El castellarenc Joan Vilardebò publica ‘Terres fronteres. Viatge amb rulot de Cadis a Cadaqués’
L’autor castellarenc Joan Vilardebò publica el que és ja el sisè llibre de la col·lecció ‘Viatges personals’, amb Tushita Edicions. Es titula Terres frontereres. Viatge en rulot de Cadis a Cadaqués i suposa la segona part de la Via Augusta des de Barcelona fins a Cadis, que ja va escriure. “Aquest, és la continuació des de Cadis, passant per Portugal, fins a Cadaqués”, diu Vilardebò.
El llibre, que efectivament és un viatge molt personal i que conté gairebé 400 pàgines, va començar quan, passada la pandèmia, ja es va poder tornar a sortir: “Vaig començar a posar fil a l’agulla d’un projecte que ja tenia pensat i que no havia pogut realitzar”.
Al llibre, l’autor recorre 3.800 km i, tot i que es relatin de forma continuada, “jo no els he fet seguits, sinó que els anava fent per etapes, fent viatges d’anada i tornada”.
Terres frontereres està dividit en quatre etapes, de manera que “així m’hi vaig poder entretenir més i pair el que veia i trobava pel camí”. Recull les converses amb les persones, i aprofundeix en la ruta, no només passant-hi. “M’agrada conèixer els llocs i estar-m’hi una mica, i això vol temps”.
Aquesta vegada, Vilardebò ha fet el viatge en rulot, un vehicle que té des de fa 15 anys. “M’agrada molt perquè és petita i còmoda, i m permet més autonomia que la que de vegades tindria si només estigués al cotxe”. Poder aturar-se allà on volia i tenir recursos que no havia de buscar l’han dut a fer el viatge amb aquestes condicions.
Al llarg del trajecte, ha pogut visitar llocs que ja havia vist i, d’altres, que no. “Hi ha llocs que ja m’havien enamorat i seduït”. Vilardebò reconeix que ha visitat “la zona de Les Hurdes, La Fregeneda, cap al Duero, i el Portugal tan interior, fronterer, que sembla una terra que no vulgui ningú”. Justament, aquests paratges han estat autèntiques sorpreses. D’altres indrets, prou coneguts per Vilardebò, com els Picos d’Europa, Galícia, el País Basc, també han agradat molt al viatger. “Jo m’enamoro amb una certa facilitat dels llocs, m’agradaria no tenir només una relació curta i intensa sinó més pausada [riu]”.
En aquest viatge, s’ha estalviat les grans ciutats. “Sempre ho faig, però aquest cop d’una forma més descarada, prefereixo anar a llocs petits”.
Vilardebò va estructurant el viatge a mesura que el fa, i segons la meteorologia ho fa més al moment o més tard, quan ja torna a casa. “Reordeno, reescric allò que cal, però em deixo emportar força per les impressions del moment”.
El llibre no inclou il·lustracions ni fotografies, només un parell d’esquemes i una carta manuscrita. El fet que es tracti d’una aportació personal a una associació sense ànim de lucre, Viatges i Més, Lleure Solidari, comporta que “editar un llibre amb il·lustracions a color dispararia la factura”.
El pròleg de Xavier Moret, amb qui col·laborar al llibre anterior, El colós de Marussi. Es tracta d'un home incansable i molt treballador, i un enamorat de Grècia. Al llibre anterior, Moret va escriure la guia, mentre que Vilardebò va escriure l'itinerari que havia seguit Hernry Miller a Grècia. “Quan va saber que feia aquest llibre va estar encantat de fer el pròleg, i a mi em queien les llàgrimes perquè ha fet un pròleg deliciós”.
A banda d’aquest projecte que ara ha vist la llum, Vilardebò ja està treballant en un altre. “Mentre la salut i il·lusió aguantin intentaré anar viatjant per descobrir paisatges i, sobretot, persones, que són un tresor, són sorprenents”.