El Grup Pessebrista de Castellar del Vallès inaugura dissabte i obre diumenge la 71a exposició
Aquest dissabte, dia 4 de desembre, en un acte obert només a pessebristes, familiars i autoritats per qüestions d’aforament, s’inaugura oficialment la 71a Exposició de Pessebres del Grup Pessebrista de Castellar, enguany dedicada al canvi climàtic, com a tema afegit al bíblic. A partir del dia 5, a les 11 h, els pessebres ja seran oberts per a tothom qui vulgui gaudir-los, al local del Grup Pessebrista de Castellar.
Es podran veure 15 diorames i dues vitrines, elaborades per uns 60 pessebristes. “Estem contents perquè hem arribat a la paritat, les últimes incorporacions són dones i ara som meitat i meitat”, diu Joan Juni, president del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès.
L’acte inaugural tindrà lloc, enguany, a l’Auditori Municipal Miquel Pont perquè a causa de la Covid s’ha considerat un espai més convenient. “Tindrem més espai perquè al local sempre estem estrets, podrem convidar més gent relacionada amb els pessebristes”, diu Juni.
L’acte comptarà amb la presència de la periodista de TV3 Cori Calero, especialista en qüestions de canvi climàtic i autora del llibre Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic. Conèixer-lo per combatre’l. També s’ha previst l’actuació del Cor Sant Esteve. En aquest sentit, el cor de petits interpretarà quatre peces nadalenques, mentre que el Kor Ítsia en cantarà sis.
D’altra banda, “també s’entregarà un reconeixement a quatre pessebristes que enguany fa 25 anys que fan pessebres”, afegeix Juni. Com que a l’Auditori no és possible la tradicional encesa dels pessebres, el Grup Pessebrista ha preparat “un vídeo d’imatges en què es pot veure l’evolució de cada pessebre, des de l’inici fins al final, un cop acabat”.
L’exposició es podrà veure fins al 6 de febrer, “per la Candelera, com és tradició”. La vindran a veure, també, un total de 800 alumnes de les escoles públiques i concertades de Castellar, a través de les visites que han concertat amb la guia didàctica, i també els usuaris de la Ludoteca Municipal. “Hi ha infants que venen durant el procés de construcció i la gran majoria, quan ja estan acabats”, apunta Juni.
A més, les residències de Castellar també dediquen un dia a la visita dels pessebres, a més de dues més de Sant Llorenç i de Sant Quirze. A més dels pessebres del local a Castellar, també s’ha portat un pessebre del Grup Pessebrista a Sant Llorenç, “és un dels diorames que vam exposar l’any 2019 i, com que col·laborem amb els pessebres de Sant Llorenç, l’aportem”.
D’altra banda, seguint la línia que es va iniciar l’any passat amb pessebres als comerços, aquest 2021 també n’hi haurà d’exposats. “No en podran ser tants perquè ara també estem molt enfeinats amb l’exposició del local”. Aquesta vegada, s’han posat d’acord amb Comerç Castellar per establir els comerços que volen tenir exposats pessebres del Grup Pessebrista de Castellar.
Canvi climàtic
El tema d’enguany ha estat molt ben rebut, “la gent ens ha felicitat”. Cada pessebrista, segons les seves capacitats, ha escollit un tema o un altre. Es podran contemplar pessebres inspirats en la sequera, les inundacions, els aiguats, les riuades, la desforestació, les ciutats sostenibles, l’equilibri ecològic, l’explotació intensiva al camp, el desgel, l’impacte de la humanitat a la Terra, el carbó, el ferro i l’impacte en la natura, la pujada del nivell del mar i l’abocament d’aigües residuals, entre d’altres. “Hem procurat no repetir temes”, comenta Juni.
També hi ha pessebres que s’inspiren en un dels 17 objectius que l’any 2015 es van firmar a la ONU amb els països de tot el món. “Ens hem fixat en el que ha desenvolupat la Diputació sobre aquest tema”, comenta Juni.
Aquesta exposició s’havia triat el gener del 2020 i s’hauria d’haver vist el Nadal passat, però a causa de la pandèmia va quedar aturat. “Malgrat tot, alguns pessebristes ja vam començar-hi a treballar a casa”. El resultat ha estat una exposició molt pensada, “i volem aportar el nostre granet de sorra per reflexionar sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències”. L’exposició té un llistó alt, perquè l’exposició anterior dedicada al cinema va tenir una gran rebuda. “Tornarem a sorprendre”, assegura Juni.
Entrevista a Cori Calero
(La Redacció / M. Antúnez)
És periodista de TV3 i divulgadora científica, especialitzada en el canvi climàtic. Està convidada pel Grup Pessebrista el dia de la inauguració.
· Els mitjans parlen prou del canvi climàtic? Creus que se n’hauria de parlar més?
Per als mitjans, el canvi climàtic és un tema incòmode. Només se’n parla si hi ha, per exemple, una cimera de Glasgow o algun fet puntual. Se’n va parlar més a partir del 2019 quan va néixer el moviment Fridays for Future. És molt recent. Per als mitjans generalistes és un tema poc popular, perquè és un problema molt greu, que no ens interessa perquè són coses complicades de resoldre.
· Els comunicadors no hi feu prou èmfasi, en el canvi climàtic?
Tenim una gran responsabilitat, i els científics també. Hi ha moltes vegades que em sento com si em repetís constantment.
· L’Agenda 2030 que es va marcar a l’Assemblea General de Nacions Unides amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible es podrà complir?
La ciència està tenint molt clar que no s’està fent el que es demana que hem de fer. Si seguim fent el que estem fent ara haurem arribat a un grau i mig més de temperatura el 2030.
· Com a individus, hi podem fer més del que fem?
I tant, els ciutadans hi podem fer molt més. Per exemple, podem veure si casa nostra està ben aïllada perquè moltes no són sostenibles. No és tan car condicionar-la i buscar l’eficiència energètica. També cal preguntar-se: necessito utilitzar el cotxe de combustió? I aquest consumisme –el Black Friday, per exemple– és necessari? Tampoc necessitem menjar una fruita superexòtica que ve de l’altra punta del món. I adonar-nos que els pagesos de proximitat estan desapareixent. No som autosuficients. Ens pot sorprendre l’efecte que tindria un canvi per part nostra.
· Què vols aportar amb el llibre ‘Si el cel es tornés vermell’?
Feia molt temps que intentava comunicar aquest tema a través de la televisió, però en un informatiu d’un minut i mig és molt difícil. És un llibre molt humà, fet des del cor, un llibre molt íntim en què parlo de la meva vida. Crec que el més bonic és arribar al cor de les persones. El canvi climàtic és un problema geopolític però també molt humà. Si hi hagués més empatia no hi hauria canvi climàtic.
· El Grup Pessebrista t'ha convidat a la inauguració dels pessebres perquè aquest any, el tema afegit, és precisament el canvi climàtic. Com ho veus?
Em sembla genial que un diorama parli d'això perquè vol dir que el tema del canvi climàtic ja està a la societat, entre tothom. El canvi climàtic és a tocar, no només al pol nord i al pol sud. El pi roig, per exemple, ja està extingint-se. La Terra continuarà però es transformarà.
Cori Calero, periodista de TV3. || CEDIDA