Foto promo gegant mariner amb Rosa Fité_1440x961
Pol Aumedes, Rosa Fité i Jaume Ibars, en una foto promocional del Gegant Mariner.
19/06/2020 Cultura
Torna el Gegant de Jaume Ibars

L’aventura, aquest cop marinera, compta amb la direcció de Rosa Fité i el músic Pol Aumedes

Marina Antúnez

L’animador i músic Jaume Ibars presenta un nou projecte musical. “És la història del Gegant que vol ser mariner, continuació de la saga del Gegant que baixa de la muntanya que vaig fer quan vivia a Sant Feliu”, diu ell mateix. Ara que fa un temps va anar a viure a l’Empordà va decidir continuar amb el personatge del gegant però, aquest cop, amb una aventura marinera. El nou projecte s’ha pensat en forma de duet, amb Jaume Ibars com a cantant i animador i amb Pol Aumedes a l’acordió diatònic. “Mantindrà el format i els rodolins del gegant, amb una història que va avançant”. Aquesta vegada, quasi tot el que interpreten són temes propis, només s’afegeix una sola cançó que no és seva.

 

Amb el gegant mariner, Ibars torna a comptar amb la participació activa de la Rosa Fité, que ja va participar en la direcció escènica del Gegant de la Muntanya. Van voler repetir la primera experiència amb el Gegant, que en aquell moment es va fer sobre la marxa. “Ella és molt bona narradora i fa servir molt la mètrica, als seus espectacles”. Ara fa poc, Ibars la va trucar i li va proposar de repetir. “Ella, encantada de la vida! [riu]”. Fité ha ajudat el duet que tot tingui un sentit narratiu, ha tingut cura de les mètriques, els ha donat forma.

 

El confinament per l’alarma sanitària del coronavirus els ha enganxat just al mig del procés. “Vam arribar a fer tan sols un assaig, una primera reunió amb el Pol per ensenyar-li el que havíem fet”. Amb la impossibilitat d’assajar presencialment, per treballar els temes, se les han empescat per fer-ho d’una altra manera. “Al principi, jo sí que treballava les cançons amb un programa de gravació de cançons però ella treballava amb un altre programa”. Per tant, Ibars gravava i ho enviava amb MP3 a la Rosa perquè ho revisés, però al final han acabat optant per treballar amb el mateix programa de gravació. “El Drive ha estat la gran descoberta, una eina que et permet, pel que fa al text, estar corregint i elaborant al mateix temps”. Treballaven sobre un sol text, des de la distància.

 

El Gegant Mariner s’estrena el 27 de juny, a Ventalló, on viu, “encara per confirmar, sinó, serà la setmana següent”. Les que sí que estan confirmades són les del dia 9 de juliol, a Sant Quirze del Vallès, i una tercera, el 5 de setembre, a la Festa Major de Sabadell. Els espectacles de Jaume Ibars acostumen a ser molt participatius i ara “ha quedat molt adaptat a les noves realitats de la seguretat”. En aquest sentit, és participatiu “però no de ballar, sinó íntegrament d’escoltar”. L’espectacle compta amb 11 cançons, però la història també és una melodia inventada, o sigui que hi ha unes 20 melodies.

 

Taller on Pol Aumedes i Jaume Ibars construeixen els personatges de 'El gegant que vol ser mariner'.

Taller on Pol Aumedes i Jaume Ibars construeixen els personatges de 'El gegant que vol ser mariner'.


ESCENOGRAFIA

“He tingut la sort que el Pol Aumedes, a part de músic i actor, també és artista”. Els pares del Pol són els responsables de Sarandaca, un espai de creació de gegants,  capgrossos, dracs, màscares de carnestoltes i escenografia per carrosses i pessebres. Ha estat un encert, per la història del gegant, que Ibars hagi pogut contactar, justament, amb constructors de gegants, feres, i personatges de cultura popular. Tenen un taller on els construeixen. “El Pol té moltes idees, jo també, però ell les sap dur a terme”. Per tant, en aquest sentit, el Pol serà el director escenogràfic i Ibars l'ajudarà. De fet, el Gegant de la Muntanya també va tenir una artista plàstica que no era ibars.

 

En el terreny més personal, el Pol i el Jaume s’entenem molt bé. “I això que jo no estic acostumat a treballar amb gent”. Amb el confinament, hi ha hagut setmanes més gandules, de poca creativitat i d'altres més creatives... “i hem coincidit bastant”. El fet de tenir les actuacions els ha motivat, i la Rosa també els ha donat una energia molt forta. “Ara estem en un punt de treball constant i diari”.

 

Hi ha molta gent que té ganes d'escoltar el nou gegant i, per tant, Ibars no vol desvetllar res. “Jo en tinc moltes ganes, se'm posa la pell de gallina”. També reconeix que el projecte li ha anat molt bé perquè l’ha mantingut mentalment actiu. ”No pensava si el podria fer, simplement creava”.

 

Les danses i l'animació com ho coneixíem no tornaran fins d'aqui a bastant. Ibars va tenir clar que havia de pensar en com fem les actuacions a partir d’ara. “El gegant mariner ja era una proposta que podia encaixar amb la nova realitat i ara ja ho veig claríssim”. A la plaça, la gent estarà asseguda i escoltant. “El meu camp és el carrer i per tant, la proposta és perfecte”. Serà, doncs, un espectacle musical molt participatiu però sense tocar-se, sense ballar.

 

Ibars vol agraïr als ajuntament que estan començant a apostar per ells, que hi hagi valentia, amb totes les incerteses logístiques que representen les noves condicions. “L’important és que, a poc a poc, es pugui retornar a la música”.

 

.

Comparteix
M'agrada
Comentaris