècniques per cap del rival i 30 personals a 26, amb tres expulsats i un pels de Molins.

A la nou va tornar a dirigir el partit enfront l’Alpicat, on no va assenyalar cap tècnica ni va expulsar a ningú, tot i que els de casa van acabar amb 24 personals a 17 i la derrota per 79-81.

L’idili castellarenc de García va quedar patent en el partit enfront del Cotonificio, on va assenyalar 32 personals als groc-i-negres per 10 del rival, expulsant a dos jugadors per un dels badalonins i assenyalant una tècnica.

En aquest partit, les personals queden més igualades, amb 27 a 25, tot i que 13 eren assenyalades a l’últim quart per tres dels reusencs. Quatre d’elles –d’un total de cinc- eren tècniques, expulsant a tres jugadors locals –Hernández, Cabrera i el tècnic- per cap de visitant.