La programació d’espectacles comença aquest dissabte, amb un projecte del Temporada Alta i el Grec sobre Ricard III
Aquest dissabte, a les 20 hores, torna la programació cultural municipal a l’Auditori Miquel Pont amb la proposta Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard). Aquest és un muntatge que ja va pujar als escenaris al Temporada Alta i el Festival Grec de Barcelona.
De gira, arriba a Castellar del Vallès sota la direcció de Gabriel Calderón, autor també del text, que ha estat traduït ni més ni menys que pel traductor castellarenc Joan Sellent. El muntatge és una adaptació lliure de la gran obra de Shakespeare per parlar del teatre però, sobretot, de la condició humana.
La interpretació va a càrrec de Joan Carreras, que s’enfronta al públic amb un monòleg, interpretant el paper de Ricard III, el monarca despietat de la tragèdia de William Shakespeare.
Al muntatge, l’espectador es troba un protagonista –Joan Carreras– que es queixa perquè tota la vida ha fet papers secundaris i pensa que mereix l’oportunitat de ser protagonista. Però considera que la resta de l’elenc no està a la seva altura i no li agrada res del que li proposa el director. Durant la construcció del personatge, les afinitats entre l’actor i el monarca anglès comencen a aflorar.
En aquest sentit, tots dos són ambiciosos i intel·ligents. Com Ricard III, Joan Carreras no es conforma amb poc, té ànsies de poder i no està disposat a perdre el temps amb actors tous, hipersensibles o mediocres. A mesura que s’entrellacen les seves històries de vida, la relació entre l’actor, el personatge que interpreta i l’espectador es torna cada vegada més estreta.
Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) aporta mecanismes de poder contemporanis, el desig i el ressentiment, i proposa una reflexió sobre els límits de l’ambició humana.
L’espectacle ha estat reconegut com a espectacle guanyador del Premi Max 2021 al millor actor per a Joan Carreras. També ha estat la proposta guanyadora de dos premis Butaca 2021 en les categories d’espectacle de petit format i actor teatral per a Joan Carreras.
Joan Sellent, també a Barcelona
El castellarenc Joan Sellent també és el traductor d’una altra de les obres cabdals de Shakespeare en cartell a Barcelona. Es tracta de Hamlet, en un nou muntatge ideat per La Perla 29 que es pot veure al cinema Aribau de Barcelona fins a principis de febrer.
El text traduït per Sellent ha estat dirigit per Oriol Broggi. Ell ens porta el clàssic de Shakespeare de la mítica tragèdia de Hamlet i de la cort de Dinamarca en un cinema que es converteix en teatre. Aquesta col·laboració de Grup Balañá amb La Perla 29 per portar Hamlet al Cinema Aribau és quelcom únic i efímer per celebrar els 60 anys del cinema. Els espectadors tenen l’oportunitat de reviure les famoses traïcions, les sospites i venjances d’aquesta tragèdia que ha omplert escenaris de tot el món.
Altres propostes a Castellar
El dissabte 22 de gener la proposta que arriba a Castellar del Vallès ho fa a l'Auditori Municipal amb Les dones sàvies de Molière, amb Ricard Farré i Enric Cambray com a intèrprets. El muntatge ha rebut reconeixements com el Premi BBVA de Teatre l’any 2017 a millor actor ex aequo per a Cambray i Farré. Ells mateixos han dirigit l’espectacle, i Cambray també s’ha encarregat de la dramatúrgia.
Per a públic familiar, la proposta tindrà lloc el dia 6 de febrer a l’Auditori Municipal amb música: Bob Marley for babies, de La Petita Malumaluga. L’espectacle està recomanat per a bebès, primera infància i famílies.