20231126 105103_1440x961
Un tomb per la història del CECV-AH, a l'alçada del monument a Joan Oliver. L'historiador Llorenç Genescà fa les explicacions als participants. ||M. A.
27/11/2023 Cultura
Resseguint la vida i obra de Pere Quart

El Tomb per la història del Centre d'Estudis va comptar amb més de 50 participants, exhaurint les places

Marina Antúnez

Diumenge 26, el Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història va dur a terme la ‘Ruta Joan Oliver a Castellar’, inclosa al cicle Un Tomb per la història. Aquesta vegada, el guiatge va anar a càrrec de l’historiador Llorenç Genescà i el professor de literatura Anton Carbonell, i va comptar amb diverses lectures del poeta Oliver, també de Joan Arús, a càrrec de la secció literària del Centre d’Estudis. Aquest itinerari recuperava el que s’havia impulsat ja feia temps per part de Genescà i Carbonell, en el sí de L’Aula d’Extensió Universitària. L'acte va comptar amb la presència de més de 50 persones, entre les quals, autoritats locals, la presidenta de la Fundació Bosch i Cardellach, Glòria Dalmau, i el traductor i famíliar d'Arús, Joan Sellent, i el traductor Miquel Desclot. 

 

La presidenta de l’entitat, va voler iniciar l’acte amb un recordatori a l’Adrià Garriga, responsable de La Muntada i desaparegut fa poc, que també va ser ànima també d’aquest projecte literari, quan va néixer com a tal. A més, la presidenta del CECV-AH va anunciar el proper itinerari, que tindrà lloc el 16 de desembre al Castell de Clasquerí i que s'inclourà en els actes solidaris per la Marató de TV3.

 

 

L’activitat va comptar amb més de 50 persones, que van resseguir un itinerari de 8 quilòmetres passant per la casa natal del poeta Joan Arús, a la plaça Calissó, on Genescà i Carbonell van ser les primeres aproximacions històriques i literàries, respectivament, a Joan Oliver – Pere Quart. Carbonell va destacar la influència que la Colla de Sabadell tindrà sobre Joan Oliver. I també la relació amb Joan Arús.

 

La segona parada va ser a La Miranda, on els guies van parlar d’Oliver com un home que se sentia plenament del Vallès, on va viure de petit i que recorda, i del seu amor per la terra. També de la mirada romàntica i de l’exili, dels reformadors del Marquet de les Roques i Can Turuguet, Claudi i Juli Batllevell. Es van llegir alguns poemes de Pere Quart.

 

La següent parada va ser a Can Carner, on encara es conserva – molt deteriorat – un monument d’homenatge a Joan Oliver. A banda de reclamar-ne la seva restauració per part de l’Ajuntament, Carbonell i Genescà van comentar altres aspectes de la vida d’Oliver. El punt va finalitzar, novament, amb una lectura.

 

El recorregut va aturar-se de nou, aquest cop, a la masia de Ca n’Oliver. En aquest punt, es va presentar la família Oliver. Carbonell va fer l’aportació literària d’aquest període d’Oliver i va mostrar unes fotografies de la família Oliver, cedides per Marc Granados. Es va parlar de les terres d’una família poderosa, també la Segalés.  En certs moments, l’explicació va ser més emotiva, ja que Genescà va parlar de la infantesa d’Oliver a la masia i de la mort de sis dels germans del poeta. La parada fa finalitzar amb més lectures, aquest cop, de la mà de Joan Sellent i Antoni Seguí.

 

 

Sortida de la 'Ruta Joan Oliver a Castellar del Vallès', a la plaça Calissó. ||M. A.Sortida de la 'Ruta Joan Oliver a Castellar del Vallès', a la plaça Calissó. ||M. A.

El traductor Joan Sellent llegeix poesia de Joan Oliver, a Ca n'Oliver. || M. A.El traductor Joan Sellent llegeix poesia de Joan Oliver, a Ca n'Oliver. || M. A.

 

El darrer punt important d’aquest itinerari va ser Can Borrell, una construcció singular de l’arquitecte Juli Batllevell. Allí, Carbonell i Genescà van destacar la importància pels Oliver, sobretot, recordant  Enric Oliver i Turull, el tiet sacerdot. La mort de l’àvia Turull i la disputa entre els dos germans Antonino i mossèn Enric va ser un altre dels fets destacats.

 

Era prevista la lectura de la breu antologia de Pere Quart però, per qüestions de temps, es va decidir suspendre aquesta darrera part poètica. El que sí que es va poder fer és visitar l’interior d’aquesta preciosa masia modernista, que va enlluernar els participants.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris