Mossèn Joan Abarcat_617x412
Mossèn Joan Abarcat - Cedida
04/07/2017 Cultura
La vida d'un tortosí a Castellar del Vallès
L'autor Jacint Torrents edita una obra que parla de la vida i obra de Mossèn Joan Abarcat
Marina Antúnez
L'escriptor castellarenc Jacint Torrents acaba de publicar el llibre Mossèn Joan Abarcat i Bosch (1863-1943). Un tortosí a Castellar del Vallès, d'Onada edicions, a la col·lecció La Barcella. L'obra ha estat fruit "d'un encàrrec fet per l'associació cultural La Pedra Fina, a finals de l'any 2015", explica ell mateix. Aquest llibre vol ser una aproximació a la vida, a l'obra escrita i a l'obra musical de mossèn Joan Abarcat i Bosch, un home que va ser molt estimat al poble "i conegut, sobretot, per l'obra 'Els pastors cantaires de Betlem', on molta gent havia participat de petita".

Torrents no hi tenia un interès personal, en Abarcat, de fet, "ni el coneixia, m'hi vaig anar aproximant a mesura que investigava, i vaig acabar trobant-lo un personatge ben interessant", reconeix l'autor. Els membres de La Pedra Fina li van facilitar articles d'estudiosos, a partir dels quals Torrents va començar a treballar. A Tortosa hi havia molta informació, ja que Abarcat era tortosí, hi va viure fins als 34 anys. "Després, va viure dos anys a Barcelona, i dels 36 als 80 anys, va viure a Castellar del Vallès", diu el Jacint.

El llibre conté més de 50 referències bibliogràfiques, "a més de les que s'han trobat en arxius i al món digital", i és que Abarcat va escriure molt. A Tortosa, hi va escriure tota la seva poesia i també "he trobat moltes notícies dels estius que hi passava, els articles que hi publicava, els premis literaris que havia guanyat, etc".

La informació sobre Mossèn Abarcat a Castellar "l'he trobat a La Vanguàrdia i altres diaris digitals, i revistes com 'La Veu de Catalunya', etc". A més, Torrents va consultar revistes locals: La Forja i Laletània. També hi ha notícies de les vetllades músico-literàries que es feien al Patronat Obrer de Sant Josep. "A Castellar, Abarcat hi va escriure tota la seva música, unes 40 o 50 partitures", custodiades a l'Arxiu de la Parròquia.

El llibre té dues vessants narratives. Mig llibre és investigació científica i històrica dels fets i dels escrits, "amb anàlisi dels textos"; l'altra meitat, són recreacions fictícies, - docufictions, en anglès - "que consisteixen a barrejar la documentació real que tenim amb una mica de ficció". En aquest sentit, per exemple, Torrents ha fet que Mossèn Abarcat s'entrevisti amb Jacint Verdaguer. En el temps, van coincidir vivint a la Barcelona de 1889; Abarcat era admirador de Verdaguer i va musical poesia seva. "M'invento un petit diàleg d'ells dos, que no sabem si va existir", però és versemblant. També hi ha una descripció d'un diàleg entre la marquesa de Castellaramb Abarcat.

El llibre no té material gràfic. L'editorial Onada Edicions és molt sensible a temes històrics "i fa molta feina a valorar els literats del sud, per això hi van posar interès", perquè Abarcat és tan castellarenc com tortosí. El llibre es presenta el dia 3 d'agost a Benicarló i, a casa nostra, després de la Festa Major. S'està buscant data per la presentació a Tortosa.

Radiografia de Mossèn Joan Abarcat || Era un home molt alt, cepat, curt de vista i amb molt bon caràcter. A casa seva, "la canalla podia sortir i entrar, pujar escales i remenar-li els papers". Va acollir gent durant la guerra i els va permetre escalfar-se cremant els seus textos. Era molt estimat per tothom i va ajudar molta gent que passava gana, malgrat no viure en l'abundància, ans al contrari, perquè els marquesos de Castellar, que el mantenien, van marxar. "S'enduia els nanos a les fonts i a les muntanyes del voltant, a comprar melons i els ensenyava música de franc". A casa seva tenia un piano i tothom qui ho volia podia aprendre d'ell. "De fet, les orquestres que van sortir després a Castellar van sorgir del seu ensenyament". Tenia molt sentit de l'humor, "això ho he vist llegint els seus textos", i era molt positiu. Era un gran músic i tenia molta devoció per la Mare de Déu de la Cinta, de Tortosa.
Comparteix
M'agrada
Comentaris