David Madueño_950x634
David Madueño, part central. A la capçalera, Joana Borrego, Carles Duarte, Eulàlia Sagrera, Miquel Desclot, Mònica Mimó i Rosa Renom. || M. A.
12/05/2020 Cultura
Lectures emocionades per a J.R. Bach

Amics i familiars del poeta mort recentment, van llegir part de la seva obra a l'acte organitzat per la Biblioteca Municipal

Marina Antúnez

Dilluns 11 de maig va tenir lloc la tertúlia poètica 'Llegim JR Bach' organitzada per la Biblioteca Antoni Tort. En aquesta ocasió, la cita va ser telèmatica, amb l'aplicació zoom, i va comptar amb 38 participants. L'acte volia ser un homenatge al poeta, narrador i dramaturg sabadellenc, que va morir el passat 9 de març, i és per això que la tertúlia va comptar amb alguns dels familiars i dels millors amics de Bach, entre ells, la seva dona Mercè Banqué, que va agraïr emocionada la iniciativa i va llegir un poema al final de l'acte, un poema que JR Bach li havia dedicat quan fa uns anys ella va superar un càncer.

 

La tertúlia poètica va ser coordinada per la filòloga castellarenca Eulàlia Sagrera, que va introduir la proposta recordant que "no és el primer cop que llegim poemes de Josep-Ramon Bach". A Castellar, ja se l'havia convidat l'any 2016 i se'l va tornar a convidar per a presentar el seu llibre 'L'instint' (2017). Sagrera va comentar que el passat 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, la biblioteca volia oferir-se a llegir poemes de Bach "però amb el confinament no va poder ser".

 

Instigades per la muller del poeta, les responsables de la Biblioteca van anar teixint la roda de persones que llegirien aquest passat dilluns. I s'hi va convidar l'audiència. Poc després d'haver començat l'acte, la Rosa Renom, actriu reconeguda del panorama dramàtic català, va expllicar que "el Ramon sempre m'enredava a participar a les seves obres i ara la seva dona encara ho segueix fent". Carles Duarte, poeta i lingüista, va apuntar que "era una amic, hi tenia un vincle proper i molt fraternal". Duarte va llegir 'Alteritats', un llibre en el qual Bach es posa a la pell d'altres persontges, fins i tot, d'animals. D'altra banda, l'actor Jaume Comas també va fer menció al poeta, de qui va reconèixer que la seva relació era a través de la poesia i el teatre: "Jo he estat la veu de Kosambi, un personatge que ha estat arreu de Catalunya". En teatre, Comas també li fa fer el pròleg de 'Diàlegs Morals sobre la Felicitat'.

 

David Madueño, poeta, docent i crític literari, expert en l'obra de J.R. Bach, va recordar que la seva amistat va començar amb la poesia. Va llegir el llibre de Bach 'L'enunciat', l'any 2011, "i arran d'això vam entrar en contacte". Bach és, segons Madueño, "un nedador que travessa solitari el món, per moltes bandes". Tenia ganes d'experimentar, de jugar, i la seva poesia entra fàcilment "perquè les seves imatges suggereixen molt".

 

El poeta i traductor castellarenc Miquel Desclot va fer una emocionada intervenció, per explicar que n'estava, de content, de ser en aquest homenatge. "Som de la mateixa generació poètica, ell era dels grans (d'edat)". Va recordar que va establir una veritable amistat amb Bach, i vallesana. 'L'ocell imperfecte' és el llibre que Desclot va destacar, i va afegir que "el J.R. o Kosambi, com jo li deia quasi sempre, se sentia tant sabadellenc com castellarenc". La relació que van mantenir es va fer, fins i tot, familiar, "menjant els fricandós que feia, tan fantàstics". Sobretot, es comunicaven per telèfon, mantenint sempre una relació fraternal. Poèticament, Desclot va dir que J.R. Bach era d'imaginació visual, mentre que ell és d'imaginació sonora. A Bach, el repugnava el poeta que es refiava de l'ofici, l'arrogant, i en aquest sentit va mantenir una "voluntat d'investigar camins nous". Bach també alternava amb molts tons: la tendresa, la ironia i la convicció. Va deixar una obra molt extensa.

 

Seguidament, després dels parlaments introductoris, es van iniciar les lectures. Desclot va triar 'L'ocell imperfecte'. Van seguir-lo amb poemes del llibre 'L'instint', alternant-se, Jaume Comas, Mònica Mimó i Joan Solé. Entre ells, es van poder sentir els poemes del llibre 'Aforismes' que en aquest cas va llegir Rosa Renom. Un cop finalitzades les lectures, es va obrir un torn de paraula a la resta d'assistents, que mentrestant havien romàs en silenci, atrets per les lectures. Entre els qui van parlar, hi va haver la neboda de J.R. Bach, que emocionada va fer exprés l'agraïment de la família a tots els assistents a l'acte.

Comparteix
M'agrada
Comentaris