13   CEC 01_617x412
Quatre participants en una de les zones del recorregut d'aquesta edició tan especial || Cedida
16/12/2020 Esports
La 59a Marxa, virtual i enriquidora

Èxit de participació en una edició digitalitzada, amb un recorregut total de 22,2 quilòmetres i 49 participants 

L’any passat, després de la Marxa Infantil de Regularitat amb més participació de la història, l’èxit de la prova feia encetar la 59a edició del 2020 amb il·lusions renovades per part dels membres del Centre Excursionista de Castellar. L’arribada de la pandèmia, però, va estar a punt de suspendre un acte que l’any que ve complirà sis dècades. La insistència dels organitzadors ha capgirat els fonaments, digitalitzant la prova per poder-la disputar de manera virtual, mantenint l’esperit amb què es va crear: que els infants coneguin, respectin i gaudeixin el medi natural passejant pels voltants de Castellar.


En temps de xarxes socials i addiccions a les pantalles, una bona solució és fusionar-se amb l’enemic. És un fet que avui dia els parcs i les places no concentren ni un terç dels nens d’anys enrere, i moltes vegades aquest es concentren en un racó a la vora d’una pantalla de mòbil o tauleta. Sortir i gaudir dels voltants amb un infant és sovint un xic complicat, motiu pel qual des del CEC van decidir que la Marxa del 2020 seria una barreja de dos mons que són força compatibles: la imatge i la natura.


“Al setembre, quan s’havia de fer pública la cancel·lació, ens vam engrescar per organitzar, de manera improvisada, aquesta nova idea” explica Emília Garcia, membre de la Comissió Organitzadora del CEC i una de les impulsores d’aquest format.


Per aconseguir fer realitat una prova així, des de l’entitat s’han anat donant pistes per arribar a un lloc concret durant un total de nou setmanes. El sistema era molt senzill: cada dilluns, després d’esbrinar la pista –una endevinalla o joc en diferents formes– els participants tenien set dies per anar al lloc indicat i fer-se una foto que posteriorment penjarien a Instagram amb un hashtag creat per a l’ocasió. Passada la setmana, el dilluns següent es donava a conèixer el lloc perquè els qui no havien aconseguit resoldre l’enigma també hi poguessin anar. Els primers sumaven un total de dos punts i els segons, un.
Inicialment van ser un total de 69 inscrits, 49 dels quals han estat participants actius i han completat la Marxa, un aspecte sorprenent, ja que segons Garcia, “pensàvem que no participaria gaire gent i la previsió era d’un màxim de 20 persones”, duplicant l’aposta màxima de l’organització.


El recorregut finalment s’ha convertit en una ruta circular pels voltants de Castellar, passant per alguns dels racons més il·lustres com Sant Pere d’Ullastre, Torre Turull, Castellar Vell, el Castell del Clasquerí, els horts del Brunet o el Puig de la Creu, entre d’altres. “Com que ha coincidit amb el confinament municipal, la prova ha estat l’excusa per sortir pels voltants amb els nens”, afegeix la responsable del CEC.
A més, per adaptar-se a les mesures sanitàries, la participació ha estat individual i no en parelles, com en edicions anteriors. El paper dels pares ha estat un aspecte essencial, com explica l’organitzadora, que confessa que “ens ha fet molta il·lusió veure les reaccions de les famílies participants. Hem tingut un exèrcit de voluntaris, que han estat els pares, sense els quals això no hauria funcionat”.


Aquest dilluns, el Centre Excursionista ha donat a conèixer la llista provisional dels guanyadors d’aquesta inèdita edició, que es confirmarà aquest diumenge 20, en una entrega de premis en línia, que emularà les presencials d’altres edicions i on es passarà un vídeo de recull de les fotos rebudes.


Un total de 23 participants han completat els nou trams amb la puntuació màxima de 18 punts i formen la categoria or, mentre que 12 ho han fet amb 17 punts en plata i 12 més amb 16 punts o menys en bronze. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris