19   Teresa Font Goyas 2020 5_950x634
Teresa Font rep el Goya pel Millor Muntatge per 'Dolor y gloria' de Pedro Almodóvar. || CEDIDA
27/01/2020 Cultura
Goya per a la castellarenca Teresa Font

La muntadora ha rebut el guardó pel millor muntatge a 'Dolor y gloria'

Marina Antúnez

La castellarenca Teresa Font s'ha endut un Goya per al Millor muntatge per la pel·lícula de Pedro Almodóvar Dolor y gloria, que ha aconseguit un total de 7 premis Goya, essent la cinta triomfadora de la nit. Així es va confirmar dissabte, a l'entrega dels guardons que va tenir lloc a Màlaga. Font es fica a la butxaca el que és el seu segon Goya, tenint present que n'havia aconseguit un altre l'any 1995 amb la pel·lícula Días contados, d'Imanol Uribe. A més, Font també ha estat nominada cinc vegades. "Ara acabo de venir de Lisboa, de fer una pel·lícula amb director descobert perquè he descobert que, amb el muntatge, també puc viatjar. A l'estiu vaig estar a París". A la gala, Font també va tenir paraules d'agraïment per a Judit Berengora, qui diu que va ser els seus ulls i orelles durant el rodatge.

 

És la primera vegada que la muntadora castellarenca treballa amb Pedro Almodóvar, i això suposava una gran responsabilitat per a ella, venint com venia l'elecció. "Era un repte estar en un projecte amb el millor director de l'escena nacional després que ell hagués treballat durant molts anys amb Pepe Salcedo", amb qui tenia una compenetració absoluta i que va morir, l'any 2017. Malgrat la por i el repte, va confessar font, "ha estat un autèntic plaer treballar amb el Pedro perquè és exquisit i molt pulcre, en contra del que molta gent pot pensar". Va reconèixer que el cineasta s'havia comportat "d'una manera meravellosa i ha aconseguit que no hi hagi cap problema ni cap barrera".

 

A Font li arribava diàriament el material que Almodóvar gravava i ella el muntava també diàriament i li ensenyava el resultat. "Això ha ajudat molt a anar construint junts la pel·lícula", afirmava Font. "Em suggeria canvis i mentre preparàvem el següent pla ja els tenia fets i els podia visualitzar". Aquesta immediatesa, que Font ha destacat en més d'una entrevista com a molt característica de la relació que ha establert professionalment amb Almodóvar, va servir a la castellarenca per intuir com respirava el director i el que li agradava i el que no.

 

Dolor y gloria narra una sèrie de retrobaments a la vida de Salvador Mallo, un director de cinema. Hi ha elements autobiogràfics. Hi ha el retrobament amb la seva infància als anys 60, quan va emigrar amb els seus pares a Paterna, un poble de València, a la recerca de prosperitat, així com el primer desig, el seu primer amor adult ja al Madrid de dels 80, el dolor de la ruptura d'aquest amor quan encara era viu, l'escriptura com a única teràpia per oblidar l'inoblidable, el primerenc descobriment de cinema, i el buit, l'incommensurable buit davant la impossibilitat de seguir rodant. Dolor y gloria parla de la creació, de la dificultat de separar-la de la pròpia vida i de les passions que li donen sentit i esperança. En la recuperació del seu passat, Salvador veu la necessitat urgent de tornar a escriure.

 

La pel·lícula d'Almodóvar també opta als premis Òscar de Hollywood com a millor pel·lícula estrangera.

 

Premis Goya guanyadors. A la dreta, Teresa Font. || CEDIDA

Premis Goya guanyadors. A la dreta, Teresa Font. || CEDIDA

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris