4_1440x961
La piscina coberta del SIGE en una imatge poc abans de la pandèmia
05/11/2020 Esports
L’aturada esportiva ofega els espais de pràctica individual

SIGE, Canglomerat i els clubs d'arts marcials expliquen com estan vivint les restriccions imposades per la segona onada de la pandèmia

Albert San Andrés

El segon tancament per la pandèmia ha perjudicat tota l’activitat desenvolupada en gimnasos i locals d’entitats que depenen directament dels esportistes. A Castellar, aquesta activitat se centra principalment en clubs com el SIGE, els dedicats a les arts marcials o el rocòdrom. El tancament inicial de 15 dies –que en el cas de les competicions de grup serà d’un mes en total– per regla general no es veu amb bons ulls al món de l’esport. Això, i que s’espera que la mesura s’allargui encara més, està deixant al límit de forces la majoria d’espais que depenen directament de la quantitat de socis.


Tot i la modificació per adaptar-se al protocol i a les noves mesures sanitàries, el tancament posa en dubte la viabilitat d’aquests negocis esportius, una activitat indispensable per a la salut i l’economia de la vila.
Per capacitat i socis, el SIGE Castellar és l’entitat que més està patint aquest tancament. El club va començar a recuperar-se del primer confinament a principis d’octubre, però el segon tancament els ha tornat a frenar. El director, Quico Cano, explica del confinament que “és un fet que no entenem”, ja que “les xifres publicades pocs dies abans pel Ministeri de Sanitat diuen que els contagis en aquest àmbit són de només el 0,28% i no és un focus a tenir en compte”.


Cano defensa que “l’esport i l’activitat física suposen una sèrie de beneficis, especialment per al sistema immunològic i és imprescindible per lluitar contra qualsevol malaltia. Tot i això, s’ha decidit tancar” i això significa que “aquesta sensació de por constant que s’està traslladant sense discriminar quins són els espais o situacions més incertes per poder-se contagiar, provoqui que hi hagi una gran davallada d’abonats, ja que s’està rebent constantment un missatge de por sense sentit respecte a l’esport”. Una davallada que per al club del carrer País Valencià significa el 30% del total i la tornada dels treballadors a un ERTO durant tot el temps que la instal·lació estigui tancada: “no tenim cap més alternativa en una situació econòmica prou complexa, que afectarà els treballadors i els serveis i opcions que tenim per als nostres abonats”. “Tenim una visió molt pessimista, ja que no creiem que sigui només per a 15 dies. L’activitat física no s’està prenent seriosament, ja que ha estat molt fàcil tancar-nos, tot i que les xifres no ens col·loquen en el focus de contagis. Ens tancaran quan es consideri oportú sense xifres i amb les percepcions per part d’un grup que no entenc realment quins criteris fa servir per prendre-les”, afirma el director.


Arts marcials
D’altra banda, el sector de les arts marcials és un altre dels perjudicats, amb els gimnasos com el Taekwondo World, el Karate Kyokushin Castellar i el Lince’s Kenpo Karate, també afectats per la situació. Kiko de la Rosa, del  Taekwondo World, explica que “ens està afectant greument”, ja que en la primera onada el club va perdre el 50% dels abonats. Tot i tornar a recuperar-ne una part, el segon tancament els ha deixat en KO tècnic.“A Espanya no hi ha hagut cap contagi en els clubs de taekwondo” afirma i assegura no entendre com “no es tanquen altres focus de contagi com els transports públics, que van col·lapsats, i nosaltres que ens hem adaptat a les noves mesures hem d’abaixar la persiana. És una mala gestió de l’administració i ens estan enfonsant literalment. Estem aguantant com podem, però cada vegada ho veiem més complicat”, remarca. 


Patricia Jarauta, del Kyoushin, coincideix amb el seu company i afirma que “el panorama és desolador”, tot i no haver tingut cap contagi. El club va fer un canvi d’ubicació al juliol i ha passat a l’Espai Tolrà, on el club va comprar més tatami –l’esponja que es posa a terra en arts marcials– per  completar un total de 144 metres quadrats i “respectar encara més la distància de seguretat”. Adaptats a l’extrem per no fer coincidir els lluitadors, el club ha deixat de fer combats.


La nota positiva és que “la resposta ha estat molt bona tot i la situació”, però la nova aturada “ha cansat molt pares i monitors, que estem esgotats mentalment”, afirma Jarauta. “Només queda esperar, ja que 15 dies no seran suficient i fins al gener no crec que es restableixi un mínim la normalitat”, conclou.


Al Lince’s també han tingut una bona resposta dels alumnes de Kenpo, on el sensei Loren Jiménez assegura que “ha estat una mica estrany: pensàvem que no vindrien i ha estat l’any en què hem tingut més participants”. “Hem canviat el tipus d’entrenament per fer-lo totalment individual”, tot i que admet que a causa de les aturades “estem detectant una baixa tonificació muscular en els nostres nens i nenes” i conviden la gent i sobretot els infants que “facin esport”.


Stiuació crítica al rocòdrom
Pel que fa al Canglomerat, el rocòdrom del carrer Sant Feliu, 11, la situació és molt més crítica. El responsable, Xavi Viadé, opina que “el primer confinament va ser una ruïna per a nosaltres. No es van cobrar les quotes dels socis,  ja que èticament vam pensar que no ho havíem de fer, però les despeses seguien. Vam recórrer als estalvis del negoci i personals, però tot i això vam quedar al límit del tancament”. L’escalador creu que en aquesta segona onada, “tot i agafar-nos més preparats i començar-nos a recuperar, hem hagut de fer un ERTO, ja que no creiem que sigui només per 15 dies. Haurem de tenir paciència i intentar resistir, i potser demanar un crèdit per salvar la situació”, conclou.


L’esport és un bé essencial per a la societat que, a més de salut, aporta el 2,1% del PIB català. A Catalunya, les ajudes a l’esport de moment no estan arribant, tot i que les pèrdues quantificades són de 1.300 milions. Després d’una petició de 1.000 milions, la confirmació extraoficial a hores d’ara és de només 10 i sense data d’arribada, segons les dades publicades per la UFEC.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris