7R 07842_1440x961
Xavi Miralles i Elisabeth Arilla durant una sessió de CrossFit al garatge de casa seva. || Q, Pascual
30/07/2020 Esports
CrossFit: quan el virus no et pot frenar

Elisabeth Arilla i Xavi Miralles, practicants d'aquesta disciplina esportiva, s’han adaptat per fer classes al garatge de casa

L’aturada de l’esport per la pandèmia va obligar  la majoria d’esportistes a refundar-se. La major part de les disciplines esportives són molt difícils de practicar a casa, de manera que es van haver de trobar solucions per evitar el sedentarisme dels gairebé tres mesos de tancament d’entitats i instal·lacions esportives. És el cas d’Elisabeth Arilla –higienista dental– i de Xavi Miralles –informàtic–, un matrimoni castellarenc que no va voler resignar-se a deixar la pràctica del seu esport –el CrossFit– i van adaptar el garatge de casa per poder seguir preparant-se amb aquest mètode. Tot i no pertànyer professionalment al món de l’esport, l’Elisabeth, de baixa per embaràs, i el Xavi van buscar un mètode ideal per evitar haver-ho de deixar durant la pandèmia i aconseguir confinar-se saludablement a casa.


Califòrnia és la meca dels negocis als garatges i és aquí on va néixer aquesta disciplina esportiva que engloba diferents moviments d’altres esports. El CrossFit, inventat per Greg Glassman el 1974, va ser inicialment ideat per a l’entrenament de policies, per posteriorment passar a bombers i militars nord-americans, ja que la duresa d’un entrenament d’alta intensitat que combina moviments d’halterofília, entrenament gimnàstic i metabòlic, inicialment no estava a l’abast de tothom. Glassman va començar amb 20 inscrits per passar als 1.700, i posteriorment va expandir l’esport arreu del món gràcies a una coneguda marca de roba esportiva.


Entre les seves característiques principals hi ha la d’englobar exercicis de resistència, flexibilitat, equilibri, coordinació i força física d’una manera variada i evitant la monotonia que poden aportar altres disciplines. Una idea que va calar en aquesta parella castellarenca, que va adoptar aquest esport com a estil de vida. L’Elisabeht i el Xavi ens expliquen la seva experiència.

 

· Com va sorgir la idea de mantenir l’activitat esportiva?
Érem socis d’un box de CrossFit i practicàvem aquest esport gairebé a diari a les seves instal·lacions. A causa del confinament i al tancament de les instal·lacions esportives vam decidir comprar el material necessari per poder seguir una planificació esportiva a casa.

 

· On i com feu les classes?
Hem habilitat un espai a casa, concretament al garatge, on tenim tot el material i les zones habilitades per tal de seguir la pràctica esportiva d’una manera similar a la que realitzàvem quan anàvem al box de CrossFit.

 

· Quins avantatges té la pràctica de CrossFit?
És un programa de condicionament físic basat en un entrenament variat de moviments funcionals desenvolupats a alta intensitat que barreja força, resistència, potència, flexibilitat i equilibri. El fet de practicar-lo a casa ajuda a mantenir i no perdre l’estat de forma adquirit, i seguir en bon estat de salut.

 

· Quins desavantatges té fer-ho a casa?
El fet de practicar el CrossFit a casa implica perdre tota la part social d’aquest esport. Com que no tens els teus companys i l’entrenador a prop, es converteix en una activitat més individual, i elimina el component de comunitat. També es necessita més força de voluntat, ja que a casa no tens la mateixa obligació de seguir practicant CrossFit com quan anàvem al box i ja ho teníem instaurat dins la rutina diària.

 

· De fet, aquest sempre ha estat un esport de grup. És el moment d’individualitzar-lo?
A causa de la situació actual no tenim més remei. Si els centres esportius es veuen obligats a tancar, la pràctica esportiva no s’hauria d’aturar.

 

· A qui va dirigit aquest esport?
El CrossFit és un tipus d’esport aconsellable per a qualsevol persona, sigui quina sigui la seva condició física i edat. El nivell d’entrenament s’adapta segons la persona. 

 

· El CrossFit té molt risc de lesió, sobretot per a qui comença.
Tots els moviments de CrossFit són adaptables. Sempre s’han de seguir les recomanacions dels professionals per intentar executar els exercicis de la millor manera possible sense que hi hagi risc de lesions.

 

· L’Elisabeth està embarassada, és recomanable seguir amb la pràctica durant l’embaràs?
Està de set mesos i mig i fa uns 5 anys que el practica. Gràcies a seguir una planificació i entrenar des de casa, ha pogut seguir mantenint-se activa i gaudir d’un embaràs saludable. Sempre seguint les pautes i recomanacions dels professionals, tant del món del CrossFit com de medicina. La pràctica durant l’embaràs ha ajudat a disminuir la retenció de líquids, el risc de patir diabetis gestacional, els problemes d’esquena i ha evitat un augment de pes excessiu, entre molts d’altres beneficis.

 

· A més, teniu més de 8.000 seguidors a Instagram!
@fit4pum és un compte bastant popular relacionat amb l’alimentació sana, els hàbits saludables i el CrossFit. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris