7R 01809 2 RGB_1440x961
Les visites escolar al mural de la Biblioteca Municipal ja estan en marxa. || Q. Pascual
22/01/2021 Cultura
Una paret plena de coneixement

L’Ajuntament ha presentat un gran mural a la Biblioteca Antoni Tort amb il·lustracions de personatges que formen part del nostre imaginari col·lectiu i de la història del coneixement

Marina Antúnez

Qui hagi entrat darrerament a la Biblioteca Municipal Antoni Tort s’haurà adonat que, a la paret lateral dreta, s’hi ha instal·lat un enorme mural amb il·lustracions. Es tracta d’un treball realitzat per la Unitat d’Imatge de l’Ajuntament a petició del servei municipal. “Un cop van finalitzar les obres, es va veure convenient omplir aquella paret enorme”. Amb l’objectiu de donar-hi vida, es va pensar en una solució que s’adeqüés, alhora, a l’espai infantil on s’ubica la paret.  “Vaig començar a donar-hi voltes”, diu Carles Martínez, el dissenyador municipal que s’ha encarregat del projecte.  Una de les primeres idees a què va donar forma va ser en clau tipogràfica. “Per la meva professió, d’entrada vaig pensar de posar-hi lletres, amb tipografies diferents, perquè m’imaginava la biblioteca com un lloc on hi ha llibres, i els llibres tenen lletres”. Un cop finalitzada la proposta, el mateix Martínez no ho va veure clar. 


La segona opció va ser fer una proposta d’il·lustracions de diversos personatges de l’imaginari infantil: la Caputxeta, els tres porquets, etc, però hi havia alguna cosa en la proposta que tampoc acabava d’encaixar amb el propòsit de Martínez. Després d’una pausa, va veure clar que a la biblioteca no només hi ha personatges de contes sinó que, al capdavall, “una biblioteca és un espai on hi cap tot, és el primer Internet”. Allà hi ha història, literatura, ciència, personatges reals i inventats, biografies, escriptors... Amb aquesta reflexió de punt de partida, Martínez va voler que el mural fos “un mirall del que és la biblioteca”. I així va anar rumiant en personatges que poguessin explicar la nostra història, perquè fos una finestra al coneixement. 


Al mural, s’hi ha incorporat més d’un centenar de personatges, entre els quals podem distingir Picasso; Van Gogh; Dalí; Frida Kahlo; astronautes com Neil Armstrong i Iuri Gagarin; Lucy, el primer homínid; Laika, el gos enviat a l’espai; personatges de ficció com el Patufet; el Camús del Cavall Fort; la Caputxeta; Moby Dick i el seu creador Herman Melville; Roser Capdevila, la creadora de les Tres Bessones; Jules Verne; Steve Jobs; etc. I Woody Allen, Quentin Tarantino, formacions musicals i músics com Mozart, Queen, George Michael, Michael Jackson, Albert Pla, Rosalía, així com filòsofs com Aristòtil i Plató, Hipàtia d’Alexandria, Jane Goodall, l’aviadora Amelia Earhart, l’escriptora Mercè Rodoreda,  entre d’altres. “La majoria estan agrupats per temàtiques, però no sempre és fàcil trobar el nexe”, diu Martínez. 


Al centre també hi ha dibuixats els quatre bibliotecaris, fent un reconeixement a la seva feina. Per tant, hi podrem descobrir Carme Muñoz, Teia Sabater, Mònica Mimó i David Santos. El sentit del mural és que no només sigui una cosa decorativa, “sinó que sigui interactiu”. En aquest sentit, la voluntat és que les escoles puguin visitar-lo i treballar-hi a través de diverses activitats i, de fet, ja s’han començat a programar aquestes visites escolars. 


Les il·lustracions
El mural està fet amb dibuixos molt simples, esquemàtics, fets en un primer moment amb llapis i després, passats al paper amb pinzell, i de color negre. S’hi combinen taques de color, proporcionalment repartides per tota la paret, “per fer-los més atractius”. Són una creació de Rubén Montero, dissenyador i il·lustrador que ha col·laborat de forma desinteressada amb Martínez per donar forma i uniformitat al mural. La plasmació de les il·lustracions a la paret s’ha fet amb vinil de tall, enganxat directament a la paret.No s’ha buscat la paritat perquè, malauradament, la història ha estat escrita majoritàriamanet pels homes “i es tractava d’il·lustrar uns personatges que la gent fàcilment pogués reconèixer”. No es descarta que, amb el temps, es puguin anar incorporant nous personatges. 

 

El mural  que s’ha estrenat a la Biblioteca Municipal Antoni Tort compta amb més d’un centenar de personatges de totes les èpoques. Alguns, extrets de la ficció literària infantil i per a adults, d’altres, són personatges històrics, científics, escriptors, filòsofs, músics, pintors, inventors, etc. “Serà molt interactiu, no només per anar a mirar-lo, sinó també per conèixer els personatges”, diu Joana Borrego, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castellar. Afegeix que aquest mural “és la cirereta a les obres que es van fer a l’equipament”


En aquest sentit, per al mural s’han escollit perfils que “donaran molt de joc per fer moltes coses i preparar activitats per a les escoles”, apunta Carme Muñoz, directora de la Biblioteca Municipal Antoni Tort. Ja s’han iniciat les visites escolars i també es preveuen fer “activitats pròpiament de la biblioteca relacionades amb el mural”


Una altra de les novetats serà la creació d’un llibre on s’inclouran les diverses biografies d’alguns dels personatges que apareixen al mural. “Són molts personatges i no s’hi podran posar tots, però sí els més representatius”, afegeix Muñoz. En tot cas, “no són tots els personatges que voldríem del coneixement del món, és clar”, conclou la directora.


El llibret donarà a entendre què es pretén amb aquesta paret, que és decorativa però també funcional. Cada usuari podrà reconèixer-hi alguns personatges, “però segur que n’hi ha d’altres que no reconeixerà”. Amb el volum es podrà buscar informació sobre aquests personatges i saber “per què són en aquesta paret”.  El llibre es podrà consultar a la biblioteca i els centres escolars també podran comptar amb exemplars. “Es tracta que vagi més enllà d’aquesta paret, que surti de la biblioteca i que arribi a tothom”.

 

Si vols descarregar-te el mural i pintar-lo, clica aquí

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris