bri22lrrenterrador07801 02 textura h 1 1200x800_950x634
'L'enterrador', amb Pepe Plaza, prevista per dissabte, a les 18 h i a les 20 h. || CEDIDA
11/04/2024 Cultura
‘L’enterrador’ recorda els herois anònims de la guerra

L'obra es podrà veure dissabte a la Sala de Petit Format, en doble sessió

Marina Antúnez

La proposta teatral L’enterrador de Teatro de Dos arriba a la Sala de Petit Format de l'Ateneu aquest dissabte 13, a les 18 h i a les 20 h. L’obra està escrita com un monòleg, que protagonitza l’actor Pepe Zapata, sota la direcció i dramatúrgia de Gerard Vázquez, amb qui fa tàndem per a la companyia.

 

La idea sorgeix a partir d’un programa de ràdio, “en què parlaven de personatges reals que van existir durant la Guerra Civil i la postguerra i que, d’alguna manera, van ser herois anònims que van lluitar per la dignitat humana”, explica Zapata.

 

Amb la voluntat d’homenatjar aquestes persones que, amb la seva determinació, van deixar testimoni d’humanitat i dignitat enmig de l’horror, Teatro de Dos  se centra en la persona de Leoncio Badia Navarro, l’enterrador de Paterna: “La seva història era brutal, ell va acabar la guerra al bàndol republicà a Barcelona, i va tornar a Paterna, tornava al bàndol enemic”, diu Zapata. Tot i així, va voler tornar amb la família i va patir molt. Al cap d’un temps, l’única cosa que va trobar per sobreviure va ser treballar d’enterrador del seu poble. “En 4 anys i mig va haver d’enterrar gairebé 2.500 desapareguts afusellats”.

 

Badia Navarro va establir un sistema per reconèixer tothom i per intentar, almenys, “identificar els morts perquè els familiars els reconeguessin i els poguessin treure de la fossa comuna i portar-los a una sepultura decent”. Apuntava el nom en un paperet i els el posava sota el clatell o en guardava peces de roba, cabells, etc. “De nit, sobretot les dones, anaven a trobar-se amb l’enterrador perquè els ratifiqués que el seu familiar estava allà enterrat”.

 

L’espectador reviurà tota la càrrega emocional a través d’un actor actual, “que està assajant un espectacle basat en una història similar, i estableix un diàleg entre la visió del passat i l’època actual”. En el monòleg intervé la veu en off de la mare, “que amb el seu testimoni farà trontollar el protagonista, que es replantejarà les coses, que no eren com imaginava, i el farà entrar en un conflicte ètic”

Comparteix
M'agrada
Comentaris