DSCN0830 foto anterior a la rehabilitacio Puig de la Creu_1440x961
Fotografia anterior a la rehabilitació de l’ermita del Puig de la Creu. Segona dècada del s.XX. || Fons: Família Canals - Fernández
07/02/2023 Cultura
El Puig de la Creu, eix de la ‘Plaça Vella’

La revista de recerca del Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història número 63 es podrà adquirir a les llibreries de Castellar

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història ha publicat la revista ‘Plaça Vella’ número 63, dedicada quasi en la seva totalitat a la història del Puig de la Creu. El volum recull la referència del puig des de diferents vessants d’aquest paratge: la seva arquitectura, les tradicions, les característiques geològiques i topogràfiques, la història que la precedeix i la projecció futura d’aquest indret tan emblemàtic per als habitants de Castellar del Vallès i Sentmenat.

 

L’objectiu de la publicació és el d’ampliar, deixant-ho per escrit en un sol volum, el el llegat patrimonial que fins ara s’ha recollit del Puig de la Creu, també a partir del que es va treballar i exposar a les Jornades Europees de Patrimoni 2022, dedicades i celebrades al Puig de la Creu, i també a través de testimonis orals i escrits que s'han conservat. 

 

En aquest número, hi han participat diversos experts en diverses matèries, coneixedors del patrimoni castellarenc. En aquest sentit, s’ha inclòs dos articles de la historiadora Gemma Perich Vidal; un, titulat ‘La vinya a Castella del Vallès’, l’altre, porta per nom ‘La propietat del santuari del Puig de la Creu en els segles XIX i XX. Entre Castellar i Sentmenat’;  l’arquitecte Josep Maria Masagué en firma un altre titulat ‘Santa Maria del Puig de la Creu, Castellar del Vallès’; la historiadora Ester Planas Bort escriu l’extens i detallat article ‘Viure a la falda d’una muntanya protagonista d’una llegenda’; l’historiador Llorenç Genescà i Ferrer escriu ‘Anar a collir farigola Divendres Sant’; l’arqueòleg Jordi Roig ens parla de ‘La intervenció arqueològica a l’església de Santa Maria del Puig de la Creu (Vallès Occidental); Núria Armentarno i Dominika Nociarová fan, del Puig de la Creu, un ‘Estudi antropològic de les restes de Santa Maria del Puig de la Creu (Vallès Occidental); l’actual propietari del Puig de la Creu, Gener Martí Monllor, inclou l’article ‘El Puig de la Creu: darreres etapes’, i finalment, Pere Roca Roumens escriu el ‘Projecte de millora dels entorns del Puig de la Creu.

 

Galeria fotogràfica del Puig de la Creu

 

La Plaça Vella #63 inclou també, a la part final, una galeria fotogràfica d’imatges històriques del Puig de la Creu, ja que en el procés de recerca per a elaborar la publicació, es van aconseguir nombroses imatges que la junta del Centre d’Estudis Castellar va considerar de gran interès com perquè també formessin part de la publicació dedicada al Puig de la Creu.

 

Finalment, la revista inclou els tres treballs premiats a la primera edició dels Premis de Batxillerat que va convocar el CECV-AH. A la revista en paper, s’ha elaborat una ressenya, amb una referència de QR per accedir als treballs complets, des de la pàgina web de l’entitat.

 

La ‘Plaça Vella ja és, des d’aquesta setmana, a les llibreries de Castellar i es pot adquirir a un preu de 16 euros. Serà enviada i gratuïta per als socis de l’entitat.  

 

Portada de 'Plaça Vella #63'. || CECV-AH

Portada de 'Plaça Vella #63'. || CECV-AH

Comparteix
M'agrada
Comentaris