Portades de les novetats castellarenques destacades d'enguany. || L'ACTUAL
Portades de les novetats castellarenques destacades d'enguany. || L'ACTUAL
19/04/2024 Cultura
Un Sant Jordi literàriament prolífic

Castellar del Vallès compta amb un gran nombre d'escriptors, molts d'ells, amb publicacions recents sota el braç

Marina Antúnez

Castellar del Vallès celebrarà la festa de Sant Jordi el 23 d’abril, com és habitual, i ho farà al costat d’escriptors i escriptores amb ofici, molts d’ells, reconeguts més enllà dels límits castellarencs. I és que en els últims anys, la vila ha vist néixer i créixer autors prometedors  que s’estan convertint, gràcies al talent literari, en un exemple a seguir. L’Actual ha intentat recollir les novetats principals de les editorials, amb nou portades d’autors castellarencs  i un petit resum del contingut del llibre.


I és que Castellar és, avui, un bressol d’escriptors prolífics que fan sentir la seva veu, que assoleixen nous reptes, que il·lustren els lectors amb saviesa i dedicació.


El ventall de gèneres que ens proposen és molt ampli, passant per la poesia, la novel·la històrica, els relats breus i contes, la literatura que comença a l’edat infantil i juvenil, les cròniques personals, les llegendes, mites i curiositats, els còmics, les traduccions, etcètera.  


Alguns dels llibres, estan inspirats en temàtica local, com és el cas de  La casa del Pla, Relats muntanyencs de joventut, Un sospitós poc habitual i Capablanca. Volum 1: A cara o creu.


Al llarg de dimarts, alguns dels autors que apareixen al resum, entre d’altres, signaran les publicacions a les parades que les llibreries han previst a la plaça d’El Mirador. A continuació, repassem els títols castellarencs més recents. 

 

 

Ara soc un llac, de Natàlia Cerezo

Ed. Empúries

 


A través de diversos relats més  o menys breus, l’autora porta el lector a un hospital de Taipei, esperant que un amic surti del coma; el condueix pels llargs passadissos de casa l’àvia o el situa en un balneari on dues germanes bessones troben a faltar el pare. La joventut, l’amistat, els misteriosos lligams familiars, el que uneix i separa les parelles i els desitjos més profunds, turbulències sota les aigües tranquil·les.

 

 

Com una mosca enganxada a la mel, d'Eloi Creus

Godall Edicions


Primera collita de versos elegíacs del traductor i filòleg castellarenc, un llibre que insisteix en el ritme com a fonament del cosmos i, per tant, de la poesia, i que se centra en l’obsessió de regalar-se en un dolor ple de joia, en el record de la pèrdua (viscuda o que s’ha vist viure) fins al sadomasoquisme, com la condemna a mort d’una mosca enganxada a la mel. Inclòs en la col·lecció “cadup” número 44.

 

 

Capablanca. Volum 1: a cara o creu, de Joan Mundet

Cascaborra Ed.

 

L’il·lustrador castellarenc publica el volum Capablanca en color, en cartoné, en català i castellà, la sèrie de còmic que ens explica la història del bandoler de Sant Llorenç.
D’aquesta sèrie, només se n’havien publicat tres volums en català i set en castellà per Amaníaco.
Ara, és Cascaborra que n’agafa el relleu i reedita la sèrie. La sèrie completa en català tindrà 14 volums.

 

 

Els tres noms de la Ludka, de Gisela Pou

Columna

 

Després que al Sant Jordi 2023 l’escriptora presentés la novel·la en castellà, aquest any l’hem pogut llegir en català.  És una història narrada a tres veus, la de la Ludka, la de l’Emma i la de la Isabel, que s’entrellacen per endinsar-nos en una epopeia de supervivents que es veuen obligats a viure en una època de tirania i opressió. El llibre també s’ha traduït al portuguès, entre d’altres.

 

 

En coixí d'herba, de Miquel Desclot

Ed. Proa

 

Aquest és el llibre de poesia més recent del traductor. I és la gran antologia de lírica clàssica japonesa que trobarem en català: cent setanta autors, des del segle IV fins a l’actualitat, amb haikus i tankes triats i versionats. A partir d’una primera antologia publicada el 1995, Miquel Desclot ha més que duplicat la quantitat d’autors i poemes traduïts al català.
 

 

 

Bergold, de J. Lluís Badal

Animallibres

 

L’escriptor i professor de l’Institut Puig de la Creu publica trenta contes inspirats en les Variacions Goldberg, de Johann Sebastian Bach, ideals per treballar els lligams entre música i literatura, i també per descobrir aquest obra de Bach. Bergold Petit es lleva cada matí sent una cosa diferent: un rellotger, un cowboy, una muntanya, una balena... No en té mai prou, hi ha tantes vides per viure.

 

 

Un sospitós poc habitual, de Josefina Llauradó

Fiction Express


L’escriptora castellarenca ha publicat el primer capítol de la novel·la curta Un sospitós poc habitual. Parlem del primer capítol perquè aquest volum es publica a la plataforma Fiction Express, un cop per setmana, fins que quedi completat amb cinc capítols. La novel·la està dirigida a nens i nenes de 10 a 12 anys i es va creant a mesura que els infants llegeixen cada capítol. 

 

 

Relats muntanyencs de joventut, de J. Maria Torras

Cossetània Ed.

Josep Maria Torras Homet va ser un dels escaladors catalans més prolífics sorgits de la generació de joves que es van iniciar en el muntanyisme a l’inici de la postguerra. El seu llegat és immens. Una part queda recollit en aquest volum, que ha anat a cura d’Òscar i Albert Masó, experts escaladors i coneixedors de l’entorn de Sant Llorenç, indret sobre el qual ja han publicat altres llibres. 

 

 

La casa del Pla, d'E. Viladoms

Edicions de l'Albí

 

E. Viladoms és el nom de ploma d’Enriqueta Hernández Farell. A la seva primera novel·la ens parla d’una família, una casa, un carrer, un poble. Durant els anys trenta del segle passat, quatre generacions conviuen a la casa del Pla, entre la fàbrica, la vinya i el teatre. Un calidoscopi en què els personatges es posicionen o es deixen portar pels esdeveniments de l’època que els ha tocat viure. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris