Trobada bastonera a Castelldefels._617x412
Trobada bastonera a Castelldefels. - Cedida
09/06/2017 Cultura
Trobada Nacional de Bastoners a Sant Cugat
La cita té lloc aquest dissabte i hi participa el Ball de Bastons de Castellar del Vallès
Marina Antúnez
Aquest dissabte, 10 de juny, a Sant Cugat es celebra la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya i els bastoners de Castellar del Vallès hi seran presents. En total, es preveu la presència d'entre 1.500 i 2.000 persones.

L'entitat castellarenca serà representada per la colla de Grans i de Petits, juntament amb els músics i mestres. "Serem uns 35 balladors d'edats diverses, des de la més petita de 5 anys fins al més gran, de 61", apunta Antoni Castillo, president dels bastoners de Castellar.
Aquest 2017, la Trobada està organitzada per la Colla de bastoners de Sant Cugat del Vallès amb el suport de la Coordinadora a de Ball de Bastons de Catalunya.

Enguany, s'arriba a la 42a edició; "la primera va tenir lloc l'any 1976 a Sant Bartomeu del Grau, amb la participació de 9 colles", diu Castillo. A Castellar, l'any 1979, es va organitzar la quarta Trobada Nacional, "un 6 de maig, amb la participació de 24 colles i quasi 900 bastoners i bastoneres", afegeix Castillo.

La selecció de la població de cada edició, inicialment, es feia després del sopar conjunt, en assemblea, "i sempre hi havia una colla que anunciava la intenció d'organitzar la de l'any següent". Des dels anys 90, l'anunci de la organització de la següent trobada es fa en les assembles de la Coordinadora.

Les Trobades Nacionals tenen una organització força definida, similar en cadascuna d'elles: arribada de les colles cap a les 16 hores i, cap a les 17 h, inici de les cercaviles,. "I després de canviar-nos, fem un sopar conjunt de totes les colles participants i, a continuació, ball popular amb un grup musical", afegeix Castillo.

Aquest cop, hi participen entre 60 i 70 colles. "Si tenim en compte que a Catalunya som més d'un centenar encara hi ha marge per créixer". Venen d'arreu, distribuïdes en 7 territorials, fins i tot, del País Basc i País Valencià. "El Ball de Bastons és una dansa estesa arreu del món, però només al País Basc i a Catalunya tenim una organització en colles".
Comparteix
M'agrada
Comentaris