A7302945_1440x961
Mossèn Artur Boardman oficiant la missa a l’exterior de l’Ermita de Les Arenes acompanyat del fins ara rector de la parròquia de Sant Esteve, Txema Cot. || Q. PASCUAL
09/09/2021 Cultura
Emotiva celebració a les Arenes

El 80è aniversari de la portada de la imatge de la verge de les Arenes va posar l’accent a l’aplec celebrat a l’Ermita

Marina Antúnez

Aquest dimecres passat, 8 de setembre, es va poder celebrar la Festa de les Marededéus Trobades a l’Ermita de les Arenes en un dia molt assolellat. Un centenar de persones van poder gaudir d’aquesta celebració, que va tenir lloc a les 12 i que va finalitzar cap a les 13 h.

Aquest cop, a més de celebrar la tradicional missa i festa, els Amics de l’Ermita de les Arenes també commemoraven que fa 80 anys que es va portar la imatge de la verge de Sant Feliu a les Arenes, l’any 1941. “Per tant, avui celebrem especialment aquest esdeveniment”, deia Joan Castells, un dels membres dels Amics de les Arenes. “No ho vam poder celebrar en la data concreta, el dia 14 d’abril, per culpa de la pandèmia”, afegien des de l’entitat.

 

A l’inici de l’acte, es va explicar a l’audiència que s’havien creat uns goigs  especials per a l’ocasió “en què hi ha dibuixades totes les ermites i capelles del terme municipal de Castellar del Vallès” i que es completaven amb una decoració de roses, “una flor que a la Roser li agradava molt”, deia Castells, fent referència a la seva dona, que també formava part dels Amics de les Arenes i que ens va deixar fa poc.

 

A la introducció, també es va comentar que al pont del Turell, per on va passar la verge, hi havia moltes processons que s’aturaven al costat d’una gran creu de fusta. Aquesta recordava la batalla coneguda com el foc de Catafau, de l’any 1875, entre els carlins i les forces locals. Sembla ser que, segons la recerca històrica feta, en aquest indret és on arribaven els ferits i morts que baixaven de Can Cadafalch.

 

Pel que fa a la celebració de dimecres, per finalitzar la primera part de l’acte, es va demanar a l’assistència que s’alcés fent una abraçada simbòlica a peu dret, dient la paraula Arenes, de manera que servís d’abraçada conjunta, que malauradament encara no es pot fer per culpa de la pandèmia.

 

La veu cantant de la missa la va portar mossèn Artur Boardman, acompanyat pel fins ara rector de la parròquia de Sant Esteve, Txema Cot, que va ser obsequiat amb una litografia en finalitzar l’ofici. A l’Aplec van ser presents l’alcalde Ignasi Giménez i la regidora de Cultura, Joana Borrego. També hi van ser Lluís Valero i Meri Pi de la Serra, germana del cantant Quico Pi de la Serra, i responsables del Parc de Sant Llorenç i l’Obac.

 

Tot i que enguany no hi va haver havaneres com en altres ocasions, sí que hi va haver cantades de caire religiós a càrrec del músic castellarenc Pau Tarruell i acompanyant. El públic va seguir les diverses peces litúrgiques i, al final, també es van interpretar els goigs especials de la Festa de la Mare de Déu de les Arenes, que es van entregar en forma de llibret perquè els assistents poguessin seguir les lletres del repertori sense dificultat. L’acte va destacar per l’emotivitat. 

 

Fotografies històriques dels 80 anys de la portada de la imatge

A la missa de l’aplec d’aquest dimecres també s’ha col·locat, a la façana de l’Ermita de les Arenes, un recull de fotografies antigues –ampliades– de la portada de la imatge de la verge de les Arenes durant la jornada del 14 d’abril de 1941. Aquest recordatori ha estat especialment emotiu per l’interès històric i humà d’aquells fets ocorreguts, que encara recorden alguns dels assistents. Entre les fotos, s’hi pot apreciar un grup de dones que porten la verge sobre les espatlles. En aquest sentit, ‘L’Actual’ recuperava la setmana passada una fotografia molt similar, però amb un grup d’homes portant la verge.

 

Imatges històriques dels 80 anys de la portada de la imatge de la mare de déu. || M. A.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris