6Q2A8058_1440x961
Esteve Prat. || Q. PASCUAL
13/03/2020 Cultura
Esteve Prat: “Vaig buscar galeries d’art a Nova York”

El pintor castellarenc aterra a Nova York amb èxit, la bona acollida de dues obres seves exposades a la Montserrat Contemporary Art Gallery de Chelsea li permetrà una  mostra individual que s’inaugurarà  l’1 d’abril

Marina Antúnez

· Com sorgeix l’ oportunitat d’ exposar a Nova York?
Aquestes darrers tres anys he exposat en diversos llocs a Barcelona, on tinc obra permanent a la galeria MAR, a Tarragona, a Lleida, a l’Hospitalet, Terrassa, Calldetenes, Castellar, i encara i fins al 22 de Març a Navarra, al Museu Gustavo de Maetzu en el “Salón de Arte”. Algunes d’aquestes exposicions han estat individuals, altres de grup, i també col·lectives. Em vaig plantejar: per què no provar d’anar més enllà? Vaig buscar galeries d’art a Nova York on em va semblar que podia encaixar la meva obra i vaig escriure a la Montserrat Contemporary Art Gallery, de la qual ja tenia referències. Em van contestar demanant-me algunes obres i veure quina acollida tindrien. Al cap de poc em van proposar  una exposició individual.

 

· Quan inaugures?
La exposició s’ obre el dia 1 d’abril però la recepció a Nova York es fa sempre en dijous, de manera que serà el dia 2 d’abril. Els propietaris de la galeria són catalans i hem acordat que es farà una segona recepció el dijous dia 23 d’abril, en motiu de Sant Jordi, i amb la meva presència, dia pel qual estan organitzant diferents actes que jo encara no conec amb detall, com lectura de poesies, regal de roses naturals, i de 150 punts de llibre originals que he realitzat.

 

· Què s’hi podrà veure?
Al principi , volia mostrar tres apartats diferents; una part de “Natures mortes”, una altra d’abstracció, sobre la qual tinc una sèrie nova que encara no s’ha exposat, així com també una sèrie de “Relleus Antropomorfs”, l’altra sobre figura. Però finalment només hi haurà figura.

 

· Com és, l’exposició?
És una exposició individual o “Solo Show”, com diuen a Nova York; l’exposició col·lectiva la tenen en una altre sala més petita darrera i allà  hi tinc les dues pintures que vaig enviar al setembre. En aquesta sala més petita hi ha obra de diferents autors que tenen o tenim obra en representació permanent a la galeria per un període de temps determinat o indefinidament.

 

· Què vols explicar?
La tria no va ser només meva sinó conjunta amb la galeria, que és la coneixedora del món artístic de Nova York i d’EUA. Les obres s’han triat en funció de la sensibilitat que desprenen, de la subtilesa del color, la composició, la línia,  ja sigui pel ritme, el moviment i per la qualitat de l’obra. Com anècdota, fa poc van passar per la galeria un grup de persones de Califòrnia que estaven de pas i que venien de Barcelona. En veure les dues obres que tinc a la galeria en representació permanent les van reconèixer i em van enviar una fotografia.

 

· Són obres de gran format?
La majoria són de format mitjà, aproximadament fan uns 70x50cm, alguna és una mica més petita. El gran format hagués estat molt interessant portar-lo a NY però el tema de transport és un hàndicap. Pel que fa a la tècnica, la majoria de les obres contenen en una petita proporció “full d’or”, intentant equilibrar proporcions i posicions. A sobre, s’hi aplica una base acrílica molt diluïda per continuar amb pintura densa, opaca, amb empastos. Per acabar es donen alguns retocs amb pintura a l’oli. No hi ha una gamma unificadora de tota  la exposició sinó que cada obra té un plantejament i repte únics.

 

· Com valores l’aposta que es fa per l’art aquí als Estats Units?
Per les referències que tinc hi ha hagut moments molt bons quant a la valoració de l’art per part del públic en general. De fet, hi ha un munt de galeries on es pot veure gran quantitat i varietat d’art, en concret només a Chelsea, barri de moda actualment a  Manhattan, amb els seu High Line. La galeria està molt a prop, i n’hi ha unes 100. Abans era el Soho i ara és Chelsea. Fins i tot hi ha un recorregut anomenat  “Passeig d’art per Chelsea”.

 

· Vols seguir fent incursions a l’estranger?
Si, de fet això és un primer pas, depèn de com vagi segurament en sortiran d’altres. De fet, sense ni tan sols haver fet l’exposició ja m’han sortit altres oferiments tatn de Nova York com de París per participar en un Saló Internacional, i possiblement, sortiran altres oportunitats de poder donar més visibilitat a la meva obra.  

 

'Quatre figures assegudes', d'Esteve Prat. || CEDIDA'Quatre figures assegudes', d'Esteve Prat. || CEDIDA

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris